Mazda 626 czy Astra I ?

03 Lip 2011, 12:55

Witam,

Szukam jakiegoś autka dla siebie, interesuje mnie tylko i wyłącznie zamiana na moje autko (Lanos 1,5 8V). Auto musi być oszczędne (LPG) i bezawaryjne. Po przeszukaniu Allegro znalazłem 2 ciekawe oferty. Pytanie - która będzie lepsza według was? Dzwoniłem do obu panów i są wstępnie zainteresowani. Linki:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
bartek_0505
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

03 Lip 2011, 13:49

Ja bym wybrał Astre.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2011, 14:24

komfort jazdy bedzie nieporownywalnie wiekszy w mazdzie ale tez, w tym przypadku, wybralbym astre.
po mazdzie widac ze troche w zyciu przeszla. astra tez cos miala od strony kierowcy (listwy same nie spadaja) ale wg zdjec wyglada lepiej. silnik 1.4 troche za slaby do tej budy ale da sie zyc.
zwroc uwage na predkosciomierz - wskazowka powinna byc na 0 przy stojacym aucie. moze cos kombinowali z licznikiem?

pozdr
viwaldi
viwaldi

03 Lip 2011, 14:56

Dziękuję za odpowiedzi.
Zdziwiłem się trochę, bo myślałem, że wszyscy będą raczej za Mazdą, która osobiście bardziej mi pasuje.
Pytanie - co jest nie tak z tym autem? Wiem, że ma swoje lata, przebieg, ale po rozmowie telefonicznej z właścicielem wygląda na to, że auto jeździ i ma się dobrze.
To autko bardziej do mnie przemawia ze względu na to, że moja mama na co dzień jeździ Mazdą 323F BJ i jest totalnie bezawaryjna.
bartek_0505
Nowicjusz

03 Lip 2011, 15:08

bartek_0505 napisał(a):...co jest nie tak z tym autem?...

astra jest 5 lat mlodsza a to duzo.
przyjrzyj sie dokladnie mazdzie. z drzwi pasazera zlazi nie tylko farba ale i szpachla. jezeli kiedys byl robiony ten bok t oreszta jest w podobnym stanie. zobacz jak ogromna dziura jest pomiedzy prawym blotnikiem a pasem przednim (pod reflektorem) z prawej strony. czort wie co sie tam dzieje. mozesz jechac obejrzec o ile masz blisko.
skoro "progi i podloga robiona przed zima wiec jest zdrowa" to dlaczego nie zrobili calosci?
i gadanie ze pali 10 l bez wzgledu na styl jazdy to po prostu piep...

pozdr
viwaldi
viwaldi

03 Lip 2011, 15:34

Dokładnie,ta madzia widać że swoje już przeszła no i to spalanie jak już przedmówca wspomniał..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dla posiadaczy Outlandera pierwszej i drugiej generacji
    Polski oddział Mitsubishi opracował program umożliwiający zakup nowego modelu Mitsubishi Outlander 2013 w niezwykle korzystnych warunkach posiadaczom Outlandera poprzednich generacji. Lojalni klienci otrzymają bezpłatnie ...

05 Lip 2011, 11:32

Koledzy, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Moje wymagania wobec samochodu troszkę się zmieniły, w tym momencie szukam małego diesla.
Wczoraj znalazłem i oglądałem (stoi około 15 km ode mnie) Mercedesa 190 2.0d - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Środek w super stanie, na karoserii kilka śladów rdzy, ale bardzo małe są to ślady. Autko wydaje się być zadbane. Mankamentem jest pęknięta szyba przednia. Właściwie to jestem zdecydowany, dzisiaj jadę tam z mechanikiem, ale chciałbym usłyszeć jeszcze waszą opinię, co myślicie o tym aucie. Dziękuję.
bartek_0505
Nowicjusz

05 Lip 2011, 12:10

bartek_0505 napisał(a):...w tym momencie szukam małego diesla.
Wczoraj znalazłem i oglądałem (stoi około 15 km ode mnie) Mercedesa 190 2.0d...

buahahahhahahaha :D :D :D
viwaldi

05 Lip 2011, 12:11

Nie rozumiem, co w tym śmiesznego?
bartek_0505
Nowicjusz

05 Lip 2011, 12:16

bartek_0505 napisał(a):Nie rozumiem, co w tym śmiesznego?

a od kiedy to mercedes z silnikiem 2.0 jest "malym dieslem"?

pozdr
viwaldi
viwaldi

05 Lip 2011, 12:23

Z tego co mi wiadomo, to silnik 2.0d jest najmniejszym dieslem montowanym w 190, a w tym sensie właśnie to napisałem. Spalanie 6-7 ON mi odpowiada.
bartek_0505
Nowicjusz

05 Lip 2011, 15:45

Tylko zastanów sie gdzie będziesz nim jeżdził bo jeśli głównie miasto to wystarczy (75KM będzie za słabe do tej budy).
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2011, 16:49

bartek_0505 napisał(a):Z tego co mi wiadomo, to silnik 2.0d jest najmniejszym dieslem montowanym w 190, a w tym sensie właśnie to napisałem. Spalanie 6-7 ON mi odpowiada.

:) nowatorskie podejscie do tematu "maly diesel" :D
jak masz blisko to nie ma co sie zastanawiac tylko jechac, zwlaszcza ze masz mechaniora pod reka.
sprawdz co sie dzialo z przodem bo merc ma cos ze zderzakiem. no i przede wszystkim ustal cene szyby zebys sie pozniej nie zdziwil. uzywki darowalbym sobie chyba ze nowki beda koszmarnie drogie. jak wymienialem w peugeocie to najtaniej wychodzil Pilkington.

pozdr
viwaldi
viwaldi

05 Lip 2011, 23:26

Dzięki za odpowiedzi, kupiłem Mercedesa, z przodu była lekka stłuczka i to wszystko. Mechanik znalazł jeszcze tłumik do wymiany i z tego względu kupiłem dużo taniej. Temat do zamknięcia.

barol91 napisał(a):Tylko zastanów sie gdzie będziesz nim jeżdził bo jeśli głównie miasto to wystarczy (75KM będzie za słabe do tej budy).

Kolego, ja Lanosem dogonić nie mogłem mechanika w Mercedesie podczas drogi do domu, a mam 88 KM :) wcale nie jest taki słaby. Pozdrawiam.
bartek_0505
Nowicjusz

06 Lip 2011, 08:48

Jak już to masz 86KM (silnik 1.5 8V) :)
Barol
Awatar użytkownika