Ocena ogłoszenia mazda 6

28 Wrz 2017, 11:30

Witam!
W oko wpadł mi samochód z mojej miejscowości, a jako iż na autach za bardzo się nie znam prosiłbym was o jakąś podpowiedź.

[link do oferty na Olx wygasł]

Nie wiem czy to jest w ogóle dobry wybór autem raczej jeżdżę po mieście do pracy i z pracy, ale chciałbym coś wygodnego.
Największe obawy mam co to automatu ma ktoś jakieś doświadczenie czy się zaraz nie rozsypie ;)
hudych
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

28 Wrz 2017, 19:07

Wymalowana, każdy element w innym odcieniu, najciekawsze jest to że gość tyle zainwestował a teraz sprzedaje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Wrz 2017, 20:01

Niebył bym taki pewny czy auto rzeczywiście było tłuczone czy światło tak pada ale kolega Kao ma w tej kwestii raczej większe doświadczenie. Automat na miasto jest spoko, zwłaszcza na metropolię, masz tam 5 biegowy automat z sekwencją od forda który nie ma złych opinii, w razie czego swap na manual jakieś 2k a naprawa moglaby byc 2-3krotnie droższa. Pytanie jak i co za zakład zmienial ten płyn przekładniowy w skrzyni oraz czy grawitacyjnie czy dynamicznie, za 900zł prawdopodobnie statycznie co de facto jest wymieszaniem starego płynu z nowodolanym. Jak skrzynia nie szarpie, ładnie redukuje przy wcisnieciu gazu w podłogę oraz przy wyhamowaniu tzn ze jest ok. Jezeli jestes zdecydowany na M6 to zapraszam na mazda6forum.pl tylko takie jak to autko jednak troche pali - 12L, na trasie 9 ale od czego mamy LPG :mrgreen:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Wrz 2017, 20:26

fate napisał(a):Niebył bym taki pewny czy auto rzeczywiście było tłuczone czy światło tak pada
ja nie twierdzę że było tłuczone tylko mówię co widzę czyli różnice kolorów
Zderzak przedni ciemniejszy od maski i błotnika
Drzwi kierowcy ciemniejsze od tylnych i od błotnika
Błotnik tylny ciemniejszy od zderzaka i od drzwi tylnych
Szachownica :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2017, 21:19

Dzięki dzięki :) być może jutro skontaktuje się i pojadę obejrzeć, a tam są dwa różne fotele czy to tylko jakiś pokrowiec ?

A coś takiego ? czy nie warto ? [link do oferty na Olx wygasł]

Dziwi mnie tylko to że jakiś czas temu widziałem go za jakieś 15 tys "3-4 miesiące temu"
hudych
Nowicjusz

28 Wrz 2017, 21:36

W maździe podrowiec na siedzeniu. A jak merce widziałeś za 15 tak dawno to już wiadomo że kibel zresztą teraz też sprzedać nie może
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...

29 Wrz 2017, 09:22

ta mazda to też jakaś mina, ale jak masz blisko to żeby miec porownanie na później można luknąć
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Wrz 2017, 15:21

Witam.
Dzisiaj byłem oglądałem z bliska nie widać żeby była gdziekolwiek malowana, właściciel przed kupnem badał ją miernikiem i podobno wszystko ok kupił jakoś na początku lutego sprzedaje bo jest po ślubie i uzbierał na nowsze.
Silnik pracuje równo obroty ok 800 , jedyne co mnie trochę martwi to, to że gdy się przyspiesza słychać jakieś drobne stukanie , jakby jakiś pasek czy coś albo po prostu tak już jest nie mam porównania.

Biegi przerzuca ładnie nic nie szarpie wydaje mi się że ok.
Planuję ją jeszcze sprawdzić na jakiejś stacji w okolicy zobaczymy co powiedzą.

Macie może jakieś rady na co szczególna uwagę zwrócić ?
hudych
Nowicjusz

30 Wrz 2017, 18:04

Weź sobie jakiegoś eksperta. Motozakup lub autotesto i Ci prześwietlą auto.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Paź 2017, 13:56

hudych napisał(a): jedyne co mnie trochę martwi to, to że gdy się przyspiesza słychać jakieś drobne stukanie ,

Na benzynie czy na gazie jechałeś?
Auto oglądałeś na zimno?
Częstą przypadłością jest spalanie oleju oraz korozja
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Paź 2017, 14:57

Jako były użytkownik powiem tak : jeżeli chcesz kupić Mazdę dlatego że to solidne auto to odpuść ten silnik. To jest jednostka mająca dość negatywne opinie wśród użytkowników, na pewno najgorszy benzynowy silnik w 6. Z automatem osiągi są porównywalne do silnika 2.0 który ma o niebo lepsze opinie i mniej pali. Jeżeli zdecydowałbyś się na zakup benzyniaka 2.0 to po za podstawowym sprawdzeniem stanu silnika, skup się na korozji, maglownicy i zawieszeniu. Mazda 6 z benzyniakiem 2.0 po lifcie ma 147 koni, skrzynie 6 biegową, brak dwumasy cóż można chcieć bardziej pewnego i solidnego ( jeśli chodzi o jednostkę napędową ).
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007