Mecedes C220 Wyciek oleju ze skrzni biegow (automat)

17 Lis 2009, 21:12

Od wielu lat jestem kierowcą. Od roku jeżdżę Mercedesem C 220 automat. Ostatnio zauważyłem zaolejoną dolną część skrzyni biegów, źródłem wycieku na moje oko może miejsce wmontowanego elementu elektrycznego w obudowę skrzyni biegów/nie znam nazwy tego elementu ani czemu on służy/. Mam pytanie czy wyciek oleju ze skrzyni może spowodować złe działanie skrzyni biegów i sprzęgła?
Ostatnio edytowany przez merc, 21 Lis 2009, 15:12, edytowano w sumie 1 raz
merc
Nowicjusz

Miejscowość: Salon
  • 17 Lis 2009, 23:34

witam

I tak i nie. Tak jeżeli została uszkodzona (albo po prostu zużyła się) elektronika skrzyni biegów - wyciek widać z zewnętrznej cześci obudowy elektroniki (zmiana biegów,czyjnik cofania, czujnik oleju itp.). Nie jeżeli wyciek jest z uszczelnień np. simmeringi i wszelakiego rodzaju połączenia.
    Musisz dobrze zdiagnozować skąd masz wyciek.
    Ważne! Pilnuj poziomu oleju,bo jest to niezmiernie ważne w automatycznej skrzynii biegów.

Początkujący

Miejscowość: World

20 Lis 2009, 22:22

Dziękuję. Mam jeszcze pytanie jeżeli jesteśmy w temacie oleju - jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni automatycznej? A jeśli okaże się, że jest za niski jak go uzupełnić. Przeglądając dokumenty servisowe nie znalazłem żadnych informacji dotyczących obsługi skrzyni automatycznej.
    merc
    Nowicjusz

Miejscowość: Salon

21 Lis 2009, 11:16

Jeśli masz bagnet to wszystko proste ale jeśli go nie ma to problem,tylko serwis może wtedy sprawdzić stan oleju na swoim kompie diagnostycznym.Merc, ja mam wyciek rzędu 1l na miesiąc,po prostu pilnuję stanu i dolewam,jeśli nie masz plam olejowych na ziemi to nie masz się czym martwić!Pamiętaj że już ok 250 ml oleju mniej w skrzyni i zaczyna fiksować,ja zawsze dolewam tyle potem czekam na objawy niewłaściwej pracy i znów dolewam tyle samo.Tak już przejechałem na tej skrzyni 200kkm,ostatnio wlałem 2 motodoktory,latem było super,teraz gdy zrobiło się chłodniej skrzynia musi mi trochę dłużej się nagrzewać ale za to wycieku prawie w ogóle nie mam,dałem chadrze radę :mrgreen: To rada tylko dla tych którzy mają skrzynie o starej konstrukcji(regulacja podciśnieniowa),jeden motodoktorek i skrzynia zaczyna lepiej chodzić.

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 14:30 ]
    Zapomniałem tutaj dodać dlaczego zastosowałem motodoktora.Kiedyś chciałem kupić uszczelniacz ,sprzedawca zaproponował mi specyfik firmy STP,zapłaciłem za niego drugie tyle a pojemnik był o 30% mniejszy,w środku był preparat taki sam jak motodoktor(lejący jak miód) inny tylko zapach.Motodoktora jest 444ml(14 zł),specyfiku STP było 300ml(ponad 30 zł).Efekty takie same :!:

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 14:32 ]
    Ten specyfik STP był z przeznaczeniem tylko do automatycznych skrzyń biegów.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
      Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...