Mazda 323f czy cinquecento

04 Mar 2011, 21:50

Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy dobrze go umieściłem. Przechodząc do setna sprawy: jestem od pół roku posiadaczem samochodu Fiata Cinquecento 0,7 kat rocznik 97. W samochodzie jest do wymiany silnik gdyż jest już na wykończeniu. Tygodniowo robię około 75km i pali mi 8l/100km i przy tym ze 300ml oleju. Poza tym przy mrozach muszę go gazować z 5min bo zgaśnie. Dodatkowo muszę kupić opony na zimę i lato bo aktualne są zdarte prawie całkowicie. Mój ojciec posiada mazdę 323f 1,6 16V rocznik 91 i aktualnie proponuje mi bym sprzedał cinquecento a on by mi przepisał mazdę gdyż już nie potrzebuje auta. Problem w tym ze w 232f-ce też by się dało zrobić remont, a mianowicie- przegłuby do wymiany, tylne hamulce oraz ręczny i nagrzewnica(nie klimatyzacja). Jeśli chodzi o ten samochód to już jest parę lat w "rodzinie" i mogę powiedzieć ze silnik jest tam dobry i samochód jest raczej niezawodny. A piszę o tym wszystkim bo zastanawiam się czy remontować mazdę czy "ciękacza" a może oba sprzedać i coś innego kupić? Biorę pod uwagę wszystkie plusy i minusy(niezawodność, koszty eksploatacji i utrzymania-opłaty itp). Dziękuję za zainteresowanie i czekam na odp:)
maksiu9
Nowicjusz

Miejscowość: Piotrków Tryb.

04 Mar 2011, 21:52

Cienias pali w normie - no może poza olejem :P Ja jestem za Mazdą.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Mar 2011, 21:55

no właśnie dlaczego te cieniasy tyle palą nie da się skręcić dawkowania paliwa czy coś żeby palił mniej?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2011, 23:06

Bierz Mazde bo remont silnika w CC może być poprostu nie opłacalny a jeśli nawet byś wymieniał silnik to nigdy niewiesz na jaki trafisz,w większości są to silniki które będą wymagały co nieco nakładu finansowego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2011, 11:18

Czinko 8l na 100km? :shock: mi się zdaje troszke przy dużo jak na 700setke oleju tęż sporo :razz: bierz Mazde zrób co do zrobienia a czinkola zostaw na "tłuczenie" wogóle nie ma co porównywać tych aut
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

05 Mar 2011, 21:35

A co sądzicie a "zagazowaniu" tej mazdy? Czy opłaci się to i ogólnie jaką instalacje zamontować i ile by to wyniosło? :???:
maksiu9
Nowicjusz

Miejscowość: Piotrków Tryb.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...

05 Mar 2011, 21:58

Jesli robisz tyko 70 pare kilometrow tygodniowo to sie nie oplaca zagazowywac. Sekwencja kosztuje około 3tysi. Wiec ew zworciłoby Ci się to po paru ładnych latach a wątpie, ze tyle nią bedziesz jezdzić ;)
ADR_92
Nowicjusz

Miejscowość: Biskupiec

06 Mar 2011, 13:55

Jak cienkus na wykończeniu to łatwo go nie sprzedasz, ja proponuje jak nitro tłuc się cienkim, jak się rozkraczy to na złom i wtedy podreperować Mazde i nią śmigać.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2011, 16:13

Myśle że do tak leciwego auta nie ma sensu pakować sekwencji... zwykła instalacje powinna dać rade chociaż Mazdy nie lubią byle czego :razz: lepiej wyremontować skoro jest w miare dobra założyć gaz i jezdzić
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd