Mazda 6 - pytania po zakupie

05 Lis 2020, 15:18

Cześć

Zakupiłem Mazde 6 II w benzynie. Trochę się najeździłem za nią... Jako że nie jestem znawcą motoryzacji mam kilka pytań. Do tej pory jeździłem autami wiekowymi gdzie największym luksusem były elektrycznie sterowane szyby.

1. Auto nie ma koła dwumasowego, dlaczego mazda zastosowała takie rozwiązanie? Wiążę się to z częstszą wymianą samego sprzęgła?

2. Jakie zamienniki sprzęgła wybrać i czy ma to w ogóle sens?

3. Wieczorową porą wsiadając do auta zapala się panel informacyjny nad radiem z napisem zoom-zoom oraz podświetlenie klimy. Do tego po włączeniu silnika światła się zapalają same, mimo że na manetce mam je wyłączone. Jak mogę to zmienić aby na włączonym silniku mógł wyłączyć światła?
MarkDavis
Obserwowany

20 Lis 2020, 12:44

Nie napisałeś jaki masz tam silnik i z którego roku jest auto?

MarkDavis napisał(a):1. Auto nie ma koła dwumasowego, dlaczego mazda zastosowała takie rozwiązanie? Wiążę się to z częstszą wymianą samego sprzęgła?
Rozwiązanie zależy od producenta ale widocznie silnik jest tak dobrze wyważony że podczas pracy nie generuje znacznych drgań i tu koło dwumasowe jest zbędne przez co zaoszczędzono kilka kg, a dodatkowo wymiana sprzęgła powinna być znacznie tańsza.
Brak dwumasu może oznaczać dłuższe interwały między wymianami ale tu największy wpływ na to ma kierowca.
MarkDavis napisał(a):2. Jakie zamienniki sprzęgła wybrać i czy ma to w ogóle sens?
Tu lepiej celować w komplety sprzęgieł z górnej półki ponieważ sama wymiana wiąże się ze sporym nakładem pracy i dobrze by było żeby takie podzespoły sprzęgła były jak najbardziej wytrzymałe.

MarkDavis napisał(a):Wieczorową porą wsiadając do auta zapala się panel informacyjny nad radiem z napisem zoom-zoom oraz podświetlenie klimy
Zoom-zoom to hasło Mazdy które ma się kojarzyć z taką dziecięcą radością korzystania s jazdy i samego samochodu. Po prostu Mazda wita Cię jak do niej wsiadasz :)

MarkDavis napisał(a):Do tego po włączeniu silnika światła się zapalają same, mimo że na manetce mam je wyłączone. Jak mogę to zmienić aby na włączonym silniku mógł wyłączyć światła?
Czy jak jest widno i masz manetkę w pozycji OFF to światła również zapalają się po włączeniu silnika? sprawdziłeś to? Czy to są światła mijania czy światła do jazdy dziennej?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lis 2020, 21:32

Hej, dzięki za odpowiedź. Silnik 2.0 z 2008, kupiona pod gaz.

Co do świateł to już znalazłem odpowiedź, tam jest jakiś moduł wrzucony, po uruchomieniu silnika (nawet z off na menetce) zapalają się światła do jazdy dziennej.

Co do sprzęgła to LUK jest oryginalnym producentem? Popatrzyłem trochę i jest lekki rozrzut cenowy LUK-a, od 600 do ponad 900. Ten właściwy pewnie musi być produkcji Japońskiej?
Sylweqq
Nowicjusz