MITSUBISHI PAJERO 1 ZJADA OLEJ - CALY

09 Kwi 2012, 22:27

Witam kupiłem samochod mianowicie Mitsubishi Pajero rok 1 z roku 1991 kozak stan, prawdziwy chrom wyciagarka drewno skóra klimatyzacja podgrzewane fotele ele szyby naprawde kozak, zabulilem 15tys zl ( za te pieniadze to 3 nawet znajdzie ale wolalem 1 bo super podniesiona i naptawde super sprawa) niestety... wymienilem olej i po 1500 km nie ma jhuz nic,, wszystko wyrzłopało.... nawet nie skaplo tylko przepelił chyba.. czy idzie cos z tym zrobic? za remont silnika krzykneli mi 7 tys zl i traci to sens... ktos zrobil ze mnie wała ale niestety trudno... chce pojedzic nim rok (skoro zaplacilem juz 2600zł ubezpieczenia oc) jak sie skonczy oc oddam go ale pomozcie mi przejezdzic rok.. slyszalem ze sa uszczelniacze tzw doktor zeby silnik taknnie kapal... moze bardziej gesty olej? ktos ma jakies pomysly porady co zrobic??....
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

10 Kwi 2012, 09:06

Musisz ustalić przyczynę znikania oleju,jeśli nie ma wycieku na zewnątrz,uszczelnienia zaworowe dobre,to wiadomo,pierścienie puszczają olej.Szukałbym silnika.Tutaj zbyt dużo oleju znika,wlanie takiego o wyższej lepkości może pomóc ,ale tylko troszeczkę.Gdyby znikał litr na 1000 km to tak,ale przy takim żłopaniu nie ma sensu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Kwi 2012, 20:08

pierścienie zagarniające mogły popękać, ewentualnie je pozjadało przez brudne powietrze, takie samochody jak Twój nie mają lekko, trzeba zalać doktorka i sprzedawać hehe bo roku silnik może nie przeżyć...
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

27 Gru 2012, 19:14

Coś mi się zdaje, że on nie przepala tego oleju bo w takich ilościach musiałby robić niebieską zasłonę dymną z rury wydechowej, a to z pewnością zwróciło by Twoją uwagę. Myślę, że to raczej jakiś wyciek... Przy zakupie używanego auta najczęściej nowy właściciel wlewa lepszy olej, który dzięki lepszym dodatkom myjącym usuwa nagary i rozszczelnia silnik. Jeśli nie wiesz jaki olej stosował poprzedni właściciel to wlej najgorszy olej aby nie było tego problemu. Jeśli wykluczysz możliwość wycieku sprawdź kompresję w silniku. To da obraz jego stanu. przy popękanych pierścieniach "doktorki" do oleju nie pomogą, może wystarczy wymienić tylko uszczelniacze zaworów???
Pomagier
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 1986
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: kia sorento
Silnik: 2,5crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

UAZ Hunter
    Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...
    Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...