Megane, bravo czy brava-wybór

09 Kwi 2010, 11:39

Cześć
Mam do Was drodzy forumowicze pytanie. W tym roku kupuję sobie pierwsze auto. Chcę wydać około 4,5 tyś. Mam do wyboru trzy modele (najlepiej dla mnie będzie, aby miały założoną instalację gazową). Są to:
-renault megane
-fiat bravo
-fiat brava
Wszystkie z silnikiem do 1,6.
I pytanie: który najlepiej wybrać? Klasa samochodu jest ta sama, a co z ich wadami i zaletami?
grzechu_t
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

09 Kwi 2010, 14:12

Ciężko bedziesz miał za tą kase znaleść dobre Bravo/Brava a o Megane już nie wspomne.W przypadku Bravy unikaj silnika 1.4,ta jednostka należy do awaryjnych.Z całej trójki jakbym miał wybierać to bez zastanowienia wziął bym Brava,auto ma nie banalną linie nadwozia i według mnie dla młodego drivera to auto to świetna sprawa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Kwi 2010, 18:15

tzn. już oglądałem f. brava i podoba mi się wnętrze. Chociaż jeżdżę też meganką, ale po co kopiować kolejny samochód w rodzinie?
grzechu_t
Nowicjusz

09 Kwi 2010, 18:17

No Brave byś na upartego znalazł i z tej trójki własnie nią bym wybrał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Kwi 2010, 22:18

a orientujesz się, czy łatwo daje się samemu go naprawić? Bo samochody po 95 roku mają już więcej elektroniki i samemu jedynie koła można wymienić. A jak jest z brava?
grzechu_t
Nowicjusz

09 Kwi 2010, 22:46

Oj tego niestety niewiem.
Barol
Awatar użytkownika

09 Kwi 2010, 23:03

przeglądam oferty w necie, zdjęcia są fajne, ale niestety w woj. kuj-pom jest ich mało. Będzie cieplej, to wyjazd w Polskę będzie potrzebny :)
Swoją drogą ciekawe, dlaczego najwięcej samochodów oraz najtaniej można kupić w woj. mazowieckim, małopolskim i poznańskim. Chyba tam im się powodzi :)
grzechu_t
Nowicjusz

10 Kwi 2010, 09:51

Bo tam jest mnóstwo handlarzy,z tych trzech województw dodam jeszcze śląskie bo tu też jest mnóstwo handlarzy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Kwi 2010, 11:39

Jeśli Bravo/a,to z 1,2 -82KM tylko za te pieniążki to nie znajdziesz nic specjalnego.

A może po prostu zwykła ale trwała i tania w utrzymaniu Astra F..? Lub Nissan Almera z dobrymi i dynamicznymi silnikami od 1,4..?
np;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Kwi 2010, 12:19

Albo uwielbiany przez mnie Lanos :mrgreen:
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

10 Kwi 2010, 16:41

Silnik 1.2 w Bravo montowany był od 1998 roku.
Silnik 1.4 występował w dwóch wariantach mocy - 75 KM i 80 KM. Wersje słabsze produkowane z myślą o rynku francuskim (nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem).

Silnik 1.4 ma problem ze smarowaniem wałka rozrządu. Metoda na bezawaryjną jazdę jest prosta. Jeżeli oglądamy samochód i nic się tam nie dzieje, to po zakupie zmienić olej na pełen syntetyk i robić wymianę oleju co 10 tys. km, a można i trochę częściej.
Jeżeli wraz mamy problem ze smarowaniem wałka, to kupujemy tylko nową magistralę olejową. Można mechanikowi (najlepiej takiemu co wie o co chodzi z Fiatami) powiedzieć by poszerzył nieco otworki w magistrali. I będzie auto śmigać jak ta lala :lol:

Fiat odszedł od silnika 1.4 dlatego, że obecnie najpopularniejsze są silniki 16v, ot i cała tajemnica.
Wystarczy trochę poczytać, pośledzić opinie ludzi którzy Fiatami jeżdżą i przekonać się, że strach ma wielkie oczy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Kwi 2010, 21:29

Jeździłem już daewoo i nie chcę więcej :) nie pasują mi samochody z tej firmy, źle czuje się w nich na trasie.
Jeżeli chodzi o nissana (ciekawy pomysł), ale gdybym znalazł 4-drzwiowy wóz. Rodzinki jeszcze nie mam, ale wygodniej się jeździe. Jutro jeśli nie będzie odwołana, to jadę na giełdę w Bydgoszczy. Jeśli znajdę coś ciekawego, to usiądę za kółkiem, może uda chociaż się ze 100 m przejechać i zobaczyć, jak się prowadzi.
Na pewno zdam relacje.

-------
łączmy się w żałobie
grzechu_t
Nowicjusz

10 Kwi 2010, 21:49

grzechu_t napisał(a):Jeździłem już daewoo i nie chcę więcej :) nie pasują mi samochody z tej firmy, źle czuje się w nich na trasie.
Jakim Daewoo dokładnie jeździłeś? Większość osób które narzeka na tą markę jeździło Tico albo Matizem a z Lanosem mają one raczej mało wspólnego.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

10 Kwi 2010, 22:29

jeździłem matizem, ale raz wybrałem się samochodem znajomych w trasie, jakieś 100-120 km (i częściowo po mieście) i nie leżał mi pod nogą gaz, ani skrzynia biegów. Ale muszę przyznać, że od 60 do 100 bardzo fajnie przyspieszał
grzechu_t
Nowicjusz

10 Kwi 2010, 22:42

Matiz jest dobry tylko po mieście a w trasy nie bardzo.
Barol
Awatar użytkownika