Mazda 6 dławienie na obrotach 1700-1900

24 Lip 2016, 14:57

Cześć, mam taki dziwny problem. Gdy jadę na 3,4 lub 5 biegu i mam około 1600 obrotów i gdy dodam gwałtownie gazu to jest takie chwilowe szarpnięcie, przydławienie i potem już ok. Powyżej 2k obrotów na tych biegach wszystko jest ok. Na 1 i 2 biegu niezależnie od obrotów ładnie się zbiera. Na biegu jałowym silnik chodzi równiutko, żadnego falowania.
Mazda 6 2003r. 2.0 147km benzyna.

Tak ma być? Czy raczej coś się psuje?
mroak
Nowicjusz

Auto: Volvo

25 Lip 2016, 17:38

To jest benzyna i przy takich obrotach na wyższych biegach może być chwilowe zawahanie. Jak wciskasz gaz płynnie, stopniowo od takich obrotów to nie ma tego problemu?

Jak chcesz tak cisnąć to musisz mieć min. 3000 obr./min. żeby jechać dynamicznie. Poza tym takie wciskanie przy niskich obrotach może szybko załatwić sprzęgło.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Lip 2016, 22:30

Jak dodaje gazu stopniowo to wszystko jest okej. Tylko jak wcisnę porządnie.
Tak myślałem, że to moja wina i benzyny tak się nie traktuje.
mroak
Nowicjusz

Auto: Volvo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...