Mazda RX-8 silnik Wankla

17 Sie 2008, 13:26

Witam

Przymierzam się do kupienia samochodu Mazda RX-8, przedtem jednak chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy, na necie czytałem naprawdę skrajne opinie więc proszę o odpowiedź ludzi którzy mieli styczność z tym samochodem i jednostką napędową tego typu.

Pierwszą sprawą jest żywotność silnika Wankla, jedni twierdzą że jak do jeździ 100 000 km bez poważnej awarii to będzie cud, inni z kolei uważali że silnik przeżyje mnie, moje dzieci i prawnuki..... Jakie elementy najczęściej ulegają uszkodzeniom lub po prostu zużywają się

Na co należy szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie tego samochodu

Jak przedstawia się sprawa późniejszej eksploatacji (wymiany podzespołów i ich koszty - chodzi oczywiście o jednostkę napędową)

Z góry dziękuję za udzielone informacje
Pozdrawiam
nofear_oe
Nowicjusz

19 Sie 2008, 10:54

Wankiel mazdy musi być trwały!
Nie ryzykowaliby opinii producenta najtrwalszych samochodów na świecie.

poszukaj w goglach raportów tuv albo adac, coś w tych raportach musi być...
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

19 Sie 2008, 11:21

ja tam w raporty nie patrze bo zawsze sa stronnicze :lol:

ale mazda jako marka dobra ale czy te jej slynne wankle byly trwale no nie wiem nie wydaje mi sie
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

19 Sie 2008, 11:40

były trwalsze niż, te robione przez NSU :lol:
We wrześniu zaczyna się oficjalna sprzedaż rx8 przez mazde...
Ja bym na twoim miejscu podjechał popytał, przejechał się.
Na pewno sprzedawca nie powie Ci, że to auto pali 20 litrów jak mu depniesz, ale na pewno da pewien pogląd na sprawe ;)
Myślę, że na Pw Ci troszkę pomogę ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

22 Sie 2008, 00:12

Z tego co wiem to silniki Wankla robione przez mazde spisują się naprawdę dobrze, jednak musisz pamiętać że nic przy nim nie zrobisz w zwykłym warsztacie u pana Gienka tu pozostaje tylko ASO.
kociub
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...