Mazda CX 3 - ogrzewanie postojowe DEFA

03 Wrz 2020, 07:44

Witam,chciałem dopytać do czego służy to gniazdko DEFA z przodu auta mazdy cx 3 2018r benzyna ,myślę że do podgrzewania oleju lub płynu w aucie ,jeśii tak ,to gdzie mogę kupić taki kabel i jak długo można ten silnik grzać ,żeby nic się nie stało.POZDRAWIAM.
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer

03 Wrz 2020, 08:23

System masz zamontowany oryginalnie? jeżeli tak to powinna być gdzieś w instrukcji informacja o tym z jakich składników się składa ponieważ jest to system modułowy może mieć od jednego do kilku składników.

Tu masz informację co może wchodzić w jego skład:
- ogrzewanie wnętrza
- ogrzewanie płaszcza wodnego silnika
- dodatkowy moduł ładowarki akumulatora
- moduł do sterowania przez BT (dostępny jest też GPS)

Każdy z tych modułów działa osobno i w układzie mogą być wykorzystane wybrane moduły. Dlatego warto sprawdzić czy masz jakieś informacje jak to jest u ciebie.

wasyl155 napisał(a):to gdzie mogę kupić taki kabel i jak długo można ten silnik grzać ,żeby nic się nie stało
Powinieneś mieć do tego aplikację i tam sterujesz ogrzewaniem. Musisz dokładnie ustalić jaki masz tam sterownik i wtedy sprawdzić jak on jest sterowany ale wydaje mi się że w CX3 powinien być już BT.

Możesz też mieć zestaw taki który działa od razu po podłączeniu i nie jest sterowany bo ma zaprogramowaną temperaturę i ogrzewa tylko silnik. Ciężko stwierdzić jakie masz tam komponenty :)

Kabel kupisz nawet na allegro np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Wrz 2020, 08:08

Witam,dzięki za rozszerzony temat ,patrzyłem u siebie jest tylko jeden kabel ,który podłączony jest z tyłu do bloku silnika ,myślę że to jest tylko ta opcja ,martwi mnie tylko czy gdy np.zapomnę wyłączyć coś się złego nie stanie,chyba że jest tak jak piszesz odnośnie programowania temperatury silnika i nie można go przegrzać.POZDRAWIAM :D
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...