REKLAMA
Witajcie ponownie drodzy pacjenci
Mazda ma obecnie przebieg o dziwo oryginalny, 162 000. 3000km temu wymieniłem stary olej jeszcze zalany przez poprzednika ponad 2 lata temu na Valvoline 5W50 (taka lepkość była podobno zalana). Zanim to zrobiłem w ruch poszła płukanka liqui moly 500ml.
Później pech był i głowice zostały zdjęte, nowe uszczelki, uszczelniacze itp.
Po uruchomieniu auta słychać klekotanie, wcześniej też było, ale to dźwięk szklanek jak nic.
Przy rozbieraniu silnika i jego składaniu nawet w fabryce są brudy w silniku, a co dopiero u mechanika (zwłaszcza u tego jak się okazało).
Jaki możecie polecić mi olej? Chciałbym zalać zgodny z zaleceniami producenta 5W30 (myślałem jeszcze nad 0W30, ale to chyba by nie miało sensu?).
Ale oprócz firmy chciałbym aby były dostosowane normy API / ACEA. Instrukcja, którą mam mówi jedynie o API: SG, SH i SJ. Z tego co pamiętam im wyższa druga litera tym lepiej. O ACEA nie ma nawet słowa.
* Myślałem nad oryginalnym olejem Mazdy,
*Valvoline All-Climate lub SynPower (ale SynPower też są różne, jakiś zwykły, jakiś full economy itp )
* Motul 8100 EFE lub 8100 FE...
Że tak powiem, jest tego od cholery. Po prostu proszę polećcie konkretny olej, taki który będzie świetnie się spisywał. Wycieków nie ma, przed wymianą wleję małą płukankę.