Mechanik urwał odpowietrznik BMW e39

15 Lis 2019, 01:11

Oddałem bmw e39 na wymianę przewodów hamulcowych. Następnego dnia zadzwonili z warsztatu że ukręcił się odpowietrznik i ja mam kupić nowy zacisk we własnym zakresie bo na hurtowni nie ma. Czy zachowanie tego warsztatu jest uczciwe? Bo ja nie czuję się winny temu i nie chce płacić za to że mechanik urwał odpowietrznik. Poza tym może są jakieś sposoby aby to naprawić bez kupowania nowego zacisku?
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316
  • 15 Lis 2019, 03:14

Warsztat powinien wziąć to na klatę a wymieniać nie trzeba zacisku, wystarczy odpowietrznik rozwiercić, sa tez zestawy do wykrecania urwanych śrub.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lis 2019, 17:14

Byłem tam dziś rano i moja cierpliwość do tego warsztatu zaczyna się kończyć. Usłyszałem że nie ma dziś mechaników którzy robią mój samochód i mam przyjść jutro. Samochód stoi na podnośniku z otwartą maską i odkręconymi tylnimi kołami. Co z tym najlepiej zrobić w takim przypadku? Samochód miał być zrobiony w środę a przez cały czas odczuwam że warsztat mnie lekceważy.
    kraskeusz
    Początkujący

15 Lis 2019, 18:23

Jaki warsztat takie podejście do klienta i praca. Musisz czekać
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Lis 2019, 01:56

W takim razie jak rozpoznać porządny warsztat? Bo ogólnie mam problem ze znalezieniem takiego a wolałbym zapłacić więcej ale nie być oszukiwanym, lekceważonym i odczuwać brak samochodu przez kilka dni.
    kraskeusz
    Początkujący

16 Lis 2019, 03:31

Niestety nie ma na to rady, tylko poczta pantoflowa.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Lis 2019, 14:43

Jak już z nimi zacząłeś, to musisz skończyć z nimi tą robotą. Nie wkurzaj ich, bo Ci jeszcze skopią robotę po złości. U innych też byś pewnie czekał.
    aGradory

16 Lis 2019, 14:59

Generalnie trudna sytuacja. Możesz jeszcze próbować na koniec negocjować cenę przez takie opóźnienie ale to dopiero jak będziesz miał auto gotowe do odebrania. Inaczej narobisz sobie dodatkowego niepotrzebnego problemu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lis 2019, 15:51

Zakupioną część kup z własnego budżetu,pobierz na zakup rachunek.Następnie wcześniej albo pobierz przed odbiorem auta z warsztatu,kosztorys i zakres wykonywanej naprawy ( włącznie z oświadczeniem o uszkodzeniu ) lub zwyczajnie nagraj rozmowę z mechanikiem.W rozmowie dąż do tego by wynikało z niej jasno że sprawcą uszkodzenia był mechanik-warsztat.Po odbiorze auta wysyłasz poleconym lub za pokwitowaniem osobiście dostarczasz wezwanie do zapłaty kwoty jaką poniosłeś na zakup uszkodzonej części. Oczekujesz 14 dni na reakcję i zapłatę.Brak reakcji i zapłaty,pozwoli Ci skierować żądanie zapłaty o wskazaną kwotę przed Sądem w postępowaniu nakazowym.To jest proste i bardzo szybkie postępowanie.Kiedy orzeczenie jakie zapadnie się uprawomocni,składasz do Komornika wniosek o egzekucję należnej ci kwoty wraz z odsetkami i kosztami postępowania.Komornik zwindykuje ci dług w kilka dni.Jeżeli będziesz potrzebował pomocy przy konstrukcji pozwu do Sądu odpłatnie służę pomocą.Kontakt przez Pw.
    fiatcoupepolska. pl
    fiatcoupe
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
    Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
    Silnik: 2.0.20VT-220 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 1997

16 Lis 2019, 16:00

Znam to "życie" od podszewki...A mianowicie:regulacja zbieżności czy tez geometrii...Podam przykłady:
    1."Mietek 124" urwałem osobiście śrubę mimośrodowa przy wahaczu... Klient dostał wskazówki co ma zrobić i pojechał.Wrócił po paru dniach i powiedział krotko:jedynie palnik i wymiana śrub.Ja byłem na straconej pozycji.Z jego strony zero pretensji... :ok:
    2.BMW-nie pamiętam modelu.Przy regulacji geometrii koleś urwał śrubę mimośrodową. Zakup nowej, montaż i regulacja geometrii.Klient nawet nie dopuszczał do siebie tej myśli ze on musi kupić nową śrubę.
    Te zdarzenia nauczyły nas ze najpierw próba reguł. a jak wszystko się kreci to regulacja.W przypadku kiedy punkty regulacyjne były zapieczone to odlot na warsztat...Nie wiem co mogę Ci powiedzieć ale jak spieprzyli oni to w ich gestii jest oddać klientowi sprawny samochód po naprawie. No ale z tym to rożnie już bywa... Niestety... :(
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

16 Lis 2019, 17:46

fiatcoupe napisał(a):Zakupioną część kup z własnego budżetu,pobierz na zakup rachunek.Następnie wcześniej albo pobierz przed odbiorem auta z warsztatu,kosztorys i zakres wykonywanej naprawy ( włącznie z oświadczeniem o uszkodzeniu ) lub zwyczajnie nagraj rozmowę z mechanikiem.W rozmowie dąż do tego by wynikało z niej jasno że sprawcą uszkodzenia był mechanik-warsztat.Po odbiorze auta wysyłasz poleconym lub za pokwitowaniem osobiście dostarczasz wezwanie do zapłaty kwoty jaką poniosłeś na zakup uszkodzonej części. Oczekujesz 14 dni na reakcję i zapłatę.Brak reakcji i zapłaty,pozwoli Ci skierować żądanie zapłaty o wskazaną kwotę przed Sądem w postępowaniu nakazowym.To jest proste i bardzo szybkie postępowanie.Kiedy orzeczenie jakie zapadnie się uprawomocni,składasz do Komornika wniosek o egzekucję należnej ci kwoty wraz z odsetkami i kosztami postępowania.Komornik zwindykuje ci dług w kilka dni.Jeżeli będziesz potrzebował pomocy przy konstrukcji pozwu do Sądu odpłatnie służę pomocą.Kontakt przez Pw.

Ale Ty przeczytałeś o czym jest mowa??? O odpowietrzniku i aucie które już tam stoi... więc zastanów się czy to co piszesz jest adekwatne do tego co się stało.

Autorze tematu... urwany odpowietrznik załatwia się szybko i skutecznie. Odbierz auto, potarguj się i tyle w temacie. Zapomnij o warsztacie. Jak zaczniesz prowadzić wojenki to może nie być tak wesoło jak by się wydawało.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota

16 Lis 2019, 17:52

Tiaaaa droga sądowa za zacisk warty 20 zł :mrgreen: Ty jak coś palniesz to nie wiadomo co z tym zrobić :unsure:
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Lis 2019, 18:50

Kao napisał(a):Tiaaaa droga sądowa za zacisk warty 20 zł :mrgreen: Ty jak coś palniesz to nie wiadomo co z tym zrobić :unsure:

Żyjemy w państwie prawa i... takie tam lelum polelum. Więc trzeba ścigać z pełną surowością istniejących przepisów "represji bezpośredniej" każdy przejaw ignorancji oraz oznakę wrogości wobec systemu ;-)
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota

17 Lis 2019, 20:12

Sytuacja troche sie zmieniła. Pojechałem tam wczoraj rano i mechanik (a raczej praktykant ponieważ wyglądał mi on na max 18-19 lat) pyta sie czy kupiłem ten zacisk. Ja mu na to że nie bo to sie da rozwiercić i nie trzeba nowego zacisku a on do mnie z tekstem "nie da sie, chcesz to se to rozwiertaj" a moja dziewczyna nie opanowala emocji i gada do niego "co rozwiertaj? Zje****ś to naprawiaj". No i już nie był taki pewny tylko powiedział "ja nie zepsułem". Zabraliśmy samochód z warsztatu i teraz szukamy kolejnego. Z nimi mam nagranie z rozmowy telefonicznej gdy poinformowalismy ich ze dajemy samochód na inny warsztat a kosztami naprawy tego co oni zepsuli zostaną obciazeni. Odpowiedział tylko ze takie rzeczy maja prawo sie zdarzyć i sie rozłączył. Czy jest to jakiś dowód?
    kraskeusz
    Początkujący

17 Lis 2019, 20:47

Boże chłopie chce Ci się z koniem kopać? jedziesz na szrot kupujesz drugi zacisk za 20 zł zakładasz i sprawa z głowy a tak będziesz się denerwował wyklinał z warsztatem itd. ludzie nie takie rzeczy się zdarzają, fakt faktem warsztat nie zachował się ok wobec Ciebie ale olać go zrób na własną rękę zapomnij o tym warsztacie i tyle.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika