Mechanizm wycieraczek - Seat Leon II

23 Kwi 2019, 11:00

Posiadam Leona 2 i potrzebuje się dostać do wycieraczek,czy może mi ktoś powiedzieć jak ściągnąć tą obudowę plastikową z podzybia żeby trzegos nie połamać.
misiek124
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 11:17

Z tego co pamiętam trzyma się ona na dwóch śrubach (torx) po jednej z każdej strony na skraju podszybia. Po ich wykręceniu podszybie powinno zejść bez większego problemu.
W tym modelu chyba najlepszą opcją jest demontaż i montaż wycieraczek jak są pionowo ustawione (tryb serwisowy zaleca poziome ich ustawienie z tego co pamiętam).

Jeszcze chyba musisz przed wyjęciem podszybia zdemontować osłony przednich słupków, jak się przyjrzysz dokładnie to będziesz widział czy trzeba tak zrobić żeby wyciągnąć podszybie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Kwi 2019, 11:31

Witam w moim leonie 2 wycieraczki mam cały czas w pozycji serwisowej czyli na dole jak to można zmienić,żeby były w pionie.
misiek124
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 11:47

misiek124 napisał(a):w moim leonie 2 wycieraczki mam cały czas w pozycji serwisowej czyli na dole jak to można zmienić,żeby były w pionie.
Silnik wycieraczek jest sterowany czasowo i działa tylko w jedną stronę chyba w prawo. Jeżeli jedna z wycieraczek zakończy swój cykl wcześniej od drugiej to wchodzą w tryb serwisowy i zostają na dole ze względu na źle założone ramiona.
Jak wyjść z trybu serwisowego? Trzeba odkręcić nakrętkę od silnika i pozwolić mu przejść jeden cykl, wtedy wyjdzie z tego trybu. następnie zakładasz wycieraczki poprawnie odpowiednio je ustawiając i powinno być ok. Problem czasem powstaje jak zakładane są zamienniki niedokładnie wykonane.

A na koniec jak wejść w tryb serwisowy? Bardzo prosto :) włączamy zapłon (silnik nie pracuje) następnie cofamy kluczyk na pozycję 0 i naciskamy manetką od wycieraczek w dół. Po tym wycieraczki powinny zjechać do trybu serwisowego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...