Mazda Xedos 9 2.5 V6 - jaki olej?

28 Sty 2019, 17:38

Witajcie ponownie drodzy pacjenci :)

Mazda ma obecnie przebieg o dziwo oryginalny, 162 000. 3000km temu wymieniłem stary olej jeszcze zalany przez poprzednika ponad 2 lata temu na Valvoline 5W50 (taka lepkość była podobno zalana). Zanim to zrobiłem w ruch poszła płukanka liqui moly 500ml.

Później pech był i głowice zostały zdjęte, nowe uszczelki, uszczelniacze itp.

Po uruchomieniu auta słychać klekotanie, wcześniej też było, ale to dźwięk szklanek jak nic.

Przy rozbieraniu silnika i jego składaniu nawet w fabryce są brudy w silniku, a co dopiero u mechanika (zwłaszcza u tego jak się okazało).

Jaki możecie polecić mi olej? Chciałbym zalać zgodny z zaleceniami producenta 5W30 (myślałem jeszcze nad 0W30, ale to chyba by nie miało sensu?).

Ale oprócz firmy chciałbym aby były dostosowane normy API / ACEA. Instrukcja, którą mam mówi jedynie o API: SG, SH i SJ. Z tego co pamiętam im wyższa druga litera tym lepiej. O ACEA nie ma nawet słowa.

* Myślałem nad oryginalnym olejem Mazdy,
*Valvoline All-Climate lub SynPower (ale SynPower też są różne, jakiś zwykły, jakiś full economy itp )
* Motul 8100 EFE lub 8100 FE...

Że tak powiem, jest tego od cholery. Po prostu proszę polećcie konkretny olej, taki który będzie świetnie się spisywał. Wycieków nie ma, przed wymianą wleję małą płukankę.
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

28 Sty 2019, 19:22

Oleje temat rzeka. Poleci co mu sie wydaje za stosowne
Ode mnie
Motul 8100
Elf Evolution 900

Specyfikacje jaka musisz spełniać to B5 lub A5
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2019, 21:07

A w jaką iść lepkość? Mówi się, że nie ważne jaki przebieg, lać taki jak zalecił producent.

Wiedząc, że silnik jest zadbany, wyczyszczony itp. to 5W30, czy może dać 0W30? Albo dać 0 / 5 W40?
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

29 Sty 2019, 11:26

5w30 ja bym zastosował
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lut 2019, 12:53

Twój silnik to pewnie K8-ZE25 bardzo fajna jednostka :) i do tego zdrowa jak wynika z twojego opisu :)
Biorąc to pod uwagę ja bym celował w olej 5W30 jak wszystko jest ok tak jak piszesz np. Motul 8100 ECO-NERGY 5W-30.

Zerknij sobie jeszcze tu na forum oleje/auto/26827-mazda-xedos-9-v6-2-5i-k8-ze25-kl-k-8-ze-163km

Wymiana do 10tkm i będzie ok :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lut 2019, 12:47

A mi się wydaje że to nie chodzi o sam olej, oczywiscie niby jest wazny, dobrze aby swinswa nie wlewac, no ale to bardiej chodzi o to, aby kontrolowac stan, co ile sie wymienia i co ile km. Raz na rok, co ok. 15tysiecy
Moge powiedziec tylko co ja uzywam do mojej mazdy, a uzywam zwyklego Olej CASTROL Magnatec C3 5W40 i daje rade [link do iParts wygasł]
co myslicie? dobrze robie?
piasek08
Nowicjusz

Auto: Mazda XEDOS 9
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...

12 Lut 2019, 20:44

Co użytkownik to opinia, dla mnie Castrol jest przereklamowany i można w lepszej cenie kupić lepszy olej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lut 2019, 11:58

Kao napisał(a):Castrol jest przereklamowany i można w lepszej cenie kupić lepszy olej
Zgadza się szczególnie ten do silnika można trafić w podróbce ;/

piasek08 napisał(a):mi się wydaje że to nie chodzi o sam olej
Tu duże znaczenie ma jakość oleju na drugim miejscu czas po jakim go wymieniamy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!