Pierwsze auto, co polecacie do moich kryteriow?

06 Kwi 2010, 00:49

Witam. Niedlugo zapisuje sie na prawo jazdy a potem bede chcial kupic samochod, ale juz na przod mysle nad tym jaki wybrac, a nie znam sie na tym za bardzo. Jednak chcialbym zeby palilo do 8 litrow na 100 km, bylo trwale i niezawodne tzn sprawdzona, solidna marka, bo jako student nie bede miec wiele pieniedzy na naprawy itp ;) No i 5 drzwi zeby mial. Znacie jakies marki i modele spelniajace moje 3 kryteria ;)? Bardzo prosze o pomoc i podpowiedzi.
Fogell
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

06 Kwi 2010, 00:58

Może taki: [link do oferty na Allegro wygasł] :wink: Kolego - podstawowe pytanie. Za jakie pieniądze ten samochód? :mrgreen:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

06 Kwi 2010, 02:03

KaczorLSM napisał(a):Może taki:
a tu wersja loł budżet :mrgreen:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Kwi 2010, 07:37

No dokładnie,napisz ile masz kasy na auto bo propozycji jest masa.Ale ja zaproponuje troche aut za grosze:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2010, 07:54

mowi ze student... to raczej kasy za duzo nie ma... chyba ze ma dofinansowanie od rodzicow to wtedy co innego;) ale ta to podejzewam ze punto :smile: albo golfik3 :cool: bedzie dobry zaleznie od charakteru :lol: ale dokladniejsze propozycj bedzie mozna zlozyc gdy kolega poda kwote;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Kwi 2010, 08:27

No kumpel stał sie tydzień temu posiadaczem Punta 1.2 75KM z 95roku,w tydzień zrobił nim no coś ok 200km już będzie i auto ma sie świetnie,nie spala nie wiadomo jakich ilości paliwa,z tyłu jest też sporo miejsca (mam 185cm i bez problemu sie z tyłu mieszcze) no i bagażnik jak na Punto ma nawet spory.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...

06 Kwi 2010, 10:57

Nie no poczekajmy na kwotę,bo inaczej to mamy czczą dyskusję.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

06 Kwi 2010, 18:29

No 15 tysiecy to duzy maks by byl, ale tak do 10 000 najlepiej. Nie pisalem kwoty bo pomyslalem ze wszystko zalezy od sprzedawcy i stanu wozu, wieku, przebiegu itd ;)
Chodzilo mi wlasnie raczej o parametry, jakie wozy spelniaja te kryteria, bo ja sie nie znam ;)
Fogell
Nowicjusz

06 Kwi 2010, 19:33

E to można szaleć :lol: ja proponuje Fiata Brave 1.2,za te pieniądze znajdziesz Bravke w świetnym stanie z koncowki produkcji czyli 2001r.
Barol
Awatar użytkownika

07 Kwi 2010, 16:57

A co powiecie na temat marki Kia albo Skoda? Bo moj kolega mowi, ze Kia to porzadny samochod, malo spala, ale rodzina odradza mowiac ze gowno. A o Skodzie czytalem wlasnie artykul i Fabia z silnikiem 1.9 SDI bardzo mi sie spodobal tzn spalanie 5.5l/100km to cudo dla mnie by bylo i wystepujace usterki tanie w naprawie. Ale to tylko artykul, a jak jest naprawde?
Fogell
Nowicjusz

07 Kwi 2010, 17:12

Skoda ma troche wspólnego z VW (Fabia - płyta podłogowa pochodzi z VW Polo i nie które silniki też są z gamy VW),moim zdaniem Fabia to autko godne polecenia i zaufania a KIA niestety niewiem i sie nie wypowiem na jej temat.
Barol
Awatar użytkownika

07 Kwi 2010, 18:39

z marka KIA jest tak ze wielu sie jej boi... ale jak sie dokladnie przyjzec na ulicach widac ich calkiem sporo.. w necie tez jest sporo ogloszen...
osobiscie nie mialem przyjemnosci obcowania z zadnym modelem bezposrednio ale jesli bylby jakis ladny egzemplarz w poblizu to warto sie przyjzec...

