Pierwszy samochód

04 Lip 2011, 10:08

Witam,

zamierzam kupić mój pierwszy samochód i chciałem zasiegnąć opini, jaka marka byłaby najodpowiedniejsza. Zależy mi na tym, aby był on tani w eksploatacji oraz żeby części do niego były łatwo dostępne i również tanie.

Nie mam żadnych preferencji, jednak ze względu na fakt, że zakładam rodzinę, to nie chcę, aby był to mały samochodzik.

Szukam 5 drzwiowego hatchbacka do ok. 6.000 zł.

Czy macie jakieś sugestie?

Wiem, że jest już kilka podobnych postów, jednak ja szukam czegoś konkretnego, żeby także rodzina mogła spokojnie ze mną jeździć, a nie żebym mógł się chwalić samochodem na mieście.

Osiągi schodzą na dalszy plan, najważniejsze, żebym zapakował do niego żonę i w najbliższym czasie dziecko, ale na duży samochód jeszcze nie jestem gotowy.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

04 Lip 2011, 13:34

Daewoo Lanos.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lip 2011, 14:55

Przy założeniu,że masz tanio jezdzić i naprawiać to auto,jesteś "skazany" na jakiś popularny i nieegzotyczny samochód. Już takie postawienie sprawy,wykluczy z Twojego kręgu zainteresować marki i modele,które są egzotyką a wszystko do nich jest albo nieco droższe albo mniej dostępne.Nie wymienię jakiejś konkretnej marki,bo zaraz ci co je mają na mnie naskoczą.Generalnie ...uważam,że stary japończyk,to tylko kłopot... lepiej jak radzi Barol nowszy i nieskomplikowany Lanos.Części tanie,naprawy proste a i można zredukować koszty poprzez posiadanie lpg,które w tych autach jest niekłopotliwe.
Ameryki nie odkryję jak powiem,że warto się rozglądać za Golfem III z końca produkcji (97),niepodgnitą Astrą I z lpg czy zadbanym egzemplarzem Audi 80 w kombi z TDI (90-110KM) lub 1,8 z lpg.
pozdrawiam
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2011, 19:23

Też jestem za Lanosem ewentualnie Astra I.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

05 Lip 2011, 07:33

Moja pierwsza myśł była taka, że albo Fiat Brava, albo właśnie Lanos.

Ale wezmę pod uwagę wasze informacje.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

05 Lip 2011, 09:18

Jak Bravo to 1.6+gaz , nie pchaj się ani 1.2 (brak mocy) i 1.4 (awaryjny -dlatego tak często spotykany na allegro i otomoto.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...
    Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...

05 Lip 2011, 10:51

Czy ja wiem czy 1.2 ma mało mocy,jak auto głównie po miescie bedzie jezdziło to wystarczy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2011, 12:23

artur73 napisał(a):bo zaraz ci co je mają na mnie naskoczą.Generalnie ...uważam,że stary japończyk,to tylko kłopot...
pozdrawiam

Ja właśnie szukam samochodu ok 5 tyś do jazdy w mieście (Wrocław) oraz na trasy. I szukam starego japończyka, A mianowicie Honde Civic 5 gen. Poszukałem jak z częściami ,bo to dla mnie też jest ważne. I kosztują podobnie jak do Golfa 3. Ciągle krąży ten stereotyp ,że japońskie części są drogie i ciężko dostępne i jak to powiedziałeś "egzotyczne" Jak mam kupić 10 letniego lanosa czy Bravo to wole 15 letnią honde. Liczy się stan i właściel. To moje zdanie.
Jenczu
Początkujący

05 Lip 2011, 15:49

Dokładnie zgadzam sie z Tobą ale zauważ że Lanos będzie w dużo lepszym stanie niż Civic V już podłapana przez rdze i wyżyłowana przez młodych gniewnych.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2011, 16:17

