Mazda 6 II 1.8 2009 vs. Ford Mondeo mk4 1.6 2009

27 Cze 2021, 11:20

Witam

Potrzebuje na szybko kupić auto do ok 20000. Mam na oku:
Mazda 6 II 1.8 2009 vs. Ford Mondeo mk4 1.6 2009 (oba w benzynie)

Auto głównie ma służyć dla syna do jego potrzeb (jazda do pracy/ czasem jakieś wypady poza miasto), miesięcznie ok 1200 km w trybie 50/50 miasto/poza miastem

Priorytetem jest jak najniższy koszt użytkowania pod kątem ewentualnego serwisowania/koszt części/mniejsza awaryjność

co o tym myslicie?
P.S. W tej maździe która analizuję jest hak i to mnie martwi najbardziej, że jest ryzyko, że była dojechana
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 11:34

Mam hak w aucie, przez trzy lata nawet tej plastikowej osłonki nie zdjąłem
Silniki w tych autach są za słabe do ich gabarytów. Mazda za 20k raczej będzie strupem, mondeo nie lepsze. Skoro szukasz auta "dla syna" do podejrzewam, że nie potrzebuje on tak wielkiej kobyły. Poszukaj astry/focusa/i30/ceed'a. Będzie taniej w zakupie, będzie taniej w eksploatacji, będzie bardziej ekonomicznie na stacji. Nie ma sensu pchać się w duże auto skoro go raczej nie potrzebujesz (a im wyższa klasa auta tym eksploatacja droższa)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Cze 2021, 11:38

ok rozumiem, jednak potrzebne mu raczej dość pojemne auto typu kombi lub podobne gabarytowo gdyż ze względu na jego hobby i sprzet do niego potrzebny potrafi załadować prawie cały bagażnik :), a co dopiero jeśli jedzie z kimś
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 11:39

Mondeo 1.6 ma kiepskie osiągi i wcale nie pali tak mało, jak byśmy chciei.
sullifan napisał(a):W tej maździe która analizuję jest hak i to mnie martwi najbardziej, że jest ryzyko, że była dojechana
ja bym nie stawiał takich odważnych tez, bo takim autem nikt raczej przyczepy z końmi czy miksokreta na budowę nie ciągnął, co najwyżej lekką przyczepkę z sadzonkami na działkę, lub bagażnik rowerowy.

Jeśli masz linki do ogłoszeń, to możesz na spokojnie je wrzucić. Ciężko coś wywnioskować z suchych danych.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Cze 2021, 11:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 11:45

sullifan napisał(a):
P.S. W tej maździe która analizuję jest hak i to mnie martwi najbardziej, że jest ryzyko, że była dojechana

Często zastanawiam się skąd ludzie mają takie pomysły :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...
    Wyścigowa Toyota GT86 po modyfikacjach w Polsce
    Toyota GT86, sportowe coupe z Japonii, jest świetną bazą do budowy wyczynowych aut na rajdy i wyścigi. Sportowe ramię Toyoty w Europie, Toyota Motorsport GmbH, opracowało na jej podstawie profesjonalne wersje wyścigowe i ...

27 Cze 2021, 11:52

szybki napisał(a):Często zastanawiam się skąd ludzie mają takie pomysły

nie jestem specem, ale pomyślałem sobie, że skoro ktoś zakłada dodatkowo hak to dlatego że go potrzebuje do ciągnięcia czegoś, a to coś to dodatkowe obciążenie, a jeśli odbywa się to często i regularnie może mieć wpływ na kondycję auta - myliłem się myśląc w ten sposób. Może ciagnął mały ciężar, może rzadko, a może nie, ale jest ryzyko?
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 13:08

sullifan napisał(a):P.S. W tej maździe która analizuję jest hak i to mnie martwi najbardziej, że jest ryzyko, że była dojechana

:lol:

Np W DK 95% samochodów ma Hak , małe, duże auta, wszystkie to prawie mają
chodzi np o wywóz śmieci z posesjii małymi przyczepkami.
a nie o ciągnięcie jachtu hyundajem i20 :lol:

szybki napisał(a): sullifan napisał(a):

