Megane czy civic który proponujecie?

16 Gru 2007, 10:07

Witam. Mam zamiar kupić auto i właściwie nastawiłem się już na civica ale znalazłem ciekawą ofertę na megana classic.W związku z tym mam pytanie do użytkowników tego auta oraz do mechaników mających doczynienia z awariami w tym aucie.Nie zależy mi na radach typu"że francuzy są usterkowe i kup sobie niemca".Chciałbym usłyszeć rzeczywiste opinie użytkowników dot.usterek i spalania.Ten megan to model 1.6 75KM. Dziękuję za cenne rady i pozdrawiam.Aha.auto które chcę kupić to ma być auto rodzinne na 4 osoby.
hanys7004
Nowicjusz

17 Gru 2007, 10:18

Jezeli jest to wersja z silnikiem 1.6 75KM, to jest to auto chyba sprowadzane z zachodu, więc będzie w dobrym stanie(tak mi sie wydaje). W Polsce sprzedawane byly wersje z silnikami 1.6 90KM. Jezeli więc poprzedni wlasciciel dbal o auto i regularnie je serwisowal, to nie powinno sprawiac większych problemów. Co do silnika nie wiem czy będzie dynamiczny, ale na pewno będzie oszczędny. Ja mam wersję Classic z silnikiem 1.4 o takiej samej mocy i z dynamiką jest tak sobie. Innymi zaletami auta są wysoki komfort podrózowania, dobre wyposażenie no i niskie ceny części zamiennych.
maciek225
Nowicjusz

17 Gru 2007, 13:42

ja proponuje civic
doradca
Nowicjusz

19 Gru 2007, 14:18

Przychylam się do meganki, dlatego, że jeżdżę też tym autem (1,6 90KM) i nie mam z nim kłopotów właściwie żadnych. Pali mało, nie psuje się, jest wygodne, co do wyciszenia, to...mogłoby być lepiej. Części eksploatacyjne są tanie, tzn. porównywalne z częściami do volkswagenów, opli etc... Blacha jak dzwon... Civica nie znam tak dobrze, ale na pewno jest droższy w utrzymaniu - koszt części i nie będzie tak wyposażony jak renia. Pozdrawiam.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

19 Gru 2007, 20:48

Jeśli ma być to auto rodzinne to meganka.
Sam osobiści posiadam civica i jestem z niego zadowolony nic jak narazie się nie psuje, a przedewszystkim mało pali.
Pracuje w warsztacie samochodowym i takie samochody jak renault rzadko odwiedzają nasz warsztat a jeśli już to modele z silnikami diesla.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie