Proszę o ocenę ogłoszenia Kia Cee'd 1.4 85tkm. Wałek na VAT?

08 Mar 2017, 18:00

Marka: Kia VIN: U5YHB511AAL191506
Model: Cee'd I
Silnik: 1.4 benz
Rocznik: 2009
Miejscowość: Mysłowice (sprowadzony z Niemiec)
Nazwa komisu: Super Autko

Cześć
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu samochodu. Kwota jaką przeznaczam to 20000 - 25000 zł. Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%. Czy jest możliwość, że sprzedawca szuka "ofiary" wałka na VAT? Auto ma już trochę lat i kwota podatku nie jest tu jakaś zawrotna ale z drugiej strony dlaczego tak się upiera przy VATmarża(?) Poniżej zamieszczam link do ogłoszenia.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
RadziO
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 973cm3 58KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2017, 18:17

RadziO napisał(a):Cześć
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu samochodu. Kwota jaką przeznaczam to 20000 - 25000 zł. Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%. Czy jest możliwość, że sprzedawca szuka "ofiary" wałka na VAT? Auto ma już trochę lat i kwota podatku nie jest tu jakaś zawrotna ale z drugiej strony dlaczego tak się upiera przy VATmarża(?) Poniżej zamieszczam link do ogłoszenia.

Trzeba zagadać że dopłacisz mu Vat-u 23% do kwoty wyjściowej za auto i niech Ci wystawi fakturę vat 23% (o ile może tak zrobić względem przepisów).
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Mar 2017, 18:44

Nie chodzi mi o to żeby mu dopłacać za nic... W ogłoszeniu jest cena brutto. Auto jest zarejestrowane na prywatnego właściciela więc jakie blokady prawne mogłyby tu wystąpić? Nasuwa się tylko to, że kupił auto za kwotę netto i wstawił do komisu żeby wyłgać się od płacenia vatu.
RadziO
Nowicjusz

08 Mar 2017, 19:33

RadziO napisał(a):Nie chodzi mi o to żeby mu dopłacać za nic...

No właśnie... to czemu on ma dopłacić :?:
RadziO napisał(a): Auto jest zarejestrowane na prywatnego właściciela więc jakie blokady prawne mogłyby tu wystąpić?

Więc dostał umowę zakupu która nie jest podstawą odliczenia vatu i dlatego wystawia fakturę vat marża która też nie jest podstawą odliczenia dla vatu natomiast zawiera (dla pośrednika) w sobie vat i dochodowy ale od różnicy zakup/sprzedaż. Ty sobie odliczysz od wartości ogólnej zwanej brutto podatek dochodowy o ile kupisz na firmę.
To czego oczekujesz byłoby stratą dla pośrednika prawdopodobnie większą niż zarobek.
RadziO napisał(a):Nasuwa się tylko to, że kupił auto za kwotę netto i wstawił do komisu żeby wyłgać się od płacenia vatu

Nikt z niczego nie chce się wyłgać ... bardziej Ty szukasz dziury w całym.... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Mar 2017, 20:35

"Osoba prywatna
Paweł"
"24 900 PLN
Cena Brutto, Do negocjacji"

RadziO napisał(a):Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%.

= odpuszczasz i szukasz dalej.

Do tego brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy".

To się nazywa metoda eliminacji potencjalnego ryzyka ;)

Do tego te tablice na aucie wyglądają na fałszywe, tzw. wyklejanki:
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-fa ... lice/s4xqn
i z tym:
"Zarejestrowany w Polsce Tak" bym polemizował ... bo brak nalepki kontrolnej na przedniej szybie, a i jakoś dziwnie wyglądają te tablice.
Do tego zielona nalepka "z Niemiec", także pewnie świeżo sprowadzony (przywieziony).

A to by znaczyło sporą rozbieżność między tym, co w ogłoszeniu, a prawdą.
A jak robić interesy, to najlepiej z kimś, kto podaje prawdę.
tomekdk

08 Mar 2017, 21:36

tomekdk - Samochód widziałem na żywo. Blachy są prawdziwe, naklejka jest w dowodzie rejestracyjnym. VIN w dowodzie jest taki sam jak pod szybą a sprzedawca poinformował, że coś było malowane ale nie potrafił sprecyzować co dokładnie. Jutro jadę z tym autem na szarpak i kanał. Mechanik pomierzy lakier i poszuka ewentualnej szpachli. Jeśli wszystko będzie ok i szybki się nie myli to zaryzykuję... Za 2 lata jak mnie skarbówka będzie ścigać to napiszę :)
RadziO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...