Mazda 6 II czy Honda Accord 8 i mały dylemat

25 Wrz 2016, 16:55

pirania napisał(a):Dziwi mnie czemu ludzie niby oświeceni motoryzacyjne tak nie lubią Audi i grupy VW nazywając je wieśwagenem.

bo są oświeceni, a nie kierują się znaczkiem i stereotypami...
Nigdy nie rozpatrujemy aut kryteriami:
"nie podoba/podoba mi się"
"dobrze jest się w nim pokazać tj. szpan"
"marka nie budzi zaufania"
bo wtedy doradzanie nie jest fachowe. Zestawiamy suche fakty (nawet ostatnio zestawiam liczby/koszty), a na bok jakieś emocje.

Niestety nie ma jeszcze w zestawieniach A4 B7 ale jest A4 B6 1,8T, czyli przedlift:
spis-modeli-koszty-utrzymania-vt96514.htm

Apropo silników TFSI - jaką ta marka ma renomę idealnie pokazują dwa najpopularniejsze komentarze na Facebooku pod informacją o prezentacji nowego silnika:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Wrz 2016, 17:17

mike
widzę żeś młody chłopak i nie potrafisz dać sensownych argumentów tylko od razu jakieś prywatne wycieczki. Wyzywanie mnie od dresów i ludzi gorszego sortu. Po co? Tak daleko nie dojdziemy, nigdzie nie napisałem że Citroenami jeżdżą frajerzy a Ty na mnie od razu naskoczyłeś...nie przystoi to moderatorowi.

dzida
czyli idąc Twoim tokiem mamy jeździć autem które się nam nie podoba bo jakieś suche kryteria? Po 100x wolę jeździć autem które mi się podoba i ma swoje wady niż czymś do czego nie chce się wsiadać. Citroen i inne francuskie marki same sobie winne że są tak a nie inaczej postrzegane.Jeszcze sporo wody upłynie nim ludzie znad Wisły będą chcieli chętniej jeździć francuzem.
Sam do C5 III praktycznie nic nie mam. Ładna, z zewnątrz, w środku też jeden z ładniejszych, normalne benzyny,normalne koło zapasowe. Ale ta śmieszna kierownica i skrzypiące plastiki skutecznie odstraszają. Już nawet nie wspominam o plastiku-aluminium

A wracając do szpanu. Gdziekolwiek nie podjedziesz to lepsze wrażenie zrobisz w Mercu,Audi czy BMW niż Oplu czy Hondzie
TYLKO NIEMIECKA MOTORYZACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: niemieckie

25 Wrz 2016, 17:21

pirania napisał(a):czyli idąc Twoim tokiem mamy jeździć autem które się nam nie podoba bo jakieś suche kryteria?

Nie, to była odpowiedź na to jak doradzamy, a nie jak masz kupować auto - zdecydowanie kupuj co Ci się podoba ale my nie wiemy co każdemu z osobna się podoba (gust ma każdy inny) :ok:
A, że masz już jakieś stereotypowe opinie w głowie to też już Twój problem i wg mnie nie ma nic do podobania się (wizualnego), a bardziej do uniknięcia wyśmiewania się wśród znajomych - na to też nie patrzymy jako doradcy. Przecież nie będziemy doradzać w głupim kryterium "czym bardziej poszpanujemy", bo to nic nie mówi o solidności danego modelu. ;)

P.S. Dla pośmiania i nie obrażania:
Przy takim kryterium szpanu widzę tylko to :D

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2016, 21:24

pirania napisał(a):A wracając do szpanu. Gdziekolwiek nie podjedziesz to lepsze wrażenie zrobisz w Mercu,Audi czy BMW niż Oplu czy Hondzie

Nie jestem fanboyem, ale Accord 8th generacji wygląda o niebo lepiej, nowocześniej i dostojniej niż A4 B7, które notabene podobało mi się w Avant S-line, ale naprawdę, przy Accordzie wypada już blado. Poza tym nie ma czegoś takiego, de facto, jak A4 B7 - to nadal B6, tylko po sporym faceliftingu.

