Mazda rx-8- na co uważać?

29 Paź 2010, 15:56

Witam! Przymierzam się do zakupu swojego wymarzonego samochodu, jakim jest mazda rx-8 w silniku 1,3 (231 KM). Proszę posiadaczy tego modelu o porady, na co uważać podczas zakupu, co jest ich słabym punktem.

Dodatkowo byłbym wdzięczny gdyby ktoś przybliżył mi spalanie, jeśli chodzi o spokojniejszą jazdę(2000-3000 obr.) Wiem, że jeśli ktoś ma "cięzką noge" spalanie wynosi ponad 20 l/100 km :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2010, 18:14

pinio124 napisał(a):Przymierzam się do zakupu swojego wymarzonego samochodu, jakim jest mazda rx-8 w silniku 1,3 (231 KM).
Szczęśliwego Nowego Roku i Wesołych Świąt życzą kominiarze .. i załoga FS :lol:

pinio124 napisał(a):co jest ich słabym punktem.
Silnik Feliksa Wankla chłopcze :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

29 Paź 2010, 18:16

Marna prowokacja :roll: Nie wiem czy smiac sie czy plakac. Bo jak inaczej rozumiec wypowiedz: ile pali rx8 przy spokojnej jezdzie? :lol: jescze gaz sie zapytaj ile kosztuje.
Nie wiem jak mozna jezdzic autem ktore kreci do 10 000obr/min z predkoscia obrotowa 2-3 :?:
Wiec: albo jestes dziecko neo, albo sciemniasz=jaja se robisz albo mowisz prawde, ale nie masz zadnego pojecia o motoryzacji. Tak btw jezdzenie z predkoscia obrotowa 2-3 tysiace rexem w najwiekszym skrocie niszczy silnik.
Sa fachowe fora na ten temat. Zwiazane z mazda :mrgreen:
minimalne spalanie 16/100
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Paź 2010, 18:26

Widac, że forumowicze nie potrafią czytac ze zrozumieniem. Napisałem "szanowni koledzy", że PROSZĘ O WYPOWIEDZI POSIADACZY RX-8, a nie osób, którzy chcą wpisać jakiś żenujący tekst. Jerzy- chyba naprawdę nie myslisz, skoro uważasz, że w mieście mozna zapieprzać cały czas na 8000 obr. :shock:

PS: Wkładanie gazu w samochód pozostawię Tobie, Jerzy.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Paź 2010, 18:33

pinio124 napisał(a):Widac, że forumowicze nie potrafią czytac ze zrozumieniem. Napisałem "szanowni koledzy", że PROSZĘ O WYPOWIEDZI POSIADACZY RX-8, a nie osób, którzy chcą wpisać jakiś żenujący tekst. Jerzy- chyba naprawdę nie myslisz, skoro uważasz, że w mieście mozna zapieprzać cały czas na 8000 obr. :shock:

PS: Wkładanie gazu w samochód pozostawię Tobie, Jerzy.

skad wiesz ze nie mam rXa?

widac ze kupujesz madzie tylko ze wzgledu na wyglad a nie przyjemnosc z jazdy.
Wankel nie jest wybitny pod zadnym wzgledem, ale jego piekno tkwi wlasnie w tym ze kreci wysoooooooooko :cool: Jezdzilem, wiem co mowie, auto wspaniale ale nie jako 1 w domu bo potrafi zrujnowac budzet, na dobry okaz trzeba miec 50 tysiecy :!: warto o tym pamietac
JerzyB333
Stały forumowicz

29 Paź 2010, 18:45

Wystarczyło taki post zamieścic jako pierwszy. Słyszałem, że w modelach z poczatku produkcji, skrzynia biegów ulegała szybkiemu zużyciu, a szukam właśnie rocznika '04. Słyszałeś cos o tym?
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...

29 Paź 2010, 19:38

szybkie zuzycie w aucie jakby nie patrzec sportowym jest pojeciem wzglednym :lol: wiadomo ze rx-8 nikt nie oszczedza(ł), szczegolnie jesli sprzedaje ja za 30 tysiecy.
Odyslam na forum mazdaspeed
JerzyB333
Stały forumowicz

30 Paź 2010, 00:07

pinio124 napisał(a):Dodatkowo byłbym wdzięczny gdyby ktoś przybliżył mi spalanie, jeśli chodzi o spokojniejszą jazdę(2000-3000 obr.) Wiem, że jeśli ktoś ma "cięzką noge" spalanie wynosi ponad 20 l/100 km :wink:

Wprawdzie nie pomogę, ale tu są raporty od 390 posiadaczy RX-8

http://www.spritmonitor.de/en/overview/27-Mazda/256-RX-8.html?fueltype=2&vehicletype=1&minkm=500&sort=1&powerunit=2

Wychodzi, że średnio pali 13.6 / 100 km, ale znając takie raporty pewnie niektórzy zaniżali wyniki, więc trzeba by doliczyć z 2 litry.

A poza tym, jak wyżej pisali, lepiej popytać właścicieli na Mazdaspeed.pl oraz RX Klub:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/
http://www.rxklub.pl/rxforum/
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

30 Paź 2010, 10:13

Mój dobry kolega ma taka Mazdzie. Targał ze Stanów jakiś czas temu.

Ze spalaniem licz się w mieście minimum 15-16 l i to tak w "emeryckim" stylu jazdy ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Paź 2010, 12:08

Kupując takie auto poszukaj od razu dobrego serwisu znającego się na Wanklach żeby prześwietlili samochód... Jak masz jakiś znajomych mechaników i zamierzasz ich wziąśc ze sobą do oględzin auta to daruj sobie od razu. Chyba że mieli styczność z Wanklem ale mało prawdopodobne. Następna rzecz... chcesz sportowe auto i ty się pytasz o spalanie.. ?? Kupujesz auto dla szpanu czy dla Fun-u ? W mieście 20litrów, auto bardzo prowokuję i raczej nie jest stworzone do emeryckiej jazdy.
MordaS13

30 Paź 2010, 15:23

Już interesowałem się serwisami. W trójmieście znalazłem 3 profesjonalne. Boję sie tego, co powiedział Jerzy- że auto za 30 tys. nie było oszczędzane przez poprzedniego właściciela. Ale znalazłem na pewnym forum kolesia, który ma rx-8 i pojedzie ze mną sprawdzić stan kupowanego egzemplarza. Nie mógłbym kupić samochodu dla szpanu,bo moi przełożeni byliby z pewnością niezadowoleni... Boję się, że już bedą, ale myslę, że jakoś przeżyję :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 16:05

fakt, silniki vankla mają krótką żywotność (choć czytałem gdzieś ze chyba japońcy wzięli się za badania nad tymi silnikami i ponoć na dobre im to wyszło bo udało się im wydłużyć żywotność dwukrotnie) :( Swoją drogą RX8 to piękne auto.. Sam bym chętnie takie sobie zakupił(mimo awaryjności) gdybym miał kaski trochę więcej..
Nesil
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 05 05 2009
Auto: Seat Ibiza 07rBMW e30 325Turbo
Silnik: 1.9 TDI,M50b25 turbo

31 Paź 2010, 10:45

Poczytałem trochę w internecie, popytałem kilku posiadaczy rx-8. Silnik wankla był awaryjny, owszem, ale w modelu rx-7. We wtorek jestem umówiony na obejrzenie samochodu. Jestem dobrej myśli :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika