Mazda 6 II 2.0 czy citroen C5 2.0 HDI

06 Lip 2019, 08:27

Witam wszystkich.
Przymierzam się do zakupu auta. Na celowniku ma dwa typy: mazda 6 II 2.0 benzyna czy citroen C5 2.0 HDI. Oba auta bardzo mi się podobają. Przeczytałem milion stron o tych autach. Silniki wybrałem chyba najmniej awaryjne, lecz wiem że samochód to nie tylko silnik. Podpowiedzcie mi jak to wygląda w praktyce; eksploatacja, ceny napraw itp.
Imperator1984
Nowicjusz

06 Lip 2019, 08:50

Mazda powinna sprawiać mniej problemów masz też w niej silnik benzynowy który przy obecnych trendach zachodzących w motoryzacji jest na pewno lepszym wyborem no chyba że robiszprzez rok ponad 20tyś. km to wtedy jeszcze można pomyśleć o dieslu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Lip 2019, 08:53

Z tych 2 to bierz mazde a jeszcze lepiej to poszukaj cos z vaga np A4 B7
bo citroenem to bedziesz co chwile jak ja fluencem na lawecie wracał, jak sam wspomniales silnik to nie wszystko, jednostka 2.0HDI jest bardzo dobra ale cala reszta to tragedia
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

06 Lip 2019, 10:04

Bumpalump - człowieku :) ... jak Ty zaraz zaczniesz wszystkie Francuzy wrzucać do jednego wora to będzie komedia.
Renault już skreśliłeś, bo Ci Fluence dał w kość, ale teraz już Citroeny skreślasz ... bo Ci Fluence napsocił ... nie na tym polega doradzanie na forum motoryzacyjnym, by swój przykład przenosić na wszystkie marki samochodowe :naughty:
I ... niestety nie masz racji, zrozum to, że takim pisaniem szkodzisz innym ludziom, aniżeli im pomagasz. Zaniechaj tego, bo po co masz tak działać?
Sprawia to Tobie przyjemność?
Przez ostatnie 2 lata miałem kilka samochodów, na początku kupowałem głównie japońskie, miałem 3 x Honda Civic, Mazdę 3, 2 x Mazdę 6, Lagunę III a obecnie jeżdżę Citroenem C5 z 2010 ... i przestałem kontynuować już swoją tradycję zmieniania auta co kilka miesięcy, bo znalazłem takie, które ciężko mi jest zastąpić.
C5 III to naprawdę świetne auto, nic się nie psuje (mam 150000km przebiegu, 2.0 HDi 140 koni), rewelacyjny komfort, świetne wyposażenie, spala 6l ON/100km.
Robiąc trasę DK - PL C5 spaliła 6l/100km przy pełnym załadowania auta,
Mazda 6 2.0 147 koni benzyna ... ponad 9l.
Do tego w 6-tce nie masz dobrych diesli, a zabezpieczenie antykorozyjne praktycznie nie istnieje, dlatego porównując te 2 auta, z jednej strony nieporównywalne (bo w C5 jest świetny diesel a w Mażdzie 6 nie ma, dlatego trzeba by zwrócić uwagę na benzynowca), jak ktoś lata sporo w trasy to C5 miażdży 6-tkę.
Do tego 6-tka żłopała olej, a w C5 poziom oleju po trasie 4000km mam na stałym poziomie, ani ml nie ubywa.

A Lagunę III kupiłem ... bo była fajna oferta i chciałem się osobiście przekonać, czy te mity się potwierdzają (że Francuzy są takie złe), czy nie, a, że opinie nt. Laguny III im przeczyły ... to kupiłem. I się nie zawiodłem. Auto z jednym z lepszych współczynników cena / jakość. Świetny układ jezdny, miałem silnik 2.0 140 koni od Nissana, przebieg 90000km ... na trasie DK - PL - DK, 3000km zrobione, ani ml oleju nie wziął, i przypomnę znowu Mazdę 6 (przebieg 150000km i 180000km) - brała olej.

A odnośnie tematu - może autor niech napisze w jaki sposób chce użytkować auto - jakie trasy będzie przeważnie robił, bo jak już wspomniałem - 2 auta na 2 różne sposoby użytkowania.
tomekdk

06 Lip 2019, 16:27

tomekdk napisał(a):odnośnie tematu - może autor niech napisze w jaki sposób chce użytkować auto - jakie trasy będzie przeważnie robił, bo jak już wspomniałem - 2 auta na 2 różne sposoby użytkowania.

Zacznijmy od tego że jestem marynarzem i rocznie wykręcam max 7000km. Samochód raczej używany w mieście ale i trasy też zaliczam (rodzina mieszka dosyć daleko a przy każdym powrocie ich odwiedzam) Napewno interesuje mnie kombi ze względu na fakt że mam dwójkę dzieci jedno jeszcze w wieku mobilnym - wózek. Czytałem sporo o tych dwóch modelach i chodzi o to aby ewentualne naprawy - bo nie ma samochodu który się nir psuje - mnie poprostu nie zrujnowały. Aktualnie jeżdżę BMW E46 316i 1,9 benz '99 i na tą chwilę każdy powrót z morza zaczynam od wizyty u mechanika i zostawiam tam od1500zł do 2000zl. W "japońcu" obawiam się korozji i drogich ewentualnych napraw z racji cen części natomiest w "cytrynce" boję się elektroniki. Wyszytałem że te legendarne mankamenty w obu autach zostały poprawione ale nie wiem jak to wygląda w praktyce.
Imperator1984
Nowicjusz

06 Lip 2019, 17:01

Imperator1984 napisał(a):Aktualnie jeżdżę BMW E46 316i 1,9 benz '99 i na tą chwilę każdy powrót z morza zaczynam od wizyty u mechanika i zostawiam tam od1500zł do 2000zl

Zaraz będę hejterem bmw :mrgreen: ale jesteś kolejną osobą od bmw wypowiadającą się podobnie.

