Megane 3 - lejąca się woda z nad pedału gazu

17 Maj 2021, 18:57

Dzień dobry, posiadam Megane 3, 2011r. 110KM, dziś rano po wciśnięciu pedału gazu mój but zalał strumień lodowatej wody, trochę ze strachu zrobiłam kółko wokół osiedla, żeby sprawdzić czy dalej będzie tak leciało. Gdzieś po minucie ustało i pojechałam do pracy, nic się nie działo do momentu włączenia klimy... Znowu wielki strumień znad pedału gazu i brzydki zapach z klimy. Przy powrocie z pracy to samo, jedynka i przy wciśnięciu gazu woda, po paru sekundach wszystko ok.

Tydzień wcześniej - 10 maja auto było na wymianie oleju, ozonowaniu klimy i wymianie filtra kabinowego, NIGDY wcześniej nie miałam żadnych problemów z czymś takim, ani z lejącą się wodą, ani z brzydkim zapachem z klimy. Po odebraniu od mechanika auto jeździło od pon do pt po 30km dziennie, klima też była używana ze względu na upały i było wszystko w porządku.

Zastanawiam się czy to może być klima, na zewnątrz jest ok. 16-17 stopni, a woda jest dosłownie lodowata. Drugi pomysł to woda, która się zebrała podczas deszczu, ale nie powinna raczej być aż tak zimna.

Z góry dziękuję za każdy podsunięty pomysł, autko jutro jedzie po pracy do mechanika. :wink:
Elyssa
Nowicjusz

• 17 Maj 2021, 22:49

Czy to kombi z szyberdachem/panoramą?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Maj 2021, 06:15

Wersja coupe, 1.6 benzyna 110 KM, bez szyberdachu
    Sorki, nie doprecyzowałam
    Elyssa
    Nowicjusz

18 Maj 2021, 09:23

Sprawdzić odpływ klimy czy nie zatkany
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Maj 2021, 11:43

Kao napisał(a):Sprawdzić odpływ klimy czy nie zatkany
    Nie powiedziane że może być zatkany odpływ wody z podszybia. Przerabiałem ten temat też w swoim samochodzie.....
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

18 Maj 2021, 12:44

Tak tylko przeczytaj dobrze, problem występuje tylko na wlączonym nawiewie a poza tym w megane 3 nie ma możliwości przelania komory podszybia pod nogi kierowcy
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
      Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

18 Maj 2021, 13:04

Kao napisał(a):Tak tylko przeczytaj dobrze
    Sorrrrry,mea kulpa...... :ok:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

18 Maj 2021, 13:09

Zastanawiam się skąd ta woda nad pedałem gazu bo przecież tam nie ma parownika klimy.

Sprawdź jeszcze przed kolejnym odpaleniem samochodu czy jak ręką wciśniesz lekko gaz to czy gdzie będzie widać jakąś kapiąca wodę. Może to nie kwestia wciśnięcia gazu tylko ruszenia zebrana woda wtedy przemieściła się.
    Elyssa napisał(a):ozonowaniu klimy i wymianie filtra kabinowego
    Trzeba tu się przyjrzeć czy filtr jest prawidłowo założony i czy odpływ wody z klimatyzacji jest drożny. Najlepiej wrócić tam gdzie to robili bo jeżeli wcześniej nie śmierdziało z klimy to coś zrobili nie tak i obstawiam zatkany odpływ jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 13:15

Dziś niestety problem dalej jak był, tak jest. Rano po wciśnięciu pedału gazu już cały but mokry.
    Jeszcze mam wrazenie że płyn chłodniczy się dużo szybciej nagrzewa i po przygazowaniu w trasie zaczyna śmierdzieć jak po włączeniu klimy, albo to już moja fanaberia :o

Jadę do mechanika, zobaczę co powie i dam znać.
    Elyssa
    Nowicjusz

18 Maj 2021, 14:34

https://streamable.com/56n3l2

Tak wygląda sytuacja przy włączeniu klimy :cry:

Według mechanika liście mogły zaklinować i dlatego woda z deszczu się nie odprowadza.
    Elyssa
    Nowicjusz

18 Maj 2021, 15:05

Masakra normalnie leci ciurkiem :shock: Tylko po włączeniu klimy woda od razu się nie pojawia i stopniowo podczas pracy układu skrapla się i powinna odpływać na zewnątrz.

Obstawiam że podczas serwisu klimy wyciągnęli wężyk odpływowy od klimy i go jakoś zawinęli może wyżej nad pedałem gazu. Innej możliwości nie ma.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35