MEgane 1,6 8 zaworów 98 rok

12 Sty 2009, 15:27

Witam! Mam problem z blokującymi się biegami. Efekt jest taki wyjeżdżam spod bloku na wstecznym ,wypinam ze wstecznego i żadnego biegu oprócz piatki juz nie moge włączyć. Gałka jest luźna w lewo /prawo ale nie chce wejsć żaden bieg.
Już raz rozebrałem skrzynię wymieniłem tulejke z łozyskiem na wałku sprzęgła (okazało się że tulejka zerwała sie od łożyska) ale dwa dni jeżdżenia i to samo dzisiaj. Po kilku próbach sie odblokowała skrzynia ale nie wiem co jest!!!!!??? Prosze o pomoc
rubikos
Nowicjusz

• 12 Sty 2009, 19:26

a czy czasem obejma od drązka zmiany biegów przy skrzyni nie jest poluzowana i dlatego nie mozna wrzucic biegu?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

12 Sty 2009, 19:37

To jest tak że jeżdzę dwa dni i nic sie nie dzieje nagle jednop ruszenie i blokuje sie skrzynia. Zaznaczam ze zdarzyło sie to pierwszy raz po czym wymieniłem tylko tulejke z łozyskiem na wałku sprzęgła bo była w dwóch częściach. Ale po tej wymianie dwa dni jeździłem bez problemu i dzisiaj znowu nastapiła ta blokada, ale jakims cudem udało sie odblokowac machając gałka biegów. alem pytanie co to może byc przyczyna bo kiedys mi sie zablokuje w trasie i bedzie koniec.
    rubikos
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 20:29

zywot skrzyni dobiega końca, przyczyn moze byc kilka np. łozyska w skrzyni, którys synchronizator moze byc tez uszkodzony walek w skrzyni a moze kilka rzeczy na raz ale to trzeba by było rozebrac skrzynie i zobaczyc, a w dzisiejszych czasach jest to nie opłacalne czesci i robocizna beda kosztowały wiecej niz druga skrzynia.
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

12 Sty 2009, 20:32

Sprawdź blokadę przeciw kradzieżową. Może ona blokuje.
    Maki
    Początkujący

Miejscowość: z daleka

12 Sty 2009, 21:07

Dziwi mnie tylko fakt że nigdy nic z biegami nie było żadnych obcych odgłosów, problemow z włączaniem biegów itp. Poprostu dzień przed sylwestrem wycofałęm spod bloku i koniec zablokowały sie wszystkie biegi oprócz piątki. Gałka tak jak pisłałem lata na boki ale biegi nie wchodziły. W skrzyni wszystko po rozebraniu wygląda normalnie Myslałem jeszcze może o docisku sprzęgła lub jakis innych pośrednich elementach koło skrzyni które moga byc powodem takiego zachowania.
    Czy wchodzi cos jeszcze w rachubę oprocz samej skrzyni?
    rubikos
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 23:26

Potrzeba dwoch ludzi jeden rusza dzwignia biegow w aucie drugi patrzy pod samochodem jak pracuje mechanizm zmiany ,powinno sie cos okazac.
    zibi58
    Początkujący