Megane 1.4 1998r. Nie działają światła, migacze, wycieraczk

22 Sty 2009, 11:55

Witam

Dzisiaj rano wystartowałem do pracy i po załączeniu wycieraczek samochód zgasł , wycieraczki co jakiś czas wykonały ruch o kilka centymetrów a z pod bezpieczników w kabinie było słychać brzęczenie przekaźnika.

Po oględzinach znalazłem przepalony bezpiecznik 7.5 A w komorze silnika (ten bliżej szyby) po jego wymianie samochód zapalił włączyłem światła było OK. następnie wycieraczki i znów to samo.
Myślałem że to sprawa wycieraczek lecz nie bo wycieraczki bez załączonych świateł działały normalnie. No cóż pomyślałem samochód stary na dworze wilgoć więc postanowiłem dać większy bezpiecznik 10A i niby było dobrze , ale nie do końca bo po wyłączeniu silnika światła też zgasły i znowu ten dźwięk brzęczącego przekaźnika.

Obecny stan jest taki że samochód zapala ale załączenie świateł mijania , kierunkowskazów lub wycieraczek powoduje brzęczenie tego przekaźnika a światła , kierunkowskazy , wycieraczki nie działają ( pozycyjne i drogowe są OK. ) dodatkowo zaczynają wariować kontrolki na kokpicie i zaczyna szybko pulsować czerwona dioda po srodku kokpitu.

Bardzo proszę o jakieś sugestie

Ps. Przy tym wszystkim zamki zaczynają się otwierać zamykać lecz nie pełne cykle tak jakby dostawały niepełne napięcie.

Pozdrawiam
zbyszkoma
Pozdrawiam
zbyszkoma
zbyszkoma
Nowicjusz

• 22 Sty 2009, 17:03

A jaki obwód zabezpiecza ten przepalony bezpiecznik?Ewentualnie podaj jego symbol - EF?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Sty 2009, 17:19

Nie bardzo wiem jaki to obwód bo nie znalazłem żadnego oznaczenia.
    Pewna informacja to ta że po wyjęciu tego bezpiecznika samochód gaśnie.
    Pozdrawiam
    zbyszkoma
    zbyszkoma
    Nowicjusz

22 Sty 2009, 17:47

Skoro samochód gaśnie,to prawdopodobnie jest to jeden z głównych bezpieczników,który zasila układ wtryskowy albo zapłonowy.Bedzie z tym problerm,tak jak zawsze w takich przypadkach.Chyba nie pozostanie ci nic innego jak oddać to autko w ręce elektryka.Do usunięcia tej awarii potrzebny będzie raczej miernik.Moim zdaniem,albo gdzieś robi się zwarcie,albo jest brak masy na którymś z wymienionych przez ciebie elementów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
      Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...
      Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
      Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...