Mazda 6

19 Lip 2020, 16:39

Dzień dobry.

Poważnie rozważam zakup mazdy 6 / 3 generacji.

Mam kilka pytań do użytkowników którzy mieli styczność z owym autem jak i również do tych którzy "zasłyszeli od znajomych "

Pierwsza kwestia diesel czy benzyna ? Auto ma służyć raczej po mieście więc pewnie benzyna byłaby lepszym wyborem jednak ciekawi mnie kwestia spalania przy silniku 2,5.

Kolejnym prośbą jaką mam jak sprawdzić auto przed zakupem ?
Na co zwracać uwagę ? Większość aut na OLX jest powypadkowych sprowadzonych z USA i nie wiem czy warto pchać się w takie auto.

Ostania prośba rozważam auto z tego linku i proszę o spojrzenie fachowym okiem.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Wszelkie uwagi dotyczące tego samochodu mile widziane.

Dziękuje i pozdrawiam.
karol1938
Nowicjusz

19 Lip 2020, 16:55

karol1938 napisał(a):Pierwsza kwestia diesel czy benzyna ?

Mazda to Tylko benzyna...do diesla w maździe nawet nie podchodź :lol:

Aczkolwiek w 3 jest bodajże 1.6 od PSA więc to takie mniejsze zło. :mrgreen:

karol1938 napisał(a):Kolejnym prośbą jaką mam jak sprawdzić auto przed zakupem ?
Na co zwracać uwagę ? Większość aut na OLX jest powypadkowych sprowadzonych z USA i nie wiem czy warto pchać się w takie auto.

Z USA KAŻDE auto pod Handel jest sprowadzone jako uszkodzone, albo kolizja, albo mechanicznie albo tzw. Flood czyli po zalaniu, więc jeżeli Cię to interesuje to musisz się z tym pogodzić,czy ci sięto podoba czy nie .Tak już jest ,było i będzie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Lip 2020, 18:19

karol1938 napisał(a): Większość aut na OLX jest powypadkowych sprowadzonych z USA

Raczej większość z tych najtańszych jakich prawdopodobnie szukasz.

Ładna mazda 6, tym bardziej 2,5 to kwestia 60+ a nie 49999
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lip 2020, 18:38

Interesuje mnie rocznik 2015 lub wyżej w budżecie 50-60 k jeśli faktycznie będę widział różnice to mogę wydać więcej. ( 60 to według mnie max )

Jeśli masz chwilę czasu to chętnie zerknę o jakich 60k + piszesz.
Wysłałem linka do 2,5 w cenie 50k możesz zerknąć i ocenić fachowym okiem.
karol1938
Nowicjusz

19 Lip 2020, 20:13

Ale co tu oceniać? Wymyśliłeś sobie, że dasz max max max 60k na mazdę z rocznika co najmniej 2015 więc masz egzemplarz spełniający te wymagania. Kwestia jak to zostało zrobione. Po cenie można przypuszczać, że "tak sobie"
Zdjęcie
Invi
Forumowicz VIP

19 Lip 2020, 21:41

Hmm nic sobie nie wymyśliłem po prostu ustaliłem budżet.

Według mnie ceny mazd w tym roczniku to właśnie 50k-60k więc nie rozumiem Twojego oburzenia stwierdziłeś, że mazdy 6 to budżet +60 wiec zapytałem dlaczego lepiej wydać 60+ niż 50 a Twoim jedynym argumentem jest losowe zdjęcie z internetu a przecież żyjemy w 21 wieku i większość sprzedawców udostępnia zdjęcia sprzed naprawy.

Obecnie proszę jedynie osoby chętne do pomocy o wyrażenie swojego zdania na temat mazdy lub innych aut w tym budżecie z góry bardzo dziękuje.
karol1938
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...

19 Lip 2020, 22:06

To nie jest losowe zdjęcie z internetu tylko zdjęcie auta z linku, który wrzuciłeś
Invi
Forumowicz VIP

19 Lip 2020, 22:14

Ok, dziękuje bardzo za poświęcony czas i odnalezienie zdjęcia czy istnieje jakaś baza gdzie można to sprawdzać ? Ponieważ akurat w tym przypadku na zdjęcia jeszcze oczekuje właśnie od sprzedawcy.
karol1938
Nowicjusz

19 Lip 2020, 22:17

Jeśli auto ze stanów i powiedzmy większej wartości to podstawą jest carfax

Jest też prawdopodobieństwo, że jeśli aukcja w stanach była stosunkowo niedawno to google wypluje coś po wklejeniu vin
Invi
Forumowicz VIP

20 Lip 2020, 18:09

karol1938 napisał(a):Hmm nic sobie nie wymyśliłem po prostu ustaliłem budżet.

jak typowy kupujący w polsce, na siłę szukać czegoś co jest nierealne, uciułałeś parę groszy i chcesz kupić coś co z góry wiadome jest że było mocno uszkodzone w ten czy inny sposób, ileż ja takich osób znam ...oni szukają kilka lat auta już :lol:
Więc albo zmniejszamy wymagania albo zwiększamy budżet.
andrewb25
Stały forumowicz

20 Lip 2020, 18:13

karol1938 napisał(a):Ok, dziękuje bardzo za poświęcony czas i odnalezienie zdjęcia czy istnieje jakaś baza gdzie można to sprawdzać ? Ponieważ akurat w tym przypadku na zdjęcia jeszcze oczekuje właśnie od sprzedawcy.

Z USA trzeba bardzo uważać ...bo można bardzo umoczyć i kupić np.coś takiego

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ta BMW dalej wisi w ogłoszeniach :mrgreen:

Jeżeli już miałbym kupować to zlecić i kupisz uszkodzone w USA i samemu sobie naprawić. Ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie na ten temat.
andrewb25
Stały forumowicz

21 Lip 2020, 09:19

Dziękuje wszystkim za odpowiedz.

Rozumiem już, że nie jest możliwy zakup żadnej mazdy 6 ponieważ wszystkie są szrotami z USA a mój budżet musiałbym powiększyć 2x aby kupić salonówke chociaż pewnie i wtedy również co niektórzy twierdziliby, że będę szukał auta kilka lat lub że uciułałem te pieniądze bo przecież dokładnie wiadomo ile zarabiam , kim jestem etc ...

Skoro nie mazda 6 to proszę osoby które naprawdę chcą pomóc w wyborze odpowiedniego auta do 60k-70k zależy mi na sedanie.

Zależy mi na konkretnych podpowiedziach będę bardzo wdzięczny za pomoc i poświęcony czas.
karol1938
Nowicjusz

22 Lip 2020, 17:16

Heh no tak, najlepiej się obrazić na mamę, która nie chciała dać cukierka, a boli ząbek, zwłaszcza, że na początku się pisało "wszelkie uwagi mile widziane" :ok:

Być może się powtórzę, ale napiszę to w bardziej przystępnym (ew zwanym też bardziej kulturalnym) języku, że owszem, możesz szukać Mazdy 6 III gen za 50k, ale na pewno nie będzie to 2016r z minimalnym przebiegiem (przynajmniej jeśli mówimy o czymś bezwypadkowym, zadbanym). Po prostu musisz się w poszukiwaniach uzbroić w cierpliwość i rozsądek (oraz miernik grubości lakieru) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004