Mazda 626 1.8 Szarpanie silnika

27 Kwi 2010, 18:20

Niedawno kupiłem mazdę 626 Vgeneracja silnik 1.8 benzyna {bez gazu} i mam problem bo silnik szarpie...jadąc 80-100 km/h i chcąc wyprzedzić i dodając gazu auto tak jakby się dławiło, silnik szarpie dodając gaz bardzo powoli ten problem znika. Przy niższych prędkościach muszę redukować do bardzo niskiego biegu aby auto nie szarpało. Proszę o porady co mam sprawdzić??? Z góry dziękuję za pomoc.
Hadron Collider
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
  • 27 Kwi 2010, 19:47

ja bym w pierwszej kolejnosci postawil na przewody od swiec, swiece i filtr powietrza a jezeli tu nie ma usterki to filtr paliwa
    kamilszczak01

01 Maj 2010, 10:07

Hadron Collider napisał(a):Niedawno kupiłem mazdę 626 Vgeneracja silnik 1.8 benzyna {bez gazu} i mam problem bo silnik szarpie...jadąc 80-100 km/h i chcąc wyprzedzić i dodając gazu auto tak jakby się dławiło, silnik szarpie dodając gaz bardzo powoli ten problem znika. Przy niższych prędkościach muszę redukować do bardzo niskiego biegu aby auto nie szarpało. Proszę o porady co mam sprawdzić??? Z góry dziękuję za pomoc.

Ja mam taki sam problem w mazdzie 121 swiece wymienilem filtr został ale najprawdopodobniej jest to przeplywomierz powietrza. Ktos mi powiedzial zeby odlaczyc wtyczke i sprawdzic czy dzieje sie tak samo. Nie moglem tego zrobic bo wtyczka mocno siedzi, ale po ruszaniu wtyczka mialem gorzej przez pewien czas wiec sprawdz to u siebie.
    timon21
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Maj 2010, 11:54

Na innym forum ktoś mi też napisał aby sprawdzić czujnik położenia przepustnicy...świece sprawdzałem i jest ok..przewody od świec także, więc postaram się z tym czujnikiem coś zdziałać. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam .
    Hadron Collider
    Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

02 Maj 2010, 12:46

To nie jest wina czujnika położenia przepustnicy.
    TPS możesz łatwo sprawdzić woltomierzem lub omomierzem.
    andrzej_124
    Stały forumowicz