Proszę o ocenę ogłoszenia Kia Cee'd 1.4 85tkm. Wałek na VAT?

08 Mar 2017, 18:00

Marka: Kia VIN: U5YHB511AAL191506
Model: Cee'd I
Silnik: 1.4 benz
Rocznik: 2009
Miejscowość: Mysłowice (sprowadzony z Niemiec)
Nazwa komisu: Super Autko

Cześć
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu samochodu. Kwota jaką przeznaczam to 20000 - 25000 zł. Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%. Czy jest możliwość, że sprzedawca szuka "ofiary" wałka na VAT? Auto ma już trochę lat i kwota podatku nie jest tu jakaś zawrotna ale z drugiej strony dlaczego tak się upiera przy VATmarża(?) Poniżej zamieszczam link do ogłoszenia.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
RadziO
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 973cm3 58KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2017, 18:17

RadziO napisał(a):Cześć
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu samochodu. Kwota jaką przeznaczam to 20000 - 25000 zł. Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%. Czy jest możliwość, że sprzedawca szuka "ofiary" wałka na VAT? Auto ma już trochę lat i kwota podatku nie jest tu jakaś zawrotna ale z drugiej strony dlaczego tak się upiera przy VATmarża(?) Poniżej zamieszczam link do ogłoszenia.

Trzeba zagadać że dopłacisz mu Vat-u 23% do kwoty wyjściowej za auto i niech Ci wystawi fakturę vat 23% (o ile może tak zrobić względem przepisów).
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Mar 2017, 18:44

Nie chodzi mi o to żeby mu dopłacać za nic... W ogłoszeniu jest cena brutto. Auto jest zarejestrowane na prywatnego właściciela więc jakie blokady prawne mogłyby tu wystąpić? Nasuwa się tylko to, że kupił auto za kwotę netto i wstawił do komisu żeby wyłgać się od płacenia vatu.
RadziO
Nowicjusz

08 Mar 2017, 19:33

RadziO napisał(a):Nie chodzi mi o to żeby mu dopłacać za nic...

No właśnie... to czemu on ma dopłacić :?:
RadziO napisał(a): Auto jest zarejestrowane na prywatnego właściciela więc jakie blokady prawne mogłyby tu wystąpić?

Więc dostał umowę zakupu która nie jest podstawą odliczenia vatu i dlatego wystawia fakturę vat marża która też nie jest podstawą odliczenia dla vatu natomiast zawiera (dla pośrednika) w sobie vat i dochodowy ale od różnicy zakup/sprzedaż. Ty sobie odliczysz od wartości ogólnej zwanej brutto podatek dochodowy o ile kupisz na firmę.
To czego oczekujesz byłoby stratą dla pośrednika prawdopodobnie większą niż zarobek.
RadziO napisał(a):Nasuwa się tylko to, że kupił auto za kwotę netto i wstawił do komisu żeby wyłgać się od płacenia vatu

Nikt z niczego nie chce się wyłgać ... bardziej Ty szukasz dziury w całym.... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Mar 2017, 20:35

"Osoba prywatna
Paweł"
"24 900 PLN
Cena Brutto, Do negocjacji"

RadziO napisał(a):Znalazłem ogłoszenie (jedno z wielu), które przykuło moją uwagę. Jednak nadawca ogłoszenia nie chce sprzedać auta na umowę k/s ani VAT 23%.

= odpuszczasz i szukasz dalej.

Do tego brak zaznaczonej opcji "bezwypadkowy".

To się nazywa metoda eliminacji potencjalnego ryzyka ;)

Do tego te tablice na aucie wyglądają na fałszywe, tzw. wyklejanki:
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-fa ... lice/s4xqn
i z tym:
"Zarejestrowany w Polsce Tak" bym polemizował ... bo brak nalepki kontrolnej na przedniej szybie, a i jakoś dziwnie wyglądają te tablice.
Do tego zielona nalepka "z Niemiec", także pewnie świeżo sprowadzony (przywieziony).

A to by znaczyło sporą rozbieżność między tym, co w ogłoszeniu, a prawdą.
A jak robić interesy, to najlepiej z kimś, kto podaje prawdę.
tomekdk

08 Mar 2017, 21:36

tomekdk - Samochód widziałem na żywo. Blachy są prawdziwe, naklejka jest w dowodzie rejestracyjnym. VIN w dowodzie jest taki sam jak pod szybą a sprzedawca poinformował, że coś było malowane ale nie potrafił sprecyzować co dokładnie. Jutro jadę z tym autem na szarpak i kanał. Mechanik pomierzy lakier i poszuka ewentualnej szpachli. Jeśli wszystko będzie ok i szybki się nie myli to zaryzykuję... Za 2 lata jak mnie skarbówka będzie ścigać to napiszę :)
RadziO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Isolde Holderied - Alpejska Błyskawica z Toyoty
    Isolde Holderied to jedna z najbardziej utytułowanych zawodniczek rajdowych świata. Uznawano ją nawet za następczynię legendarnej Michele Mouton. Startowała samochodami wielu marek, jednak największe sukcesy w rajdach WRC ...