Sedan do 35000

05 Lip 2021, 10:25

Rozglądam się za sednanem w benzynie do 35k. Ze względu na mój spokojny styl jazdy nie zależy mi na dużej mocy. Upatrzone mam:
-Skoda Octavia III 1.4 TSI, 140km
-Toyota Avensis III 1.8 VVTI
-VW Passat B7, 1.4 TSI, 122 KM
-Ford Mondeo mk4, 1.6 EB
Co byście polecili z tych 4 aut i czy jest jeszcze coś godnego uwagi w tym przedziale cenowym?
Lucaseq
Nowicjusz

05 Lip 2021, 11:19

Jeśli oprócz tego, że masz spokojny styl jazdy chciałbyś mieć też "spokój serwisowy " to z tych typów tylko avensisa bym zostawił (i szukał jednocześnie 2.0 bo wcale nie spali więcej a pojedzie przyjemniej). Mondeo też może być ale z 2.0/145 po maską. Alternatywnie mazda 6 tylko uwaga na radzę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lip 2021, 11:42

Zależy mi na 6 biegowej skrzyni, zawsze to mniejsze obroty w trasie czyli teoretycznie powinno być ciszej. Obecnie mam grande punto z wolnossącą benzyną i jazda powyżej 100km/h to katowanie uszu. Zastanawiałem się nad durateciem, ale odstrasza mnie spalanie.
Lucaseq
Nowicjusz

05 Lip 2021, 11:57

Ja osobiście bym z turbiny nie rezygnował bo pojedzie przyjemniej, może po prostu warto się przejechać różnymi autami i zdecydować.
Warto dodać że Octavia to klasa kompakt czyli piętro niżej niż reszta, bo sedan nie zmienia faktu że auta są z różnych klas.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lip 2021, 12:07

Z tych co podałeś, to Mondeo. Tylko zwróć uwagę czy została wykonana akcja serwisowa związana z układem chłodzenia. W necie można znaleźć stronę, gdzie za free rozkodujesz każdego forda i tam masz info o zaległych akacjach serwisowych.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lip 2021, 18:40

Lucaseq napisał(a):Zależy mi na 6 biegowej skrzyni, zawsze to mniejsze obroty w trasie czyli teoretycznie powinno być ciszej. Obecnie mam grande punto z wolnossącą benzyną i jazda powyżej 100km/h to katowanie uszu.

W trasie powyżej 100 to słyszysz głównie szum powietrza. W grande słyszysz go więcej ale jest to kwestia całokształtu auta a nie wyłącznie liczby przełożeń skrzyni biegów. Grande to auto projektowane do miasta, więc jest dostosowane do miejskich warunków. Ma "miejski" silnik, "miejskie" przełożenia skrzyni biegów i słabe wyciszenie. To zupełnie normalne tak jak zupełnie normalnym jest, że w takim mondeo przy każdej prędkości będzie ciszej niezależnie od zamontowanego tam silnika czy skrzyni.

Lucaseq napisał(a): Zastanawiałem się nad durateciem, ale odstrasza mnie spalanie.

Szczerze mówiąc brzmi to troszkę śmiesznie. Boisz się spalania wyższego może o litr/100km a nie boisz się kosztów serwisu ecoboosta?
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

05 Lip 2021, 19:13

Porównując do punto które mam obecnie to nie będzie to tylko litr/100km. To co wydam rocznie więcej na paliwo mogę przeznaczyć sobie na potencjalny serwis. Kalkulacje już robiłem. Co do przełożeń to oczywiście wiem jak to działa.
Lucaseq
Nowicjusz

05 Lip 2021, 19:27

Ja bym to sobie dobrze policzył bo przy silnikach o poziomie skomplikowania EB (turbo, bezpośredni wtrysk, dwumas itd) nie rozmawiamy o naprawach za kilka stów i trzeba naprawdę sporo jeździć żeby to się jakoś kalkulowało względem prostego durateca, gdzie zresztą gazik możesz wrzucić
Jeśli mam być szczery to zamiast takiego 1.6EB wolałbym diesla. Stopień skomplikowania ten sam a chociaż na paliwie zaoszczędzisz
franccc
Stały forumowicz

05 Lip 2021, 20:08

Dlatego w wyliczeniach najlepiej wychodzi mi Avensis. Diesel na pewno odpada. Rocznie nie robię 20k, a będą dwa auta to tym bardziej, a po mieście też pewnie od czasu do czasu "nowym" pojadę jak mi narzeczona Punto zawinie. Co do durateca to rocznie wyjdzie mi około 1500 zł na paliwo więcej i ciężko znaleźć durateca po lifcie w MK4.
Lucaseq
Nowicjusz

06 Lip 2021, 07:40

Serwisowanie EB i tak wyjdzie dużo taniej niż diesla. Do tego silnik pali zauważalnie mniej od 2.0 Durateca (według raportów spalania na AC 1,5l mniej) i jest zdecydowanie bardziej dynamiczny.

Jak przejdziesz się Mondeo 1.6eb to stwierdzisz, że reszta z tego co podałeś po prostu nie jedzie ;)
Aczkolwiek jeśli lubisz spokojną jazdę i moc Ci nie potrzebna to najlepiej bierz tego Avensisa. Najłatwiej potem chyba odsprzedać.
Jak patrzysz na made in Japan, to polecam jeszcze Mazdę 6.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lip 2021, 11:30

W benzynie avensis.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam