Mazda mx-3 - czy aby na pewno dobra decyzja?

22 Sie 2008, 20:35

Mój pierwszy post na forum, witam wszystkich :D

Zbliża się moja 18 i postanowiłem z tej okazji lekko zaszaleć ;) planuję kupić samochód Mazda mx-3, bo jest to chyba auto w sam raz dla mnie.. małe, świetnie wygląda, niska awaryjność... tylko nie jestem do końca przekonany czy zakup tego auta to dobry pomysł. Tych, co mają/mieli ten samochód chciałbym prosić o wypowiedzi na jego temat wad i zalet :)

Doczytałem się do tej pory, że chyba największy problem i zmartwienie w moim przypadku to jego spalanie.. wg. statystyk żłopie jak smok, bo ~11l/100km :roll: ale wyczytałem w necie wiele opinii, w których ludzie pisali, że udało im się zejść do przyzwoitego poziomu (7/8l) i to nie na trasie, tylko w mieście. Jak to się ma w rzeczywistości? Oczywiście bez przesadnego zamulania, nie po to bym kupił sportowe auto by wlec się jak żółw.

I druga sprawa: czy jest coś na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę przy kupnie tego auta?

pozdrawiam
viqux

22 Sie 2008, 20:40

Myśle ,że to dobre auto dla kogoś kto chce coś szybkiego małego i bezawaryjnego. Z tym spalaniem spowodowane jest przez to, że japońskie silniki dobrze jadą dopiero przy wysokich obrotach, a to zwiększa spalanie.
kociub
Początkujący

23 Sie 2008, 09:27

to ja wole alfe ... tez ciagnie po kieszeni ale nie sie nie czepia :lol:

a tak serio

mazda jako japonczyk ciekawe auto - mnie sie nie podopa
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

23 Sie 2008, 13:29

Wiesz żeby kupić alfe, która powiedzmy kosztuje 8 kawałków to musisz mieć na start drugie tyle, żeby mieć pewność, że gdzieś dojedziesz :)
kociub
Początkujący

23 Sie 2008, 18:10

kupisz alfe za polowe tej kwoty i pojezdzisz - wszystko zalezy od stanu ...

duzo jest wyeksploatowanych i to nawet nowszych modeli
Manfred
Aktywny

23 Sie 2008, 18:14

dzięki za offtop panowie, ale ja bym wolał jednak dowiedzieć się czegoś o tej maździe :D
viqux

23 Sie 2008, 18:18

sie czepiles to i ja sie czepne :wink: google gryzie ?? :lol: :lol: :lol:

a tak powaznie

ja swoje zdanie o niej powiedzialem - teraz dobitniej jest paskudna :lol:

i z japonskich to celica albo z wloskich coupe
Manfred
Aktywny

23 Sie 2008, 19:36

To dobry samochód ale za ta cene możesz mieć coś bardziej wypasionego. Właśnie jak z kasą?
kociub
Początkujący

23 Sie 2008, 23:20

nie chcę przekroczyć 8 tys.
wcześniej w ogóle nie myslałem o samochodzie prawde mowiąc.. jak zobaczyłem tą mazdę, to zakochałem sie w niej ;) małe, szybkie i z charakterem - czegoś takiego właśnie szukam... coś bardziej wypasionego? czekam na propozycje :D
viqux

23 Sie 2008, 23:50

szybkie? Szybkie to raczej nie jest, ze sportem moim zdanie ma ona tyle co Tigra. za tą cene możesz mieć wypasione civica IV gen w vtec albo biedniejszego Vgen z 1.4 i to dużo pewniejszy wybór niż mazda
kociub
Początkujący

24 Sie 2008, 00:03

No nie przesadzajmy z tymi porównaniami mx3 do tigry... mx3 przynajmniej coś tam jedzie w V6 i jest chociaż niezawodne.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Sie 2008, 13:38

opel odpada, z góry mówię :p musi być japończyk ;] poza tym, tam mazda jest moim zdaniem dużo ładniejsza od tigry ;)

a nad tą hondą też się długo zastanawiałem i wiem, że to bardzo dobre auto... ale jednak bardziej przypadła do gustu mi ta mazda :)
viqux

24 Sie 2008, 18:42

No to nie wiem o czym tu jeszcze rozmawiać kup ją! Bo po co mamy coś CI proponować skoro ona Ci pasuje.
kociub
Początkujący