z tym ze niewiem czy Kia w tych starszych modelach dostepnych za 10tysi matowala diesle.. chyba nie... tak wiec benzynka... a wiadmomo ze swoje duzy samochod musi spalic... no chyba ze bylbys zainteresowany kia picanto :wink: ale ona troche mala...

a co do tej skody.. to moim zdaniem swietna pozycja... silnik nie jest demonem predkosci bo ma raptem 64 kuce... ale to diesel wiec sie powinien ladnie z dolu zbierac;) no i oszczedny to on jest napewno... wszedzie go chwala i uzytkownicy i dziennikarze... byl montowany jeszcze w polo i ibizach;)
tylko jest jeden minus... au z tym silnikiem jest jak na lekarstwo... ale jesli masz jakis taki gdzies dostepny... to jest wart uwagi i jesli nic go nie boli... a Ty nie potrzebujesz duzej mocy tylko samochod do spokojnej i ekonomicznej jazdy to idealna opcja;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Rok produkcji: 1996

07 Kwi 2010, 19:13

Znaczy sie samochód KIA z opini znam tylko jeden,jest to Kia Carnival która sie psuje strasznie i zajmuje jedne z pierwszych miejsc wśród najbardziej awaryjnych samochodów.Mam znajomego księdza który użytkował wlasnie Carnivala,pojeżdził nią moze pól roku bo auto prawie cały czas stało w warsztacie,wkońcu sprzedał i kupił sobie Sprintera busika.

Co do Fabii to polecam artykuł
[link do Onet wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 09:04

W starsze modele koncernu Kia,to bym na pewno się nie pakował,tym bardziej na "pierwszy samochód"... Z nowymi jest już znacznie lepiej! :smile:
Moim zdaniem jakieś 10 lat temu,to Kia nadal uczyła się produkowac przyzwoite samochody...Już tam coś wychodziło ale usterek nadal była cała masa.

Skoda Fabia... Mechanicznie bardzo dobry pojazd ale jednak dla siebie bym go nie kupił ,bo plastiki po 100 tys wyglądają na zużyte,trzeszczą stelaże foteli na każdym zakręcie i ciasnota w aucie jest nie do zniesienia (szczególnie na nogi z tyłu).Niestety mi to nie odpowiada. Jeśli miałbym kupic jakiegoś diesla za rozsądną cenę,w aucie o podobnych gabarytach to szukałbym Punto II z 85-konnym Jtd. Przynamniej auto jedzie normalnie bo ma turbinę... a nie jak wolnossąca SDI, jedynie mało pali...(choc faktycznie jest niewyżyłowana to jest trwała).
Ze znalezieniem z TDI Ibizy w dobrym stanie i niewielkim przebiegu mogą byc problemy... :sad:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Kwi 2010, 13:45

W starsze KIE bym się nie pchał, nowe to już inna liga bo nieraz są lepsze technicznie, lepiej wykonane niż "uznane marki" typu Opel czy Toyota. W zasadzie do czasów Sorrento, Sportage, Piccanto i Ceeda KIA robiła nienajlepsze auta - tanie, ale w zasadzie tylko tyle. Miałem okazję jeździć Ceedem w najbogatszej wersji wyposażenia (ze skórą, składanymi lusterkami elektronicznie, czujnikami różnych dziwnych rzeczy itp) i jakościowo skóra była lepsza od tej w Mercedesie C klasy któym jeździłem równolegle (jako pasażer, więc miałem okazję się sporo namacać :P ). Ponieważ jednak 10-15tys. na te modele nie starczy to KIĘ bym sobie odpuścił.

Fiat Brava to najlepsza propozycja wg mnie, aczkolwiek Merc W124 też jest ciekawy.

[ Dodano: Czw Kwi 08, 2010 13:49 ]
Chociaż hmm, obejrzałem ceny Piccanto i mieścisz się w przedziale:
W wakacje na Krecie wzięliśmy ze znajomymi z wypożyczalni taką KIĘ, pozytywne zaskoczenie bo okazała się naprawdę niezła (no dobra, nie było to BMW serii 7, ale przerosła nasze oczekiwania jeśli chodzi o prowadzenie, osiągi, wygodę itp), a o jej niezawodności świadczy fakt, że to jeden z popularniejszych modeli w wypożyczalniach - tani i w miarę niezawodny, inaczej nie miałby szans bytu jak auto do wypożyczalni.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka