Megane 2.0 IDE 2000r. Coupe -Tylko do 3 tyś obr i się dławi!

11 Sty 2015, 20:36

Witam, mam problem z Renault Megane, kupiłem to autko nie dawno i już od początku na wolnych obrotach nie równo pracował - wymienilem jedną ze świec i jej przeszło.A drugi problem polega na tym, że przy gazowaniu, bez różnicy czy ciepły czy zimny autko kręci się do 2,5-3tyś obr. i dławi się, dusi, wydech strasznie hałasuje, jak się jedzie to samo do tych obrotów normalnie równo idzie, a jak już się zbliża to zaczyna przerywać, dusić się....Znalazłem na yt filmik jak koleś ma to samo w vectrze, ale miał zapchany wydech, u mnie był wycinany kat (myślałem że to on jest zapchany) i przy wycięciu wydech był już odłączony praktycznie i było to samo, możliwe może być to że jest zapchany kolektor? lub gdzieś przed katem? Lub przyczyną może być to że jest mało paliwa? Od razu piszę że nie mam możliwości podłączenia go pod komputer, ani kanału. Proszę o pomoc, z góry dzięki :) Link do filmiku w którym jest to samo co w moim aucie :

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jestem noga w tym temacie, dlatego prosiłbym o dokładne opisywanie co mam zrobić, najlepiej ze schematami :) Aha i jeszcze jedno świeci się kontrolka pomarańczowa, taka spirala.
kamilot12345
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Silnik: 2.0 IDE 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2015, 12:26

Witamy. Zapalona pomarańczowa kontrolka w kształcie spirali świadczy o usterce w układzie zasilania i podłączenie komputera, może nakierować na rozwiązanie problemu, którym może być np. uszkodzony wtryskiwacz lub niskie ciśnienie paliwa co może objawiać się szarpaniem.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

12 Sty 2015, 14:23

Do warszawy mam akurat trochę daleko :) Ale dzięki za pomoc, zauważyłem jeszcze że w ogóle nie był podłaczony wąż i filtr powietrza, aha i jeszcze nie mogłem znaleźć przepływomierza, to że nie był podłączony filtr powietrza może być przyczyną? Gdzie znajduje się przepływka w tym silniku??Jeśli nic innego nie wykombinuje to gdzieś będę musiał podjechać na ten komputer.
kamilot12345
Nowicjusz

12 Sty 2015, 20:34

Witam, dziś znów zauważyłem, że nie jest w ogóle podczepiony czujnik temperatury powietrza dolotowego, problem jest w tym że nie mogę nigdzie znaleźć kostki do niego, chciałbym się dowiedzieć gdzie mam jej ew. szukać i jeszcze pytanie w sprawie przepływomierza, ponieważ go nigdzie nei widziałem, chciałbym się dowiedzieć czy go po prostu nie ma czy coś innego służy zamiast niego?? Zdjęcia kostki i braku przepływomierza PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.

ZDJĘCIA. :

Zdjęcie
kamilot12345
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...