Mazda 6 GH - popękana opona

03 Lip 2019, 19:02

Dzisiaj zauważyłem, że dwie z moich opon są w wielu miejscach popękane - przykładowo tu na przykładowym zdjęciu. Czy powinienem się martwić?
Facecjonista
Obserwowany

Zdjęcia: 1

03 Lip 2019, 19:23

Pajączki na oponach to raczej normalna sprawa ale u ciebie widać że to są dosyć głębokie pęknięcia. Warto by sprawdzić jakie głębokie one są faktycznie. Ile lat mają te opony?

Moim zdaniem to co widać na zdjęciu mówi nam, że już czas pomyśleć nad nowymi oponami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Lip 2019, 19:44

te opony mają ponad 2 lata, są całoroczne.

Mam przed sobą kilka dłuższych tras z dzieckiem i te pęknięcia mi się nie spodobały
Facecjonista
Obserwowany

Zdjęcia: 1

03 Lip 2019, 20:26

Jak na dłuższe trasy to lepiej nie ryzykować, bo to bezpieczeństwo.. A jak z dzieckiem to tym bardziej. Jak na dwuletnią oponę to szybko.
gber44

09 Lip 2019, 15:08

Facecjonista napisał(a):te opony mają ponad 2 lata, są całoroczne.
Ponad czyli mniej niż trzy lata :shock: to jak na takie uszkodzenia to jakiś bubel produkcyjny. Opona po takim czasie nawet w najtrudniejszych warunkach nie powinna tak popękać.
Facecjonista napisał(a):Mam przed sobą kilka dłuższych tras z dzieckiem i te pęknięcia mi się nie spodobały
Ja bym nie ryzykował i szukał nowego kompletu, a jak masz na nie jeszcze gwarancję to bym reklamował ale przeważnie gwarancja obejmuje chyba dwa lata więc tu już pozamiatane.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!