Mazda 6 - dziwny dźwięk przy skręcaniu w lewo

18 Mar 2016, 15:23

Od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas jazdy przy prędkości 20-30km/h przy skręcie w lewo słychać dziwny dźwięk ( podobny do tego gdy hamujemy na zużytych klockach - im większy skręt tym bardziej słychać ), nie zawsze to występuje, przy skręcie na sucho w ogóle tego nie słychać. Wspomaganie działa tak samo. Zauważyłem również że podobny dźwięk wydobywa się momentami podczas dłuższej jazdy, nie zależnie od tego czy skręcamy czy nie, wystarczy 2-3 razy dotknąć pedał hamulce i dźwięk ucisza się. Dodam iż auto było ostatnio sprawdzane przez znajomego mechanika i nie znalazł przyczyny. Dość głośno dawała o sobie znać dolna poduszka silnika, myśleliśmy że to ona też może być przyczyną tego dźwięku ale okazało się że nadal coś jest nie tak. Hamulce wyglądają na ok, nic nie piszczy podczas hamowania, nie ściąga na pierwszy rzut oka także nic niepokojącego tam nie widać. Czy ktoś coś doradzi ?
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Mar 2016, 21:36

A klocki hamulcowe są oba dobrte? Żaden nie ma już blachy? Łożysko w kole sprawdzone?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2016, 08:42

Tak jak radzi Przedmówca,sprawdź łożysko oraz stan klocków,nie wiem czy chodzi Ci o charakterystyczne piszczenie podczas hamowania,ale być może to też kwestia tarcz,wdała się woda czy rdza,spróbuj je przetrzeć papierem ściernym.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...