Nowy/używany samochód do max 80-90k

27 Wrz 2016, 18:19

Witam,

Po 9 latach używania mojej E klasy przyszedł czas się z nią pożegnać (lawinowo rosnąca liczba usterek i jej ogólny stan - jest już pełnoletnia).
Szkoda mi pieniędzy na samochód, ale alternatywą jest wypożyczanie samochodu od czasu do czasu. Piszę tak dlatego, bo obecnie jeżdżę bardzo niewiele (max 5 000 rocznie, wcześniej do 20 tyś rocznie), jednak w przyszłości może się to zmienić.

Moje preferencje:
Klasa: Kompakt (HB albo kombi).
Paliwo: Idealnie hybryda albo benzyna
Skrzynia biegów: automatyczna, ew. ręczna.

Miasto/trasa: preferencje samochodu do poruszania się po mieście, max 10x do roku trasa 200 km i może 1-2 razy do roku trasa 1000 km
Jeździć będę ja jak i czasem żona.
Nie zależy mi wielkiej mocy, jestem raczej spokojnym kierowcą

Początkowo rozważałem Honde Jazz, ale sporo osób narzeka, że jazda nią po trasie nie należy do przyjemnych (hałas, mała moc).
Myślałem też o używanym Leksusie IS albo CT, ale mnie odstraszają 3 rzeczy - koszty ew. serwisu, problemy ze znalezieniem pewnego używanego samochodu w tej cenie no i pewnie żona powie, że to jest zbyt luksusowy samochód.

Brałem pod uwagę Suzuki SX4 crossa, ale byłem w salonie i jak do niego wsiadłem (model kosztował 90k) to się załamałem.

Oglądałem Aurisa hybrydowego (jeszcze nim nie jeździłem) i pierwsze wrażenia bardzo pozytywne - problemem jest cena. Model który oglądałem kosztował prawie 100k, co uważam za sporą kwotę biorąc pod uwagę, że jest to tylko kompakt i już na początek znalazłem kilka dość tandetnych elementów w bagażniku. Za przemawia do mnie bezproblemowy automat oraz bezawaryjność hybryd.

Myślałem też o nowej Astrze z automatem - jeszcze jej nie oglądałem, oraz ew. o Civicu (też z automatem).
W przypadku Civica nie podoba mi się nisko położone siedzenia, oraz dość znaczne ograniczenie górnego pola widzenia (konieczność mocnego wychylania się do przodu).
Ew jeszcze Mazda 3 - jej też jeszcze nie oglądałem i nie jeździłem.

Obawiam się kupna używanego samochodu, szczególnie po lekturze osób, które chciały kupić używany samochód. Mając wydać 40-70k na używany samochód, już chyba lepiej wydać trochę więcej i kupić nowy.

Jakieś porady/sugestie z Wasze strony?

Dzięki.
xemir
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 11 2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mercedes E (W210)
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Wrz 2016, 19:43

Lexus CT to technicznie Toyota Prius i Auris Hybrid ale ma znacznie lepsze wnętrze. Z nim nie ma takiego problemu ze znalezieniem bo relatywnie często pojawiają się oferty używek prze salonie.
Hybryda to bardzo tani w serwisie pojazd, bo układ elektryczny to jedna ruchoma część (rotor silnika), baterie są bezawaryjne, a w dodatku nie masz takich podzespołów jak alternator i rozrusznik. W dodatku hamulce zużywają się wolniej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...