Problem z pękającym lakierem

26 Mar 2014, 19:00

Witam!
Od nie dawno mam samochód Volkswagen Polo rocznik 2002 dostałem go po cioci jest to mój pierwszy samochód tylko mam problem z karoserią a mianowicie w wielu miejscach są na niej pęknięcia, które widać na zdjęciach poniżej. Prosiłbym o podpowiedzi jak najlepiej samemu jest naprawić bo lakiernik jest dla mnie za drogi a zdolność manualne mam więc myślę ze nie będę miał z tym problemu tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Największy problem mam z lakierem przy klamkach, listwach i oknach nie wiem czy w tych okolicach mogę coś z tym zrobić. Prosiłbym też o porade jak usunąć te naklejki i co zrobić z tym łuszczącym sie lakierem na bagażniku
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
MWloczko
Obserwowany

Auto: Volkswagen Polo

26 Mar 2014, 21:52

Ciocia dała Ci auto które było mocno klepane i szpachlowane. To nie lakier pęka a właśnie grubo lub żle położony szpachel. Być może podłoże było niewłaściwie przygotowane/wyczyszczone.Chcący to zrobić trzeba by było dogrzebać się do gołej blachy i ponowić cały proces od nowa.Do tego dochodzi jeszcze łuszczący się lakier bezbarwny i i ogniska rdzy , gdzie po wyczyszczeniu mogą być już dziury. Nie jestem przekonany czy w warunkach amatorskich dasz sobie radę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2014, 14:58

Miałem to samo w mojej Vectrze. Zakład blacharsko-lakierniczy ROBERT RADECKI -> załatwił sprawę w dwa dni. Jak nie chcesz tracić nerwów to uderz do dobrego lakiernika w swoim mieście.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

30 Mar 2014, 19:30

A ile Cię to kosztowało?
MWloczko
Obserwowany

Auto: Volkswagen Polo

03 Kwi 2014, 08:57

Zależy od samochodu i konkretnego lakiernika,ale jeżeli lakier pęka na całej długości to w grę wchodzą naprawdę duże kwoty,nawet średnio opłacalne w kwestii całego malowania.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...