Megane I za ok 9 tys zł czy Fiat Stilo za ok 13 tys zł

07 Cze 2011, 21:51

Jako że z przyczyn nie do końca zależnych ode mnie, pieniądze przeznaczone na zakup używanego Grande Punto musiały być spożytkowane na inny nieplanowany cel, mam aktualnie do dyspozycji 9 tys zł.
Za te pieniądze chce wymienić moje Punto na renault Megane I 1.6. Czy może lepiej dozbierać ok 4 tys i kupić Stilo 1.8 ?
Który samochód jest waszym zdaniem lepszy w stosunku do jego ceny ?
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

08 Cze 2011, 09:35

Witaj ,moi rodzice chcieli kupić stilo. Dość dużo czytalem , jeździłem kilkoma stilo. Mieli już kupić ale jednak zdecydowali się na rodzinnego Vana Scenica. A wiec co moge powiedzieć o stilo. Samochód bardzo fajny ,wygodny i dość fajnie wyposażony.
Wg mnie jedynym silnikiem który bym polecił do stilo jest 1,9jtd. 115KM - do 7 litrów ON w miesicie, w trasie max 5.5l Super silniczek ale za 13 tyś nie kupisz jtd.
1.8 mają problemy z przepływomierzem i lubią chlipnąć olej.
Problemem Stilo jest to ,że na tamte lata było bardzo dużo elektroniki. I często wyskakują błędny na desce rozdzielczej, najczęściej poduszek ( błąd maty pod fotelami), Ale wystarczy podłączyć pod kompa i skasować błędy. Dużo osób skarży się na przednie sprężyny w zawieszeniu-pękają. Na 9 samochodów które oglądałem 7 miały wymienione.
Podsumowując Najlepszym silnikiem dla stilo jest praktycznie bezobsługowy 1,9jtd. jeżeli naprawdę chcesz benzynke to chyba wziąłbym sprawdzone 1.6. za 13 tyś dostaniesz fajną. 3D-najpiękniejsza :)

Na Megane się nie znam wiec nic nie pisze.

Są to moje obserwacje i moja opinie - proszę się nie napinać.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

08 Cze 2011, 16:38

Przez ten krótki okres poczytałem troche o Stilo i potwierdze to co napisałeś, mimo że nim nie jeżdziłem. Tylko i wyłącznie Stilo w wersji 3drzwiowej. :wink:
Diesel odpada. Jeżdze ok 15 tys km rocznie ale krótkie odcinki i ten silnik by się nie zdązył rozgrzać.
1.6 w Stilo to trochę słabo , teraz chce mieć samochód który żwawo przyśpiesza (bo o moim Punto tego nie można powiedzieć).Co do silnika 1.8 to znam jego wady i jestem w stanie sie z nimi pogodzić, może tylko jego spalanie mi się nie podoba.
Za meganką przemawiają zbliżone osiągi co Fiatoski !.8 ,mniejsze spalanie i mniej elektroniki.
Sam jużsię gubie. Im więcej czytam tym staje się głupszy :wink:
booster321
Nowicjusz

08 Cze 2011, 17:39

Jeżeli znasz jego wady i je akceptujesz to ja polecam stilo. Zdecydowanie ładniejsze. 1.8 przyspiesza dość żwawo. No masz racje na krótkie odcinki 1,9 jtd odpada. A może zdecydujesz się na Abartha 2,4 :) full wypasie :)

Ale zdecydowanie 1.8 w tej budzie daje rade.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

09 Cze 2011, 10:58

W Abarcie problemem jest skrzynia która lubi się psuć. I kwota którą zamierzam ewentualnie przeznaczyć, to nie wiem czy na sensowne 1.8 mi starczy a co dopiero Abartha 2.4 .
booster321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wavecamper zaprezentuje się na Poznań Motor Show
    Producent pokaże swoje modele w ramach salonu caravaningowego, który w tym roku zlokalizowany będzie w pawilonach nr 1 i nr 2. Wavecamper to legitymujący się wieloletnim doświadczeniem producent kamperów na ...