Megane 3 i Laguna 3 silniki

05 Sty 2025, 23:37

Czesc,

szukam auta do okolo +/- 20k pln, benzyna 5cio drzwiowy. Z racji tego ze niedlugo bedzie nas 2+1 to coupe niestety odpaba(a podoba mi sie wizualnie)
W tym budzecie zostalo mi doradzone Megane 3 - dobra blacha ktora przy rocznikach w takiej kwocie nie bedzie gnic, dodatkowo wbrew pozorom mala usterkowosc - podobno wiekszosc balaczek elektronicznych z Megane 2 zostalo poprawione, a jesli sie cos popsuje to zazwyczaj pierdoly i do naprawy malym kosztem.

Nie wiem tylko jakie silniki sa warte uwagi, tzn na pewno z tego co wiem to 1.6 110KM.
Zastanawiam sie czy taki silnik bedzie wystarczajaco dynamiczny?
Nie wiem jakie maja opinie silniki 1.4(130KM) TCe oraz 2.0 TCe(180KM)?

Drugie pytanie czy Laguna 3 ma podobnie dobra blache oraz czy jest rownie trwala/niezawodna?
Jesli tak, to jakie silniki do Laguny 3 so w miare niezawodne? 1.6 16(103KM) wydaje sie troche za male do tego auta chyba?

Jakies alternatywy dla tych dwoch aut ewentualnie w tej kwocie?
ratagnar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Sty 2025, 00:32

ratagnar napisał(a):Nie wiem tylko jakie silniki sa warte uwagi, tzn na pewno z tego co wiem to 1.6 110KM.

Wystarczająco pewnie tak ale kwestia indywidualna bo znajdą się tacy co powiedzą że bez 200km to zamulanie nie jazda. Najlepiej się przejechać. Imo wystarczajco
ratagnar napisał(a):Nie wiem jakie maja opinie silniki 1.4(130KM) TCe oraz 2.0 TCe(180KM)?

1.4 :no:
2.0tce :yes: ale to chyba nie ten budzet chociaż nie jestem na bieżąco. Coupe moze ae hatchback rzadki z 2.0 a kombi trochę więcej stoją. Zależy czy coś ekstra na pakiet startowy ale zawsze coś może się trafić
ratagnar napisał(a):Jakies alternatywy dla tych dwoch aut ewentualnie w tej kwocie?

Tylko 5 drzwi i benzyna?
W tym budżecie to Auris I, i30, Bravo, Lancia Delta itp można strzelać ale potem znajdź coś spoko w okolicy...
Ten Megane 1.6 to może byc bardzo dobra opcja ale bym się skupił co jest w okolicy w dobrym stanie.
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

06 Sty 2025, 09:08

ratagnar napisał(a):Drugie pytanie czy Laguna 3 ma podobnie dobra blache oraz czy jest rownie trwala/niezawodna?
Jesli tak, to jakie silniki do Laguny 3 so w miare niezawodne? 1.6 16(103KM) wydaje sie troche za male do tego auta chyba?

W lagunie każdy silnik jest technicznie ok ale 1.6 to pomyłka w aucie tej wielkości. Do tego bardzo mało ich jest i w większości strasznie biednie wyposażone.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sty 2025, 11:14

rupertpumpkin napisał(a):
ratagnar napisał(a):Nie wiem tylko jakie silniki sa warte uwagi, tzn na pewno z tego co wiem to 1.6 110KM.

Wystarczająco pewnie tak ale kwestia indywidualna bo znajdą się tacy co powiedzą że bez 200km to zamulanie nie jazda. Najlepiej się przejechać. Imo wystarczajco
ratagnar napisał(a):Nie wiem jakie maja opinie silniki 1.4(130KM) TCe oraz 2.0 TCe(180KM)?

1.4 :no:
2.0tce :yes: ale to chyba nie ten budzet chociaż nie jestem na bieżąco. Coupe moze ae hatchback rzadki z 2.0 a kombi trochę więcej stoją. Zależy czy coś ekstra na pakiet startowy ale zawsze coś może się trafić

Z pakietem startowym nie bedzie problemu, jesli trzeba pare groszy dolozyc to tez nie problem
Wlasnie przegladam ogloszenia i faktycznie 20 na 2.0tce, to troche malo,

jakies potencjalne oferty to okolo 25k:
[link do oferty na Olx wygasł]

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/r ... H1jA5.html

nawet z jakas gwarancja potencjalnie... Tylko nie mam pojecia czy potem nie ma z nia problemu.

rupertpumpkin napisał(a):
ratagnar napisał(a):Jakies alternatywy dla tych dwoch aut ewentualnie w tej kwocie?

Tylko 5 drzwi i benzyna?
W tym budżecie to Auris I, i30, Bravo, Lancia Delta itp można strzelać ale potem znajdź coś spoko w okolicy...
Ten Megane 1.6 to może byc bardzo dobra opcja ale bym się skupił co jest w okolicy w dobrym stanie.

No dokladnie, widze ze jest kilka potencjalnie fajnych Meganek akurat w mazowieckim :)
[link do oferty na Olx wygasł]

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/r ... H0ZRY.html
ratagnar
Nowicjusz

06 Sty 2025, 11:28

franccc napisał(a):W lagunie każdy silnik jest technicznie ok ale 1.6 to pomyłka w aucie tej wielkości. Do tego bardzo mało ich jest i w większości strasznie biednie wyposażone.

No niestety, w mazowieckim niewiele tego jest, trzeba byloby jezdzic a nie wiem czy to ma sens przy aucie za taka kwote...
ratagnar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI E (od 2008) - samochód elektryczny
    BMW Group po raz pierwszy zaprezentowała MINI E w 2008 roku, wprowadzając flotę ponad 600 zasilanych wyłącznie elektrycznie pojazdów do codziennego, prywatnego użytku. Zapoczątkowano szeroko zakrojony projekt pilotażowy, ...