Megane II 1.9 dci 2004r Problem z drążkiem sktzyni biegów

09 Kwi 2014, 18:21

Witam!

Auto:
Megane 2 2004 1.9dci 120km. 6 biegów.

Podczas redukcji biegu z 4 na 2, drążek jakby się wypiął nie wiem jak to opisać... aut jest cały czas na biegu 4 drążek jest luźny moge go swobodnie przesuwać w przód i tył... Czy da sie to samemu naprawić? jaka moze być przyczyna?

3miesiace temu regenerowałem koło 2masowe i przy tej okazji wymieniałem sprzęgło i wysprzęglik na nowe.... regeneracja nie dała efektu auto po 2 dniach trzęsło się jak przed regeneracją... czy to ma związek z porblemem?

Proszę o odpowiedz co tu robić?
marsayd
Nowicjusz

Auto: MeganeII
Silnik: 1.9dci
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Kwi 2014, 19:37

marsayd napisał(a):Podczas redukcji biegu z 4 na 2, drążek jakby się wypiął nie wiem jak to opisać...
Jest taka opcja że się wypiął/zepsuł .
marsayd napisał(a):Czy da sie to samemu naprawić?
Jasne że się da samemu. Jednakże trzeba zanurkować pod auto w celu określenia co tak naprawdę się zepsuło. Kanał , podnośnik nieodzowny.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

09 Kwi 2014, 20:13

Ale gdzie szukać usterki? auto pod spodem jest całe zabudowane osłonami... gdzie to sie mogło wypiąć? co sie mogło zepsuć? chodzi mi o to czy to usterka taka którą można ogarnąć samemu czy to coś w środku skrzyni, nie jestem mechanikiem nie wiem czy pękła jakaś linka czy jakiś przegub , czy opaskska...

Problem że mieszkam i pracuje w belgii i nie chce wyrzucic 500e za jakąś błachostkę... inaczej zaprowadziłbym auto do serwisu.
marsayd
Nowicjusz

12 Kwi 2014, 13:18

Znalazłem usterkę!

Nie wiem jak to fachowo nazwać ale chyba chodzi o łącznie drążka z wybierakiem.
Lokalizacja: Pod maską dość głęboko za akumulatorem. Patrząc z góry widać taki pomarańczowy bolec od wybieraka,pomiędzy akumulatorem a pojemnikiem na płyn hamulcowy. jeśli chcecie zobaczyć co jest nie tak niech ktoś wam porusza gałką od biegów w samochodzie.
Naprawa: Miejsce trudno dostępne ale da się włożyć tam rękę i nałożyć koncówkę drążka na wybierak. jednak nadal się to wypina podczas jazdy... Dzisiaj sciągam plastykowe obudowy za akumulatorem i postaram się to zamocować prawidłowo.
marsayd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...