Mega duże spalenie na gazie instalacja Prins

28 Gru 2012, 14:10

Hej,

kupiłem samochód w Holandii - Dodge Journey 2010 silnik 2.4. Samochód ma zainstalowaną w Holandii instalację gazową Prinsa. Montaż był przeprowadzony przez dealera przy przebiegu 10km. Samochód na benzynie pali około 9l/100 kiedy włączam gaz robi się wielki wir w zbiorniku gazu i zaczyna się spalanie na poziomie od 16 do 20 l/100. Byłem u jednego mechanika epg.pl gość podłączył pod komputer coś tam zmienił i skasował 50 zł - powiedział że będzie ok. Nie jest ok bo się za wiele nie zmieniło. Pojechałem do innej firmy tam mi Pan powiedział że instalacja ma wgrane oprogramowanie dedykowane dla Dodge Journey i nie można żadnych parametrów zmienić. Zaproponował zmianę oprogramowania na uniwersalne oraz korektę parametru (mam nadzieję że nic nie przekręcę) odpowiadającego za ilość gazu jaka jest podawana do wtryskiwaczy ??? Parametr był +10 został ustawiony na -5. Dodatkowo sprawdził ustawienia rekomendowane przez producenta dla tej instalacji gazowej - wszystko ok. Obecnie chyba nawet zmieniło się na gorzej ponieważ samochód zaczął palić jeszcze więcej po przejechaniu 25km spalił około 10l gazu. Co mogę zrobić - kogo możecie polecić kto zna się na tej instalacji i ma pojęcie jak ustawić tą instalację gazową.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Sebastian
sreg
Obserwowany

Auto: Dodge Journey
Silnik: 2.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

29 Gru 2012, 14:15

Moja wiedza na temat instalacji Prins jest taka----To najwyższa pólka wśród instalacji,punktów obsługujących te instalacje,a więc tych,które posiadają odpowiednie oprogramowanie jest niewiele,nie ma sensu udawać się do tych,którzy nie obsługują tych instalacji,masz problem.Bez oprogramowania, nikt nie będzie w stanie tej instalki opanować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...