Mazda 6

06 Maj 2013, 16:54

witam
jestem posiadaczem mazdy 6 od jakiegoś czasu i zauważyłem że szumi na zakrętach, kiedy jadę prosto to wszystko ok, delikatny skręt wystarczy by to usłyszeć, nie jestem w 100% przekonany czy jest tak jak myślę, że to po zmianie opon na letnie i to ich winna, więc wolę się poradzić.
lorduzi86
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 09 1986
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2013, 17:36

Może to być ich wina, a koła były wyważane? Zmienione koła czy tylko opony na zimę? W którą stronę przy skręcie szumi? W obie strony? A koła są na bank dobrze dokręcone?
Na dziurach coś puka? To szum czy takie jakby strzelanie? Wzrasta szum przy mocniejszym skręcie? A czy ten szum występuje jak kręcisz kołami w miejscu? Jest dużo płynu do wspomagania? Postaraj się jakby zlokalizować ten dźwięk: Z którego koła? Czy z obu przednich mp.? Czy po prostu jakoś z przodu?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

24 Maj 2013, 09:35

Na sam początek proponuję jechać na geometrię kół w celu ustawienia prawidłowej zbieżności.być może szum jest spowodowany właśnie tym.Zauważyłeś jeszcze jakieś inne,dodatkowe objawy?
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...
    Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...