REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Piana to nic dobrego zazwyczaj pierwsza oznaka uszczelki pod głowicą. Zrób test na CO2, bedziesz wiedział czy szykować się do wymiany.dexiuu napisał(a):mam problem ponieważ pod korkiem wlewu płynu chłodnicy mam piane. Nie wiem czy występowała ona wcześniej. Nie zaglądałem tam, auto mam od 4 miesięcy.
Podejrzewam uszczelke pod głowicą, jednak brakuje mi innych objawów tzn korek oleju czysty, nie dymi na biało bagnet czysty (ostatnio zauważyłem malutkie bombelki powietrza)
Co to znaczy zapchany? Odkręcasz korek od chłodnicy i masz pod nim od razu widoczny płyn, czyli jest na full? Jeżeli tak jest to jest dobrze.dexiuu napisał(a):Jeszcze mam pytanie, po dolaniu płynu w korek od chłodnicy jest on jakby zapchany
Wynik masz negatywny jak go przeprowadziłeś dobrze to raczej uszczelka powinna być ok.dexiuu napisał(a):To znaczy, że uszczelka cała? Jak to sprawdzić by mieć pewność?
Do sprawdzenia i moim zdaniem wymiany będzie termostat. Twój silnik jeszcze z LPG powinien osiągnąć temperaturę pracy po 3-5km maksymalnie, a przy wielkich mrozach -20 stopni po 8km na pewno nie więcej.dexiuu napisał(a):robię dziennie rano 15 km do pracy i późnym popłudniem spowrotem tyle to silnik nie zawsze nagrzewa się do temperatury normalnej pracy