Zaś jeśli dziwi cię, dlaczego tak chłopaki się nabuzowali, już tłumaczę - bo twoje zachowanie jest zbiorem tych stereotypów, z którymi forum i jego użytkownicy od lat walczą. Szczególni budzi grozę naiwność, że Audi to po pierwsze "bezpieczny wybór", a po drugie "nie wstyd się nim pokazać". Owszem, nie wstyd - ale tylko wśród ludzi, którzy wartościują ludzi po aucie.
Audi było bezpiecznym wyborem dwadzieścia lat temu, ale wtedy praktycznie każde auto niemieckie było bezpiecznym wyborem, wzorem solidności. Te czasy fizycznie przeminęły, ale mentalnie w niektórych będą zakorzenione nawet wtedy, kiedy będą brali pożyczkę na spłacenie kosztów naprawy swojego "wzoru solidności".

Twoje pieniądze, twoja decyzja, twoje auto. Ale nie jestem w stanie zrozumieć zejścia z niezawodnych aut jak Mazda 6 2nd gen i Acco 8th gen na Audi.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

25 Wrz 2016, 21:43

pirania napisał(a):Dziwi mnie czemu ludzie niby oświeceni motoryzacyjne tak nie lubią Audi i grupy VW nazywając je wieśwagenem. Wiem że nie każdego stać na te auta no ale litości. Audi to poziom z którym może równać Merc,Bmw,Lexus ale nie marki typu Opel czy Ford

A wiesz dlaczego? jaka jest brutalna prawda? bo połowę tutaj nie stac na nowsze auta VW/Audi, to sa ludzie którzy jeżdzą kilkunastoletnimi autami i dla nich auto na które inni sobie moga pozwolić a oni nie jest złem...
i stą opowieści o TSI i wrzucani ich do jednego wora..
Założę się o 5 tys zł, że jakbyś kupił jednemu i drugiemu 5 letnie Audi S3 quattro i wstawił do garażu to by skakali w niebiosa a tutaj że złe silniki tsi..
no ale to już tak jest..
Na tym forum VW zatrzymało się na 20 letnim 1,8T w autach min. 10 letnich i starszych.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2016, 05:35

Killaz napisał(a):Nie jestem fanboyem, ale Accord 8th generacji wygląda o niebo lepiej, nowocześniej i dostojniej niż A4 B7, które notabene podobało mi się w Avant S-line, ale naprawdę, przy Accordzie wypada już blado. Poza tym nie ma czegoś takiego, de facto, jak A4 B7 - to nadal B6, tylko po sporym faceliftingu.

Kwestia gustu. Mi A4 lepiej leży

Killaz napisał(a):Zaś jeśli dziwi cię, dlaczego tak chłopaki się nabuzowali, już tłumaczę - bo twoje zachowanie jest zbiorem tych stereotypów, z którymi forum i jego użytkownicy od lat walczą. Szczególni budzi grozę naiwność, że Audi to po pierwsze "bezpieczny wybór", a po drugie "nie wstyd się nim pokazać".

A po co walczyć z oczywistą oczywistością? Audi jest dobrą marką i tego nie zmieni pisanie na forum. Uważam że b7 to bezpieczny wybór, auto jeszcze z tamtego pokolenia(de facto to b6 po licie) ale nadal wygląda świeżo i każdy mechanik go naprawi bez latania po wyspecjalizowanych warsztatach. Zresztą wyżej rozpętała się dyskusja na temat szukania mechanika do japońca. Jak mam latać przez pół kraju żeby naprawić Hondę czy Mazdę to dziękuje.

Killaz napisał(a):Te czasy fizycznie przeminęły, ale mentalnie w niektórych będą zakorzenione nawet wtedy, kiedy będą brali pożyczkę na spłacenie kosztów naprawy swojego "wzoru solidności".

