VW Polo 9N - inny komplet opon

09 Lip 2019, 00:56

Witam
oryginalnie w tym samochodzie są opony 165/70 r14

mam w garażu opony i felgi 15 z innego samochodu w dobrym stanie czy mogę te opony wstawić do tego samochodu z rozmiarem 185/60 r15 ?
nie pytam się czy się zmieszczą bo na pewno się zmieszczą
tylko chodzi mi o to czy nie będzie to szkodziło zawieszeniu itd czy nie będzie problemu z geometrią kół

bo te opony opcjonalne są trochę inne np te r15 195/55
Fruler97
Nowicjusz

Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.6 106 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Lip 2019, 14:40

Fruler97 napisał(a):mam w garażu opony i felgi 15 z innego samochodu w dobrym stanie czy mogę te opony wstawić do tego samochodu z rozmiarem 185/60 r15 ?
Jeżeli felgi pasują bez problemu na rozstaw śrub i otwór centrujący też to generalnie jak założysz to powinno być wszystko ok bo one są niecałe 3% (~16mm) większe średnicą od oryginału i nie powinny też nigdzie przycierać. Liczni będzie trochę zawyżał prędkość.

Problem może być przy jakiejś stłuczce, kolizji jak ktoś się dopatrzy że masz opony w innym rozmiarze niż zalecany i nie mieszczą się w przyjętej granicy tolerancji do 2% od oryginalnego rozmiaru.

Decyzja należy do Ciebie, Ja nie zalecam zakładania opon które przekraczają 2% różnicy od rozmiaru oryginalnego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Lip 2019, 18:21

ok dzięki
ale i tak te felgi co mam garażu nie będę bo zapomniał o rozstawie śrub i ilości śrub tutaj akurat w vw polo jest 5x100, a w garażu mam 4x100 z opla ;/
hehe
Fruler97
Nowicjusz

Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.6 106 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...