Często zastanawiam się skąd ludzie mają takie pomysły

Te społeczeństwo jakby coraz bardziej ogłupiałe.
Tworzenie historii, jakieś takie dokładanie sobie do myślenia, ja to nawet zrywam ze szyby parkometry gdzie w DK każde auto to ma wg. przepisów żeby ktoś nie pomyślał że to jakieś nie wiem taxi czy coś w tym stylu.
Poprostu u nas sprzedać auto trzeba myśleć co może myśleć kupujący widząc to i tamto...haki też trzeba będzie niedługo ściągać ..chociaż dla niektórych o ogromny + , i gdyby chcieli zamontować taki hak to mają za free hak automatyczny na kluczyk wartości czasami i 2000zł

Wracając do tematu szukaj w maździe 6 silnika 2,.0 Benzyna :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Cze 2021, 13:20

andrewb25 napisał(a):Wracając do tematu szukaj w maździe 6 silnika 2,.0 Benzyna

jaki argument przemawia za tym wyborem poza oczywiście mocą samego motoru jeśli można wiedzieć :)

pamiętajmy też że kluczem do wyboru jest koszt utrzymania danegop auta zakładając, ze ich jakosc pod maską bedzie na ten moment podobna
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 16:55

Jeśli syn ma "gabarytowe" hobby, to ten egzemplarz Mazdy raczej średnio mu się sprawdzi. Mondeo słaby silnik, zapakowany na trasie będzie jechać na równi z ciężarówkami (no chyba, że pojawi się wzniesienie, wtedy będzie przez nie wyprzedzany)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Cze 2021, 18:21

Rofl o tych hakach to słyszę cały czas takie wydumane historie z kosmosu, łeb pęka.

Mondeo 1.6 Trend? max bieda wersja ze zderzakiem z wersji titanium, coś chyba walony xD stalowe felgi wyłacznie.

Mazda to samo max bieda wersja. To w ogóle ma klimatyzację? Dealer ma upodobanie do kiepskich wersji i szuka naiwnych.

"NINIEJSZE OGŁOSZENIE JEST WYŁĄCZNIE INFORMACJĄ HANDLOWĄ I NIE STANOWI OFERYT W MYŚL ART.66 PAR.1 KODEKSU CYWILNEGO . SPRZEDAJĄCY NIE ODPOWIADA ZA EWENTUALNE BŁĘDY LUB NIEAKTUALNOŚĆ OFERTY" - kocham ten tekst xD
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

27 Cze 2021, 19:22

lasagne napisał(a):Mazda to samo max bieda wersja. To w ogóle ma klimatyzację? Dealer ma upodobanie do kiepskich wersji i szuka naiwnych.

No właśnie ,za 2.0 i jakąś ciekawą Opcję trzeba dopłacić te 2-3-4 tysiące

A trafiają się czasami jakieś bardzo fajne...z Bose, Skórą, Pamięciami, :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Cze 2021, 19:43

...a takie Audi
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 19:50

lasagne napisał(a):Mazda to samo max bieda wersja. To w ogóle ma klimatyzację? Dealer ma upodobanie do kiepskich wersji i szuka naiwnych.

no ale chyba na poziomie 20 tyś ciężko znaleźć jakiś wypas w tym modelu, liczę sie z tym (ale nie mam też super wysokich oczekiwań odnośnie tej kwestii), z drugiej strony nie to jest priorytetem, a to aby był pojemny, a jego utrzymanie (ceny części, awaryjność) było w zasięgu portfela przeciętnego Kowalskiego, no i oczywiście wiadomo wizual.
sullifan
Nowicjusz

27 Cze 2021, 20:01

sullifan napisał(a):...a takie Audi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... ffdd8cb143

Silnik, który lubi sobie chlupnąć olej. Poza tym to jest stosunkowo mały samochód, do mondeo to nawet podjazdu nie ma
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km