Mazda 6 vs. Opel Vectra C

30 Maj 2011, 20:47

Witam!
Od około pół roku przymierzam sie do kupna auta i chyba przyszedł najwyższy czas. Modele mam już mniej więcej obrane, chciałbym tylko przeczytac kilka opinii na temat danych modeli/marek.

Kasa jaką dysponuję to przedział 22-26 tys. zł.
Interesują mnie samochody klasy średniej (segment D).

1.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2.Mazda 6

Te auta wstępnie oglądałem i wydają się być w porządku, jutro jadę obejrzeć dokładnie oba z mechanikiem. Narazie moim faworytem jest Vectra ze względu na sylwetkę i nieco bogatsze wyposażenie. Jednak słyszałem, że ubezpieczenie samochodu z silnikiem powyżej 2l (w przypadku Vectry 2,2) jest o wiele droższe co też jest dosyć istotne. Nie sprawdziło mi się to w internetowym kalkulatorze OC, bo wyszło, że to tylko 100zł różnicy między podana Mazdą a Vectrą.

Bardzo proszę o jak najwięcej opinii na temat tych samochodów a może nawet o jakieś inne propozycje.
Brazylijski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2011, 21:54

Do Vectry lepiej wziąć 1.9 CDTI 150km jest to M-Jet z Fiata, silnik bardzo trwały osprzęt BOSCH'a.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

30 Maj 2011, 21:57

Z tego co wiem to ubezpieczenie od 2l zawsze jest takie same.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

30 Maj 2011, 22:07

@adammtv
Z opinii które czytałem 2.2 DTI nie jest złym silnikiem i jest ich bardzo dużo co wiąże się z łatwością znalezienia takiego samochodu. Natomiast ten 1.9 CDTI jest dużo cięższy do znalezienia.

@Go Faster
Chodziło mi o to, że duża różnica w wysokości ubezpieczenia zaczyna się właśnie od 2l w górę. (podobno) Zastanawia mnie jak duża jest to różnica.
Brazylijski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2011, 23:13

Co do ubezpieczenia to kalkulatory internetowe zaniżają kwotę ubezpieczenia. Najlepiej przejść się do ubezpieczyciela (można wybrać np:najtańszych z kalkulatora) podać auta i silniki i oni wylizą stawę ubezpieczenia i dopiero można porównywać.
Wiem o tym gdyż sam tak się nadziałem i tłumaczyłem w ubezpieczalni, że kalkulator pokazał mniej niż w oddziale mi wyliczyli ale oni tłumaczyli że kalkulator podaje orientacyjnie i nie uwzględnia "czegoś tam" :evil:
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

30 Maj 2011, 23:28

Ja bym wybrał Vectre jesli koszt OC naprawde nie jest duzo wiekszy. Auto ogólnie mi sie podoba, jeśli o jego wyglad chodz. A najlepiej jakaś wersja OPC :D

Pozdrawiam, Zespół Tlumiki.eu.
Tlumiki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa