Megane czy volvo

05 Mar 2011, 13:15

fiko7 napisał(a):
Powiem euroncap to będzie ze nieobiektywnie itd. Czekaj kupię mondeo i s40 i zderze je ze sobą żebyś uwierzył
Brak słów.

To wg Ciebie jeśli V40 z poczatku produkcji otrzymała 5 gwiazdek i najnowsze S40 otrzymało 5 gwiazdek to są tak samo bezpieczne? Niczym sie nie różnią jeśli chodzi o bezpieczeństwo bo tak samo wypadły w euroncap?
Brak słów po prostu.

S40 1gen miało 4*
jeżeli dane auto otrzymało 4* np. w 99r. a drugie w 2004 to są jak najbardziej porownywalne pod względem bezpieczeństwa. Standardy w ocenie zmieniły się mniej wiecej tak ze- dodadzą masę kontrolek sygnalizujacych niezapiete pasy, esp i masz * wiecej.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

05 Mar 2011, 13:51

Nie wnikałem ile gwiazdek miało Volvo w 99 roku tylko podałem przykład. Poza tym ktos pisał o 10 latach różnicy. Więc moze dokładniej napiszę.
Jeśli w 99 roku V40 mialo 4 gwiazdki a w 2009 otrzymało by również 4 gwiazdki, bo piąta to w zasadzie za kontrolki i rózne sygnalizatory które podczas czołówki sie nie przydadzą to czy 10 lat starsze auto będzie tak samo bezpieczne wg Ciebie?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

05 Mar 2011, 14:39

Jeżeli mówimy o obrazeniach to 4* z 99 i 4* z 2009 bedą podobne. Jednakże auto z 2009 bd bezpieczniejsze gdyż elektronika mogłaby w wielu wypadkach pomoc uniknąć wypadku szczególnie w przypadku młodych, niedoswiadczonych kierowców. Serio nie rozumiesz o co chodzi?
Poza tym mówimy o aucie w kwocie 5-9 tys wiec jeżeli zaproponujesz coś bezpieczniejszego za taki $ to będę pod wrażeniem.
JerzyB333
Stały forumowicz

06 Mar 2011, 08:35

Meże Saab 9-3 ? Myślę że nie będzie mniej bezpieczny niż Volvo.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

06 Mar 2011, 08:59

Ja już nie pamiętam od których lat, SAAB prześcignął VOLVO w zakresie bezpieczeństwa,pamiętam natomiast ,że po roku 2001 bodajże Renault Megane II otrzymał 5 gwiazdek a Nissan w Almerze zastosował innowacyjny system chroniący kręgosłup w odcinku szyjnym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Mar 2011, 09:15

w testach dobrze wypada omawiane wczesniej volvo s40/v40, opel astra II, toyota avensis , renault megane , po 1998 roku bodajze wprowadzili boczne poduszki , tylko martwi mnie ta mala masa megane i w dodatku wg raportu folksam renault jest beznadziejne :/ -jest na liscie najbardziej niebezpiecznych aut
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...

06 Mar 2011, 09:54

fiko7 napisał(a):Meże Saab 9-3 ? Myślę że nie będzie mniej bezpieczny niż Volvo.

no to myslenie nie jest Twoja mocna strona
SAAB 9-3
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HpO2QFbUpOw[/youtube]
Volvo s40
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V5ybi9quH2w[/youtube]
widac na oko, co jest mocniejsza konstrukcja.
nie lubisz volvo, ok. rozumiem. s40 moze uchodzic pod paroma wzgledami za nieudany model. ale dyskusja z faktami(a fakty sa takie ze to bezpieczne auto) nie ma sensu. podobnie jak dalsza dyskusja na ten temat :roll:
Ostatnio edytowany przez JerzyB333, 06 Mar 2011, 10:01, edytowano w sumie 1 raz
JerzyB333
Stały forumowicz

06 Mar 2011, 10:01

Ja bym sobie odpuścił te auta z tych lat,pomyśl o innych.Jedną z ciekawszych propozycji wśród kompaktów niskobudżetowych jest Nissan Almera(N15,1995-2000r)),nie jestem w stanie przedstawić lepszej propozycji.Pamiętaj,to ostatni kompakt Nissana produkowany w Japonii,trwałość i solidność nie podlega dyskusji :!: Optymalny wybór to silnik benzynowy 1.6(99KM).Wystarczy tylko poszukać auta w dobrym stanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Mar 2011, 10:16

sprawdzilem teraz ta almere, 1 gwiazdka, druga skreslona nieliczaca sie, 18 procent szans na przezycie :sad:

za kwote jaka chce przeznaczyc nie oczekuje cudow ale samochod powinien zapewnic jako tako ochrone na przezycie w razie czego..

sprawdzalem teraz na allegro volvo s40/v40, jest duzo egzemplarzy pomiedzy 6 a 12 tys, moze jednak da sie do ceny powiedzmy 8 tys znalezc jakies niezajezdzone i niebite?
albo opel astra II?
piotr1234543
Początkujący

06 Mar 2011, 11:44

Musisz przede wszystkim szukać auta bezwypadkowego i nieskorodowanego a przy takim budżecie największe szanse na zakup takiego daje Renault Megane 1 też otrzymało 4* a ta kwota wystarczy na przyzwoity egzemplarz.
Volvo S40/V40 i Astra II też są jak najbardziej godne polecenia przy tych kryteriach aczkolwiek trudniej o dobry egzemplarz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 12:27

:wink: to chyba zostane przy tej megance.

a da rade wyrwac wersje poliftingu?:> czy raczej rozgladac sie za zadbana z poczatkowych lat proudkcji?

[ Dodano: 13 Marzec 2011, 19:01 ]
a co sadzicie o lagunie I?

testy ncap nie sa az takie zle, 3 gwiazdka przekreslona ale za taka cene nie ma co wymagac auta super bezpiecznego, cos mi sie wydaje ze ta laguna bedzie chyba bezpieczniejsza od meganki,

laguna 3 gwiazdka przekreslona ale waga 1313 kg, chyb przy czolowce to ma duze znaczenie? spora roznica masy dzieli megane i lagune

martwi mnie tylko ta slaba ochrona nog w lagunie, czytalem ze w kwietniu 1997 roku jest to juz poprawione , co myslicie o lagunie faza pierwsza i drugap o 1997 roku, da sie znalezc zadbana lagune najlepiej fazy drugiej?

[ Dodano: 14 Marzec 2011, 16:29 ]
odpowie ktos ? :wink:
piotr1234543
Początkujący