Tylko rodzi się pytanie czym jest ten "Lepszy stan".Chodzi o brudne siedzenia, wytartą kierownice, rdze? Szczerze mówiąc to w jeździe za bardzo nie przeszkadza, niektórzy wolą komfort jazdy, przyspieszenie, wyciszenie auta. Tu starsza honda będzie nadal lepsza od nowszego lanosa. Nie ma lepszych i gorszych aut za 5tysięcy. Trzeba tylko dopasować markę do swoich wymagań. Dlatego młodzi wolą japońce do ciekawej jazdy, a starsi lanosy i fiaty do zwykłego przemieszczania się.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

05 Lip 2011, 18:44

Rdza nie przeszkadza?A jak masz zgnite podwozie to nie przeszkadza?
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2011, 19:12

Jenczu napisał(a):
artur73 napisał(a):bo zaraz ci co je mają na mnie naskoczą.Generalnie ...uważam,że stary japończyk,to tylko kłopot...
pozdrawiam

Ja właśnie szukam samochodu ok 5 tyś do jazdy w mieście (Wrocław) oraz na trasy. I szukam starego japończyka, A mianowicie Honde Civic 5 gen. Poszukałem jak z częściami ,bo to dla mnie też jest ważne. I kosztują podobnie jak do Golfa 3. Ciągle krąży ten stereotyp ,że japońskie części są drogie i ciężko dostępne i jak to powiedziałeś "egzotyczne" Jak mam kupić 10 letniego lanosa czy Bravo to wole 15 letnią honde. Liczy się stan i właściel. To moje zdanie.

Spróbuj naprawiać 20 letnie Mitsubishi albo wymieniać pordzewiałe elementy hamulców czy ręcznego przy 20 letniej Mazdzie,to zmienisz zdanie.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

05 Lip 2011, 19:32

No tutaj sie zgodze.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2011, 20:09

Barol: No jak podłoga gnije to jest licho, ale zakładam że kupując auto każdy sprawdza to. Chodziło mi o to, że niektórzy wolą mało zadbane auto dobrej marki do zaorania, a niektórzy chcą pojeździć tanim autem za 5k kilka lat i Ci drudzy powinni brać nowsze lanosy czy fiaty. Ja bym nie krytykował tych fanów starych japońców. Będą mieli większe koszty (nie jest to pewne), ale też dużą radość z jazdy, której stary fiat czy deawoo nie zapewni. Bo co to za radość jeździć lanosem?:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

05 Lip 2011, 21:05

artur73 napisał(a):
Jenczu napisał(a):
pozdrawiam

Spróbuj naprawiać 20 letnie Mitsubishi albo wymieniać pordzewiałe elementy hamulców czy ręcznego przy 20 letniej Mazdzie,to zmienisz zdanie.

To nie jest miejsce do jakiś sporów czy innych rzeczy. Nie mówiłem tutaj od Mitsuhubishi czy Maździe mówię o Hondzie Civic na której się skupiłem i szukam. Dostępność części jest dużo i możesz kupić albo w sklepie albo dostać na forum danej Marki.

pit85- właśnie radość zjazdy też jest ważna. Widze że wiesz o co mi chodzi.

Dobry stan- wg mnie jest dobra balcha auta, dobry stan techniczny (wiadomo że zawsze coś trzeba wymienić dlatego pisze że dobry), Zadbane wnętrze ( niepowypalane od kiepów czy jakieś plamy) i sprawny silnik o który w Hondach się nie boje. Spalanie oleju na granicy 300ml -400ml na 10 000 jest dla mnie do zakceptowania , i nie każdy civic jest po rajdach paryż -dakar :)

Ale lanos jest ok i bravo też- tanie częsci , ocynkowana blacha. Mój ojciec ma Fiata Siene salonową i mimo to że jest ocynk. Nadkola już bierze i przód maski. Ale jest ekonomiczny i tani po za tym że wymienił w nim prawie wszytko :P Ty kupujesz i to są twoje pieniądze. Ja tylko polecam Honde Civic.
Jenczu
Początkujący