Megane 3 "Skontroluj układ wydechowy"

06 Gru 2022, 20:44

Witam. Megane 3 1.6 100km benzyna 2009r (180k przebiegu).
Ostatnio znów pojawił mi się komunikat skontroluj układ wydechowy. W marcu br miałem ten błąd, została wymieniona sonda druga i był spokój aż do teraz. Kilka dni jechałem w słabych warunkach pogodowych leśne drogi, śnieg itd średnio koło 40km/h, zatrzymałem się na stacji i po ponownym odpaleniu silnika znów pojawił się ten błąd, chociaż nie wiem czy mogło mieć to coś wspólnego. Kasowanie nie pomaga, teraz podłączyłem py clipa i mam taki błąd, wygląda że to znów ta sonda ale kolejny raz po pół roku?
Może ktoś ogarnięty zerknie na te parametry na ciepłym silniku na postoju, czy faktycznie to wina napięcia którejś sondy, a może jeszcze coś innego (katalizator), kolega również zasugerował że spalanie stukowe jest za duże? Będę wdzięczny za pomoc.
Filmik z parametrami w linku
https://drive.google.com/file/d/1GKDLswHAt5ppZzM_rh4oE-26SHaGh0Qd/view?usp=sharing
bungar
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Gru 2022, 21:04

bungar napisał(a):ale kolejny raz po pół roku?
jak najbardziej jest to możliwe.
bungar napisał(a):kolega również zasugerował że spalanie stukowe jest za duże?
a kolega na jakiej podstawie to strwiedzil?
Sondę kupiłeś markowa czy najtańszą?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Gru 2022, 22:31

Dzięki za odpowiedź. Sona była Boschowska bynajmniej tak zapewniali w zakładzie. Czyli z tych pomiarów na filmie jednoznacznie wynika że to wina tej drugiej sondy tak?
Jeśli chodzi o spalanie stukowe, to mówił, że podobno powinno być dużo mniejsze, ale jak się nie znam zbytnio, dlatego wolałem zapytać :)
bungar
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Gru 2022, 03:21

Kao napisał(a): Sona była Boschowska
Dedykowana do tego auta czyli z wtyczką . Czy uniwersalna bez wtyczki , do połączenia przewodów elektrycznych za pomocą dołączonych akcesoriów. Jeśli ta druga to sprawdzić jak to tam po pół roku połączenia wyglądają.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...