Mazda CX 3 - system nagłego hamowania SCBS

14 Mar 2021, 19:46

Witam,chciałbym zapytać czy ktoś przerabiał taki temat, jak system nagłego hamowania SCBS ,podobno wszystkie modele cx3 po 2018 roku mają ten system w standardzie ,ale u mojej chyba nie działa,mimo to ze mogę go włączyć lub wyłączyć ,robiłem próby z pudłem kartonowym -nic z tego ,może on działa w ściśle określonych warunkach .Jeśli ktoś sprawdzał ten system proszę mnie uświadomić ,będę wdzięczny .
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer

14 Mar 2021, 21:51

A znaki drogowe ci rozpoznaje? Pieszych ci rozpoznaje? Jak system "zauważy" pieszego, to również włącza się SCBS. No i działa to do 80 Km/h jak się nie mylę.
Czujnik jak masz, to jest zamontowany w górnej części szyby przedniej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2021, 22:32

Ten o którym piszesz to system SBS ,system SCBS zadziała chyba tylko do 30 km /h,przydaje się tylko w korkach ,ale jak skutecznie go sprawdzić? ,dojeżdżanie blisko do innego pojazdu jest bardzo ryzykowne.
wasyl155
Nowicjusz

15 Mar 2021, 10:44

Panowie mamy te systemy z tego co widzę dokładnie opisane w słownik u na forum:
- SBS - Smart Brake Support
- SCBS F/R - Smart City Brake Support [Forward / Reverse]
- SCBS - Smart City Brake Support

W skrócie system SCBS działa do prędkości około 30 km/h a system SBS od 15 do 145 km/h. Jest jeszcze jeden który tu podałem pomagający przy parkowaniu i reagujący jeżeli w automacie pomyłkowo wciśniemy gaz :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2021, 11:17

A nie ma czasami tak, że te 30 km/h o których wspominacie, to chodzi o różnicę prędkości 30 km/h między pojazdem poprzedzającym? Czyli jeżeli system wykryje różnicę prędkości między samochodem, a samochodem poprzedzającym mniej niż 30 km/h, przy pewnej odległości, którą określa system, to wtedy system uruchamia hamulce, aby uniknąć kolizji.
A Mazda podaje, że wspomniany system działa do prędkości 80 km/h.
Tutaj
jest opis tego systemu od producenta Mazdy. Aczkolwiek znalazłem w sieci również opis, który potwierdza to, co piszecie wy, czyli, że system, działa przy prędkościach 4-30 km/h. Gdzie leży prawda?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2021, 11:26

Tak pewnie będzie bo oba systemy SCBS i SBS z tego co widzę współpracują ze sobą.
MotoAlbercik napisał(a):A nie ma czasami tak, że te 30 km/h o których wspominacie, to chodzi o różnicę prędkości 30 km/h między pojazdem poprzedzającym?
A jak będzie większa ta różnica? To co nie zdąży zareagować :) moim zdaniem chyba nie o to chodzi.

@wasyl155 zerknij jeszcze na ten obrazek na którym widać jakie muszą być czujniki do tego systemu w przedniej szybie.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2021, 22:18

Dzięki za wiadomość ,moja cx3 to automat i pewnie wyposażona jest ten system SCBS F/R - Smart City Brake Support [Forward / Reverse] i to właśnie dlatego nie zadziała gdy podjeżdżając mam nogę zdjętą z pedału gazu,lub naciskam na hamulec ,myślę że zadziała wówczas gdy nacisnę gaz zamiast hamulca stojąc np.w korku,lub gdy zbyt póżno zdejmę nogę z gazu jadąc za innym pojazdem do prędkości 30 km/h.Jednak nie wiem jak skutecznie sprawdzić skuteczność działania tego układu ,bo podobno wiązka podczerwieni nie odbija się jednakowo od wszystkich przedmiotów,więc pytam może ktoś próbował.Dzięki, pozdrawiam.
wasyl155
Nowicjusz