Mazda CX-5 vs Hyundai Ix35 vs Nissan Juke Nismo

06 Lip 2021, 09:10

Witam.
Planuję kupić auto w cenie do 55 tys. złotych. Oglądam się za jednym z trzech wyżej wymienionych modeli. Dlaczego? Zależy mi na sensowym prześwicie, gdyż dojeżdżam do pracy szutrową drogą pełną dziur i wybojów oraz napędzie 4x4. Nie jest ona może zbyt długa, ale daje się we znaki. Codziennie jest to ok. 10 km. Rocznie robię ok. 8 tys., najwięcej podróżuję w okresie wakacyjnym, stąd wybór padł na silnik benzynowy.
Najbardziej podoba się mi Mazda, ale za pieniądze, które posiadam wchodzą pewnie tylko powypadkowe auta sprowadzane z USA i naprawione w Polsce; Hyundai podobno jest słabo wykonany wewnątrz; Nissana Juke'a (nie nismo) ma znajomy i chwali go sobie.
Które z tych aut jest najbardziej niezawodne (najmniej awaryjne) i jak wyglądają koszty ich serwisu (które byłoby najdroższe w utrzymaniu, w sensie ewentualnych napraw)?
Pozdrawiam,
Piotrek
nocnymocny
Obserwowany

06 Lip 2021, 10:11

Mazda CX5 to trochę inna półka w porównaniu z pozostałymi dwoma modelami samochodów które wymieniłeś. Ja bym tu bardziej postawił na model CX3. Tu już prędzej powinieneś coś znaleźć.

nocnymocny napisał(a):Które z tych aut jest najbardziej niezawodne (najmniej awaryjne) i jak wyglądają koszty ich serwisu (które byłoby najdroższe w utrzymaniu, w sensie ewentualnych napraw)?
Do Mazdy części nie należą do najtańszych ale jest to auto dosyć mało awaryjne. Pozostałe dwa wypadają podobnie jeżeli chodzi o koszty utrzymania choć nie wiem czy jeździłeś Nissanem Juke bo to takie trochę specyficzne auto. Model Nismo jest fajny ale mało jest ich w dobrym stanie.

Jeżeli chodzi o spalanie to chyba tu przy silnikach benzynowych najoszczędniejsza będzie Mazda.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2021, 10:29

Mazda wymaga również dobrego ubezpieczenia od kradzieży najlepiej takiego z kwotą zakupu auta a nie wartości na dzień kradzieży - taka rada on nas :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam