Mazda Premacy - problem z dox przy kupnie

07 Mar 2017, 21:14

Cześć, mam już upatrzony egzemplarz Premacy, niestety i małe wątpliwości co do niego. Auto sprowadzone na użytek prywatny z Niemiec do Polski z rok, dwa temu. Polski właściciel trochę pojeździł teraz sprzedaje. Niestety ani ja ani tata nie mamy doświadczenia w kupowaniu aut o "zagranicznym pochodzeniu".
Pytanie: Jakie dokumenty niemieckie i polskie powinien posiadać właściciel auta kiedyś sprowadzonego z Niemiec, zarejestrowanego na siebie w Polsce, które teraz odsprzedaje? I na co zwrócić szczególną uwagę jeżeli chodzi o formalności, umowę?
Oglądałam wcześniej inną Mazdę, sprowadzoną z Dani, jeszcze na duńskich papierach i do wglądu była np. książka serwisowa (chyba) z aktualnymi przebiegiem itp. Tutaj książki serwisowej z niemiecką historią nie ma, chyba o TUV chodzi? Czy takie dokumenty przy rejestracji świeżo sprowadzonego auta zostają później w urzędzie komunikacji przy pierwszej w kraju rejestracji pojazdu czy ja czegoś nie rozumiem? Czy w urzędzie komunikacji mając rejestrację oraz numer VIN mam szansę czegoś się dowiedzieć (pewnie nie)?
aciddrop1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam

07 Mar 2017, 22:52

W tej chwili sprzedający powinien posiadać kartę pojazdu i dowód rejestracyjny, które przechodzą na Twoje ręce w momencie kupna. No i ubezpieczenie. Niemieckie dokumenty jeśli jakieś są nie mają już znaczenia pod względem prawnym.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Mar 2017, 00:17

Dziękuję za informację. A tak już mniej formalnie, jeżeli interesuje mnie tak dla samej siebie np. liczba poprzednich właścicieli w Niemczech, naprawy serwisowe (też ewentualne poważniejsze uszkodzenia auta itp.), przebieg (przy Niemieckich przeglądach wiadomo wpisują aktualny stan i można wyczuć czy ten obecny jest niekrecony). O liczbę właścicieli, fakt, zapomniałam spytać, ale na pytanie o książkę z niemieckimi przeglądami odpowiadał, że nie ma, że teraz ma tylko polskie dokumenty. Czy to nie podejrzane?
aciddrop1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam

08 Mar 2017, 19:48

Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW Night Vision - dynamiczne oświetlenie punktowe
    BMW Night Vision, system wspomagania kierowcy z programu BMW ConnectedDrive znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wypadku w czasie jazdy po zmroku. Dzięki dynamicznemu oświetleniu punktowemu (BMW Dynamic Light Spot), ...