MB W210 320 vs Lexus GS300

06 Lut 2017, 16:49

Witam, chcę sobie sprawić mocnego sedana/kombi w cenie do 13 tys i upatrzyłem sobie te dwa modele. Za okularem przemawia powszechność części i o ile zadbany model to silnik i skrzynia powinny w miarę bezawaryjnie Jeszce jakiś czas podziałać, Lexus podobno bezawaryjny no ale to nadal ponad 20letnie auto no i dostępność części trochę słaba. Spalanie podobne więc tutaj remis. Co myślicie?
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

06 Lut 2017, 17:01

Słaby budżet na GS
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2017, 17:05

Chodzi mi o Mk1 z podłużny i lampami. Większość egzemplarzy widziałem w takim przedziale cenowym.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

06 Lut 2017, 17:51

Jeśli szukasz tak wiekowych aut, to bierz to co znajdziesz w lepszym stanie. Teoretycznie dużo więcej jest ofert Mercedesa, ale większość to będą zajechane trupy. Jak podłoga i progi są zdrowe, auto nie było walone z każdej strony, silnik i skrzynia działają ok i nie ciekną to bierz W210. Z rdzą nadwozia trzeba się pogodzić - raz na 3-4 lata będzie trzeba ją poprawić. Silnik i skrzynia nie do zajechania (jeżeli ktoś serwisował i zmieniał olej na czas.) Z innych silników możesz wziąć pod uwagę 2.6 V6 - ale ma słabsze osiągi przy porównywalnym spalaniu do 3.2.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Lut 2017, 07:18

Jeżeli myślałeś gs mk1 to ma sporo zalet ale ma jedną wadę problem z częściami typu lampy/lusterka z eu reszta akceptowalna w serwisie (jak na tak małą ilość aut). Dużo części pasuje od supry mk4/gs mk2/sc1/2 itp.
Ogólnie autko sprawiające bardzo dobre wrażenie pomimo wiekowości, mega trwałe i jego wartość wciąż rośnie... co najważniejsze nie rdzewieje bez konkretnego powodu :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...