Mazda m-3 wybite nadkole

17 Mar 2014, 16:22

Witam
Jak w temacie, amortyzator wybił kompletnie zardzewiałe nadkole. Blacharz zawołał ponad 1000 zł za naprawe, zalecając zrobienie takzę drugieh strony. Chciałbym się zorientować czy nie jest to zawyżona cena, auto jest stare i w takim przypadku prawdopodnie nie będzie opłacało mi się go już remontować. Zdjęcie to widok od strony bagażnika, przez diurę widać nawet oponę, więc sytuacja pewnie nie za ciekawa..
http://img31.otofotki.pl/qh707_111.jpg.html
nowy01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Mar 2014, 10:54

Nie znam się na cenach blacharzy, ale wydaje mi się, że wstawienie kawałka blachy i jego obspawanie to 500 zł za jedną stronę to dużo za dużo.
Jak pisałem - nie znam się na blacharce, ale ja widzę to tak, że blacharz wstawia odpowiednio wygiętą blachę na tą dziurę i ją obspawuje. No chyba, że trzeba wymieniać cały jakiś element i jest z tym więcej roboty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Mar 2014, 12:16

Jak się dowiedziałem to jest to pęknięty kielich. W tym wypadku w grę wchodzi chyba tylko wymiana całego elementu, jednak opinie mile widziane, bo ponad 1000 zł to i tak wydaję mi się trochę dużo, trzeba będzie się chyba bardziej rozeznać u inncyn blacharzy...
nowy01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Kwi 2014, 08:56

A podjedź też do innego blacharz i porównaj ceny,na pewno kogoś znajdziesz,wtedy będziesz miał ogląd czy ta kwota 1 tyś zł nie jest wygórowana,moim zdaniem spokojnie zrobiłoby się to za 500.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...