Mazda 6 gen. 2017 - wyciszenie

05 Sty 2017, 21:36

Witajcie,

Czy ktoś jest w stanie mi potwierdzić fakt, że poprawiona wersja Mazdy 6 w 2017 ale z silnikami benzynowymi nie bedzie miała poprawionego wyciszenia w stosunku do bieżacego modelu.
Takie informacje przeczytałem w jakimś portalu moto ,gdzie podali,że diesle dostana "pakiet wyciszenia" , natomiast o benzyniakach nie było mowy.
Genialnie zaprojektowane auto a hałas na autostradzie gorszy niż na lotnisku.
Wiem,że niektóre marki montuja seryjnie systemy "zagłuszajace" o odwrotnej amplitudzie. Czy ktoś słyszał o możliwości montażu takiego cacka przez wyspecjalizowane warsztaty?

Dzięki
~szerokiej ... wyobraźni~
Snayper_0-0_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

12 Sty 2017, 12:12

Najlepiej jak by ci ktoś odpowiedział kto ma taką nową Mazdę 6, opisując jak głośno jest w niej podróżując autostradą z większymi prędkościami.

Moim zdaniem przy prędkości około 140km/h bardziej będzie hałasował wiatr, opony niż silnik i tu niezależnie od tego czy to będzie diesel czy benzyna w tym modelu. Więc wyciszenie dodatkowe powinno trafić również do samochodów benzynowych, ale tu może być tak że benzyna mieściła się w normach a diesel lekko je przekraczał stąd taka decyzja.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Sty 2017, 00:14

Witaj
Konstruktywnie prawisz. Faktycznie nie myślałem o tych aspektach choć niemal wszyscy podkreślają,że wyciszenie w nowych fordach jest dużo lepsze w porównaniu do innych marek z segmentu. I tutaj być może dobierają lepsze opony ,uszczelki etc. Inna sprawa,że pasmo fal benzyniaka i diesla ma zupełnie inna amplitudę....ale może faktycznie przy tych prędkościach to bez znaczenia.
Dla mnie wyciszenie poza komfortem to podstawa. Zresztą to jedno i to samo.
Niestety póki nie wyjdzie nowa M6 nic się nie dowiem od użytkowników.
To auto ma fantastyczny manual i zawieszenie nawet bez trybów jazdy do wyboru. Tylko ten hałas.....Chyba napiszę bezpośrednio do centrum prasowego japońców.
~szerokiej ... wyobraźni~
Snayper_0-0_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

13 Sty 2017, 14:26

Snayper_0-0_ napisał(a):Dla mnie wyciszenie poza komfortem to podstawa.
Też lubię jak w aucie jest cicho i można normalnie rozmawiać nie podnosząc głosu. Zawsze można dodatkowo wyciszyć samochód, ale w nowym lepiej jak już by wyciszenie było na wyższym poziomie lub żeby można było wybrać dodatkowe wyciszenie w pakiecie :)

Snayper_0-0_ napisał(a):Chyba napiszę bezpośrednio do centrum prasowego japońców.
Możesz napisać, ciekaw jestem czy dostaniesz odpowiedź :mrgreen:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

13 Sty 2017, 14:36

Snayper_0-0_ napisał(a):.Chyba napiszę bezpośrednio do centrum prasowego japońców.

A czego się od nich spodziewasz :?: Poza broszurami reklamowymi :lol:
Mazdy zawsze były głośniejsze od innych porównywalnych modeli, i teraz ze względu na sportowy image mazdy, raczej nie ulegnie to zmianie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Studyjne wersje nowego Golfa BlueMotion i Golfa GTI
    Podczas rozpoczynającego się dzisiaj Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu w centrum uwagi na stoisku Volkswagena znajduje się nowy Golf. Zbliżone do wersji seryjnych modele studyjne Golfa BlueMotion i sportowego ...