Po części masz rację ale które auto ma szansę zostać zabytkiem. 20letnie Audi nawet pospolite A4 b5 z quattro czy dowolny Renault? No właśnie.
A co do mentalności racja. Niektórzy nigdy nie zrozumieją że czasy zupełnie niezawodnych aut minęły i każda marka ma jakieś bolączki. Znam takich co się wpakowali w Passat b6 z 2.0tdi no bo Passat. A to auto to kupa złomu i nie ma nawet polotu do b5. No ale tego nie przeskoczysz, nadal dla sporej liczy osób Passat to szczyt

Killaz napisał(a):Twoje pieniądze, twoja decyzja, twoje auto. Ale nie jestem w stanie zrozumieć zejścia z niezawodnych aut jak Mazda 6 2nd gen i Acco 8th gen na Audi.

Mazda 6 II rdza, może nie tak duża jak w 1 ale i tak jest z tym problem. Accord nie podoba mi środek i jak to jest wykonane(plastki fantastic, zresztą Mazda nie lepsza). I tu Audi miażdzy obie te marki brakiem rdzy i jakością środka nieosiągalną dla obu japońców. Choć silnik Accorda jest genialny
Po za tym dyskusja wyżej uświadomiła mi problemy z serwisem japońskich aut.

(nawiasem pisząc, wycofanie Accord z europejskiego rynku to chyba wystarczający dowód na to że Honda przegrała w segmencie D)

Łokoj napisał(a):Założę się o 5 tys zł, że jakbyś kupił jednemu i drugiemu 5 letnie Audi S3 quattro i wstawił do garażu to by skakali w niebiosa a tutaj że złe silniki tsi..

znaczek Audi niektórym odbiera godność i nie będą jeździć autem dla plebsu

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...

26 Wrz 2016, 06:10

pirania napisał(a):Ale ta śmieszna kierownica i skrzypiące plastiki skutecznie odstraszają.

Skrzypiace plastiki? W C5 III X7? Że co?;D Pan to na zdjęciach oglądał? Idź Pan do salonu. Usiądź. Dotknij. W tym samochodzie twardy plastik jest wokół dzwigni zmiany biegów, przy panelu klimy / radia, rączki w boczkach drzwi i wokół klapek wentylacji. Wszystko inne jest miękkie i gumowane. Nawet przyciski na kierownicy i tapicerka drzwi.

I już na pewno nic nie skrzypi nawet jeżdżąc po dziurach i kostce na starówce w Gdańsku.

Chyba, że w stodole Pan Czesiek składał.

Tak tylko wtrąciłem. Generalnie samochodów na "eF" się nie kupuje, bo straszna kicha.

I Audi nie jest złą marką. Tylko Audi kupuję się nowe i sprzedaje po max 6 latach / 200 tyś km po mieście / 300 tyś w trasie. Zarówno te jak i większość innych producentów samochodów. Jak ktoś liczy, że kupi 6 letniego Vag'a w kredyt będzie jeździć nim kolejne 5/6 lat to jest głupi. To nie są tak trwałe auta co kiedyś.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

26 Wrz 2016, 07:29

Łokoj napisał(a):A wiesz dlaczego? jaka jest brutalna prawda? bo połowę tutaj nie stac na nowsze auta VW/Audi, to sa ludzie którzy jeżdzą kilkunastoletnimi autami i dla nich auto na które inni sobie moga pozwolić a oni nie jest złem...
i stą opowieści o TSI i wrzucani ich do jednego wora..

Typowy głupi argument właściciela VAGa - nie stać Cię - znalazł się bogacz i co za tym idzie znawca motoryzacji :mrgreen:

pirania napisał(a):(nawiasem pisząc, wycofanie Accord z europejskiego rynku to chyba wystarczający dowód na to że Honda przegrała w segmencie D)

Accord przegrał w Europie przez ulubienie Europejczyków i akcyzę. Nie od dziś wiadomo, że japońscy producenci mają gdzie Europę jeśli chodzi o rynek o czym świadczy wąska oferta w stosunku do Azji czy USA. Dla przykładu nie ma teraz Lexusa IS 350 AWD, który robi setkę w 5,5s i jest najlepszym modelem w gamie, a są tylko jakieś eko-wersje...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Wrz 2016, 07:51

pirania napisał(a):Dziwi mnie czemu ludzie niby oświeceni motoryzacyjne tak nie lubią Audi i grupy VW nazywając je wieśwagenem