Nie wiem jaki masz budżet ale może coś pośredniego typu aven kombi
Pod względem psucia się ok.stabilnie elektrycznie no i mała podstność na rdze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...

06 Lip 2019, 17:07

szybki napisał(a):Zaraz będę hejterem bmw ale jesteś kolejną osobą od bmw wypowiadającą się podobnie.

Samochodem jeździ się świetnie tylko ze względu na wiek wszystko zaczyna się sypać a części nie są tanie tymbardziej że staram się inwestować w oryginały. Myślałem o kupnie kolejnego bmw ale ceny za części i naprawy mnie przerażają.

Budżet jakim dysponuję to 25000zł
Imperator1984
Nowicjusz

06 Lip 2019, 17:35

To zamiast mazdy avensis2 fl 1,8 co do aut z fr to chyba wybrałbym lagune 3
szybki
Moderator - Tuning

06 Lip 2019, 17:46

Tomeczku nie zapominaj że takie C5 już będzie wypierdziane ze sporym przebiegiem a zawias tani nie jest..... co prawda dość trwały bo wytrzyma te 250-300k ale właśnie z takimi przebiegami autor kupi te c5 i będą leciały tysiaki w naprawy, C5ka też ma szereg innych usterek, oczywiście auta francuskie są spoko ale jak są nowsze czyli moim okiem do 150-200k a później stoją po mechaniorach, dlatego nie polecam fracuzów z polskiego rynku bo to już wypierdziane egzemplarze. Samym silnikiem nie pojedziesz a już pominę mega nietrwały FAP...
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2019, 19:02

Kao - ale tak mozna pisać o wszystkich, bo wiadomo jakie auta są w PL, no i jaka Mazde 6 GH kupi za 25k?
Budżet niestety taki sobie, moze warto byłoby zainteresować się jakimś kompaktem.
tomekdk

06 Lip 2019, 19:31

Tomek to tak troche trraz piszesz jak Raziel o tsi "każdy silnik może brać olej" . Niestety w autach z fr problemem jest elektryka która wymaga ogarniętego mechaniora do tego bardzo często elektryka uziemi Ci autko. Co ciekawe syt.jest zmienna w zależności od modelu i rocznika. Nie wiem czy to jest kwestia czasu produkcji czy może zakładu...
Dla mnie auta z fr w określonych warunkach i określone modele mogą się sprawdzić ale to nie jest tak że co nie kupimy to będzie ok.
szybki
Moderator - Tuning

06 Lip 2019, 20:23

Przy takich przebiegach tylko benzyna.
W tym budżecie warto rozważyć:
Renault Laguna III 2.0
Honda Accord VII 2.0
Peugeot 407 2.0
Volvo V70 II 2.0T/2.4
Ford Mondeo MK4 2.0

Citroen C5 2.0 to taki minimalny budżet, więc może być ciężko coś znaleźć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Lip 2019, 20:53

tomekdk napisał(a):Kao - ale tak mozna pisać o wszystkich
no nie do końca bo są auta bedziej i mniej trwałe, bardziej i mniej zaawansowane technologicznie co też przekłada się na usterkowość. Ty widzisz bezawaryjność aut które sam doświadczasz z niskimi przebiegami no i druga sprawa nie wiele możesz powiedzieć o awaryjności zmieniając auto co 1,2,3 miesiące. Handlujesz tym więc raczej nie kupujesz trupów żeby nie wbić się na minę i nie stracić więc sory ale Twoje wypowiedzi w tym przypadku nie są miarodajne. Co do Mazdy.... ja jej nie podważam ani nie neguje, nie wypowiadałem się, dla mnie to gówniane auto bo jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia a płacić trzeba jak za coś lepszego. Wszystko kwestia indywidualnych priorytetów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2019, 23:52

tomekdk napisał(a):Budżet niestety taki sobie, moze warto byłoby zainteresować się jakimś kompaktem.

Jak juz mowilem jestem szczesliwym posiadaczem dwojki dzieci, jedno jeszcze mobilne, poza tym sam mam 197cm wzrostu wiec kompakt raczej odpada. Kombi lub sedan z duzym kufrem

Przepraszam za brak polskich liter ale aktualnie jestem w pracy za granica i komputer sluzbowy nie posiada polskich znakow :P
Imperator1984
Nowicjusz

07 Lip 2019, 16:36

tomekdk napisał(a):no i jaka Mazde 6 GH kupi za 25k?

z pocz. roczników mógłby już coś znaleźć jakby dobrze poszukał :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie