KIA Sportage 1999 2.0 16v 128KM - Wyciek benzyny

11 Sty 2015, 20:21

Witam wszystkich forumowiczów.
Niedawno zakupiłem Sportage 2.0 128KM 16V. Trochę pod remontowałem (przód: amory, tarcze klocki, cały rozrząd oleje płyny) i zatankowałem do pełna, wszystko było ok przejechałem około 30km no i wstawiłem do garażu, i nic nie ciekło wszystko ok. Po jakiś 20 minutach zszedłem do garażu (mam pod domem) a tam samą benzyną śmierdzi idę patrzę leje się pierwsza myśl zbiornik dziurawy. musiałem wyjechać i wjechać pod drugą ścianę (strasznie wąski garaż) , pod lewarowałem, ściągnąłem koło patrze i nic nie leci, po jakiś 10 minutach znów leci benzyna, wypatrzyłem że to z takiego zbiorniczka który jest w nadkolu przymocowany do wlewu paliwa łączy on trzy przewody paliwowe. Odkręciłem korek od wlewu (zrobiło pssst) gaz zszedł i przestało lecieć.
Interesuje mnie ten zbiorniczek co to jest ? U mnie jest on cały pordzewiały. Co w takim przypadku zrobić ?
Vipasdmx
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 11 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 2.0 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Sty 2015, 10:18

Jest to zbiorniczek, gdzie są podłączone przewody z odpowietrzania układu paliwowego ( z baku, z rurki wlewowej ). Skoro tamtędy wywala ci benzynę, to znaczy, że w baku z jakiegoś powodu robi się zbyt duże ciśnienie. A więc coś jest niedrożne. Koło drążka reakcyjnego powinien być zaworek odpowietrzający zbiornik. Popatrz, czy przewody do niego nie są zagiecione albo niedrożne. No i sam zaworek czy jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - czyli model ze zdejmowanym dachem
    Coraz więcej wskazuje na to, że Lexus LC ze zdejmowanym dachem faktycznie wyjedzie na drogi. Dobre wieści w tej sprawie płyną do nas z Australii. Spodziewany debiutu Lexusa LC Convertible rozbudził również plotki na ...