Nazwa wieśvagen idealnie pasuje do klimatu który jest wokół tego auta... jak masz wątpliwości udaj się na największe imprezy disco polo i zrozumiesz o co chodzi... :ok:
A tak na poważnie... jest to synonim polskiej wsi i wystarczy pojeździć po Polsce żeby zobaczyć czym ludzie jeżdżą i jakie mają pojęcie o motoryzacji...
Łokoj napisał(a):A wiesz dlaczego? jaka jest brutalna prawda? bo połowę tutaj nie stac na nowsze auta VW/Audi, to sa ludzie którzy jeżdzą kilkunastoletnimi autami i dla nich auto na które inni sobie moga pozwolić a oni nie jest złem...

Piszesz bzdury takie same jak słyszę u posiadaczy aut europejskich tłumaczących sobie setną naprawę... "używane musi się psuć" albo "wszystko się psuje"...

Więc szanowni Łokoj i pirania co powiecie mi.... już wielokrotnie o tym pisałem.

Jestem moto zajawkowiczem razem z bratem i kolegami... Dzielę sobie auta na populusy które używam do pracy i na auta sprawiające przyjemność czy to możliwością upalania czy szybkiej i wygodnej jazdy...

Przetestowałem większość marek premium o których się tu pisze a w dodatku posiadałem Mercedesy, BMWu, całą grupę wieśvagena... i powiedźcie mi czemu zrezygnowałem chociażby z grupy wieśvagen która stylistycznie mi w miarę podchodzi????
Przecież nie urodziłem się miłośnikiem koncernu tojoty, do upalania mam mitsubiszi a nie tojotę, moja żona jeździła lexem a od kilku lat ma Fiaty, czemu moi znajomi po przygodach z różnymi markami idą tokiem rozumowania zbliżonym do mojego??? I co ciekawe nie chodzi o kupowanie tojki tylko o wybieranie z danej marki tego co jest najfajniejsze w danej sytuacji i przy moto preferencjach...
Są to pytania na które nigdy od miłosników grupy nie dostałem odpowiedzi dokładnie tak samo jak kwestia porównania silników zawsze jest rozmydlana i zero konkretów a regularnie pytam :D

Ogólnie temat rzeka który się nigdy nie skończy... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Wrz 2016, 16:46

GorącyMarian napisał(a):Skrzypiace plastiki? W C5 III X7? Że co?;D Pan to na zdjęciach oglądał? Idź Pan do salonu.

Panie Marianie, być może nowy C5 nie skrzypi

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ta, naprawdę nie skrzypi. I to ku*** kilkuletnie auto. No prośba. Drugi często skrzypiący element obok tunelu środkowego to rączki drzwi. No i te plastiki udające aluminium :lol:

Ja naprawdę nie mam nic do C5 i był bym nawet skłony ją kupić(zwłaszcza z hydro które ponoć nie jest zbyt awaryjne) ale wnętrze auta to podstawa, ja wiem że jest dość dobrze zrobione ale takie detale rażą. I tu b7 może nie miażdży ale przynajmniej aluminium to aluminium a nie coś co udaje. Naprawdę szkoda że Citroen się nie przyłożył...

szybki napisał(a):A tak na poważnie... jest to synonim polskiej wsi i wystarczy pojeździć po Polsce żeby zobaczyć czym ludzie jeżdżą i jakie mają pojęcie o motoryzacji...

bo ludzie woleli kiedyś kupować pancerne Passaty b4,b5 i to wystarczało w zupełności. No a że czasy się zmieniły i niektórzy nadal są motoryzacyjnymi dinozaurami to już inna bajka.

I co ja mam zrobić? Szukać b7 starszej ale mieć jako taką pewność że dojadę do domu nią czy szukać młodszej C5 i godzić się na skrzypiące plastiki i być może walącą się elektrykę(ponoć jest lepiej) i dokupić od razu lawetę. Naprawdę kusi mnie ta C5

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 17:00

pirania napisał(a):i być może walącą się elektrykę(ponoć jest lepiej) i dokupić od razu lawetę

z takimi tekstami lepiej nic nie kupuj

Jeśli chodzi o Twoje stereotypy, a rzeczywistość:
Co do elektryki wpisz w google "moduł komfortu", co do zawieszenia "wielowahacz Audi VW", a co do wnętrza "wycierające się przyciski".

Problem w tym, że jak to się psuje we francuzie, koreańczyku czy japończyku to się mówi: "plastikowe i nic nie warte dziadostwo", a w tych samochodach "w każdym samochodzie jest coś do zrobienia" lub "ale popatrz ile tego na drodze". Polska mentalność motoryzacyjna :ok:

P.S. Do stylistyki Audi nic nie mam i nie raz powtarzałem, że A4 B8 to mistrz wśród sedanów z tamtych lat ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Wrz 2016, 17:12

dzida napisał(a):Problem w tym, że jak to się psuje we francuzie, koreańczyku czy japończyku to się mówi: "plastikowe i nic nie warte dziadostwo", a w tych samochodach "w każdym samochodzie jest coś do zrobienia" lub "ale popatrz ile tego na drodze". Polska mentalność motoryzacyjna

teoretycznie masz rację a praktycznie w kilkuletnim Audi nie ma mowy o skrzypiących plastikach

dzida napisał(a):a co do wnętrza "wycierające się przyciski".

chyba każde gumowane przyciski się wycierają...

dzida napisał(a):P.S. Do stylistyki Audi nic nie mam i nie raz powtarzałem, że A4 B8 to mistrz wśród sedanów z tamtych lat

:piwo: Zdecydowanie, tylko brak sensownego silnika benzynowego...

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 17:17

pirania napisał(a):teoretycznie masz rację a praktycznie w kilkuletnim Audi nie ma mowy o skrzypiących plastikach

ale Citroen nie miał konkurować z Audi tylko z VW, Oplem, Mazdą, Hondą, Fordem. Możemy tutaj porównać do DS.

pirania napisał(a):chyba każde gumowane przyciski się wycierają...

gumowane czy lakierowane ale np. w moim Lexie nie mają ani jednej ryski (214tys. przebiegu)

pirania napisał(a): Zdecydowanie, tylko brak sensownego silnika benzynowego...

mam cichą nadzieję, że TSI po 2013r. są ok ale czas pokaże
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Wrz 2016, 17:19

pirania napisał(a):naprawdę nie skrzypi. I to ku*** kilkuletnie auto. No prośba. Drugi często skrzypiący element obok tunelu środkowego to rączki drzwi

Po obejrzeniu filmiku śmiało potwierdzam co powiedziałem wcześniej. Idź Pan do salonu. Mały nie jestem i w czasie jazdy nie dotykam tunelu ani drzwi. Koleś z filmu na pałę naciska, bo cały tunel się przesuwa. W Passerati B7 jak mieszek przy DSG chcesz wymienić/dostać się do srub od tunelu to zaczepy zawsze się łamią ;PI zamów sobie bez wstawek pseudo alu.Przecież to jest opcja. Mój jest bez.
Zdjęcie

Bez kitu. Problemy ludzi. W życiu nie widzieli. Youtube oglądają i wszystko wiedzą.

Ja sobie Maybacha nie kupiłem, bo mnie drażni ta kurtynka z tyłu. Nie dość, że wolno zachodzi to silniczek elektryczny słychać.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

26 Wrz 2016, 17:28

GorącyMarian napisał(a): zamów sobie bez wstawek pseudo alu.Przecież to jest opcja. Mój jest bez.

Po primo, nie szukam nowego auta. A to co Pan pokazał to lifitnig C5. Każda C5 w okolicach 2009 ma taki szajs.

A tak swoją droga czy C5 ma coś tak podstawo ego jak kontrolkę temperatury?

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz